„Откъснати“ е българското предложение за „Оскар" от фестивала In the Palace

10.06.2022 г.
„Откъснати“ е българското предложение за „Оскар19-ото издание на Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE приключи. В Двореца на културата Перник се прожектираха над 270 филма, от които 161 в състезателната програма. Между 31 май и 7 юни за фестивала пристигнаха филмови професионалисти от цял свят.

13-членно жури оценява състезаващите се филми и проекти. Директори на 6 европейски фестивала за късометражно кино гледаха официалната селекция и се срещнаха с представителите на филмите.

В Оскар®-квалифициращия конкурс „Сребърна принцеса“ победители са:

* Най-добър български филм:
"Откъснати" ("Rootless", 2021 г., 30 мин.) на режисьора Стефани Дойчинова, продуциран от Веселка Кирякова („Ред Карпет Филмс“), който получава и голямата награда в размер на 10 000 лв. от фондация „Лъчезар Цоцорков“;

* Най-добър игрален филм:
"Моите очи" ("I miei occhi" / "My Eyes", 2021, 21 мин.) на италианския режисьор Томазо Акуароне /Tommaso Acquarone/;

* Най-добра анимация:
"Цикличност" ("Loop", 2021, 8 мин.) на Пабло Пойедри /Pablo Polledri/ от Испания.

* * * * * * *

В останалите категории победители са:

* Най-добър експериментален филм:
"Стенно пиано" ("Wall Piano", 3 мин.) на режисьорите Асма Ганем, Кристофър Марианети, Алексия Уебстър, продукция на Палестина;

* Най-добър документален филм:
"Света курва" ("Holy Slut", 8 мин.) с режисьор Фред Маскарас /Frédéric Mascaras, Франция/;

* Най-добър студентски анимационен филм:
"Другата половина" ("Other Half") на режисьора Лина Калчева /Великобритания/

* Най-добър студентски игрален филм:
"Целият живот" ("Living All of Life", 28 мин.) с режисьор Марлен Риос-Фархат /Marlén Ríos-Farjat, Мексико/

Фондация „Лъчезар Цоцорков“ връчва и награда от 10 000 лв. на българския проект „Горчиво" ("The Groomsmaid") на режисьора Димитър Велков с продуцент „Гарти филмс“, избран за победител в питчинг сесията на фестивала. Проектът получава и 10 000 лв. за снимачно оборудване, предоставени от "Four Elements Production & Services", както и 5 000 лв. за PR услуги от агенция "8 PM Studio".

* * * * * * *

Освен прожекции на конкурсните категории, фестивалът In the Palace показа на публиката номинирани и наградени късометражни филми на Френската академия за кино "Сезар", Европейската филмова академия, Италианския късометражен център, Нов Български университет и редица европейски фестивали.

Тазгодишната фестивална програма на IN THE PALACE включи и редица паралелни събития: питчинг модул в два кръга, ежедневни сесии за въпроси и отговори, дискусии с индустрията, международна интердисциплинарна конференция на тема “Късометражният филм: теми, тенденции, възприятия”, уъркшоп за заснемане на 8 милиметрова лента.
Copyright © 2024 Dir.bg.