Синелибри 2022 ще се проведе между 8 и 30 октомври

13.07.2022 г.
Синелибри 2022 ще се проведе между 8 и 30 октомвриОсмият международен кино-литературен фестивал CineLibri ще протече тази есен под мотото „Преоткритото време“.
Авторската интерпретация на идеята за времето и непреходните послания на киното и литературата е дело на Радослава Боор и студио „Слава“ - ннасловът отбелязва 100 години от смъртта на френския писател Марсел Пруст, една от иконите на литературния модернизъм. Седмият, последен том на монументалния му роман „По следите на изгубеното време“ (1913-1927) е озаглавен „Преоткритото време“ - мъчителните мисли и безсъници на героя намират упование в творческия процес, единствен антидот срещу невъзвратимо еднопосочния времеви ход.

Четирите прочита на субективното усещане за времето са интегрирани в една цялостна визия на тазгодишното осмо издание на фестивала. Откроява се знакът за безкрайност, съвпадащ с цифрата 8 - знак, който е и мощна препратка към безкрайната и нестихваща творческа енергия. Второто измерение на визията е идеята за „уловеното време“, вдъхновена от творчеството и философските прозрения на режисьора Андрей Тарковски. Пясъчният часовник пък символизира непосилната ефимерност, „лекотата на битието“ - бързолетност и ограничена възможност за щастие, повишаваща стойността му. Четвъртото измерение визира космическото време с фиксиране на мига - реалността, преживяна в определено време. Чрез тази комплексна визия фестивалът защитава идеята, че красотата и съвършенството на една художествена творба или на едно интелектуално постижение не могат да загубят ценността си с времето. Благодарение на изкуството светът, който познаваме, се размножава в толкова светове, колкото са и оригиналните творци.

Тези идеи ще бъдат вложени в богата програма, увенчана от церемонията по откриване на 8 октомври в зала 1 на НДК и обещаваща 23 дни кино-литературно безвремие, събрало в себе си 60-те най-добри филмови адаптации на изминалата година.

Синелибри ще се проведе в интервала 8-30 октомври в София и още шест града: Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Програмата ще се реализира с подкрепата на Столична община, Национален филмов център, съответните общини и със съдействието на множество партньори и съмишленици.
Copyright © 2024 Dir.bg.