"Любовта е лудост 30" от 26 август 2022

05.08.2022 г.
Всяка година доайенът на международните кинофестивали с български адрес представя над 90 игрални филма от световната филмова листа. Тази година "Любовта е лудост", юбилейно издание XXX, ще се проведе от 26 август до 4 септември 2022 г., традиционно във Фестивален и конгресен център - Варна. Съорганизатор е община Варна.

Проф. Александър Грозев, художествен директор на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“:

Юбилейното издание на „Любовта е лудост”  за сетен път е щедро на заглавия, които привличат вниманието на зрителите, търсещи богати сюжети, човешки истории и завладяващи страсти. Географията на фестивала и качествата на филмовата подборка ще задоволи всеки вкус. Специални панорами ще представят две от най-динамично развиващите се национални кинематографии – иранската и полската. Магичната атмосфера на града също е част от своеобразието на фестивала. Наши гости са творци, които вече са били носители на награди в миналото. Сега на тях се пада привилегията да бъдат членове на международното жури. А това е гаранция, че и тази година списъкът с отличия ще се попълни с наистина достойни произведения."

Фестивален и конгресен център - Варна през 1993 година стана инициатор и организатор на фестивала. От 1993 г. досега на фестивала са показани над 2500 игрални филма. Центърът е и представител на България в единствената паневропейска верига от киносалони "Europa Cinemas" с участието си в програма MEDIA на Европейския съюз за подпомагане на европейската аудиовизуална индустрия.

Международното жури, 2022 г.:

Ирмена Чичикова - председател
Българска актриса със силно отличимо присъствие както в киното, така и на театралната сцена. Определяна е като „новото лице на българското кино и театър“.

Петер Шайки (Унгария)
Режисьор на три игрални филма, продуцент на третия си филм.

Михаилс Стародубовс (Латвия)
Работи в сектора на медиите, развлекателните  и спортни програми повече от 15 години. Професионалната му кариера го отвежда в компании като Discovery Channel и UEFA Champions League. В момента разпространява европейски филми в балтийските държави и се опитва да разшири обхвата на модерното балканско кино в света.

Пааво Вестерберг (Финландия)
Кинорежисьор, сценарист, театрален режисьор и драматург с международно признание и множество отличия. Той е и щатен драматург на Финландския национален театър, с около 25 пиеси като сценарист и режисьор.

Артур Заборски (Полша)
Журналист, който се занимава с въпросите на културата. Пише за полски, американски, канадски и шведски медии. Номиниран за наградата за кинокритика на Полския филмов институт. Преподавател във Филмовата академия във Варшава.

* * * * * * *

Кинофестивалът "Любовта е лудост" очаква гости и зрители на червената пътека от 18:30 часа на 26 август 2022 г., петък. След церемонията по официалното откриване, от 19:00 ч. в зала 1 на Фестивален и конгресен център ще се прожектира френската драма с режисьор Валерия Бруни Тедески "Млади завинаги".

На 2 септември, петък в зала 1 от 19:00 ч. е официалното закриване. Закриващ филм е "Съпругата на Чайковски" с режисьор и сценарист Кирил Серебренников.

В програмата на кинофестивала са включени конкурсна програма, младежки конкурс, панорамите "Злато от световните фестивали", "Съвременно полско кино", "По глобуса", Наградени филми от МФФ "Любовта е лудост" през годините, "Български филми", "Съвременно кино от Иран", "Документални филми", срещи с представители на филмовия фестивал „Castelli Romani" Италия и филмовия фестивал "Висла" Полша.

12 са заглавията, включени в конкурсната програма:

27 август - зала 2/зала "Европа" - 17:00 ч.
"Позволи ми да си тръгна" - Португалия, 2022, 93 мин.
Режисура и сценарий: Луис Диого
В ролите: Дуарте Матос, Ана Лопес, Сузи Филипе, Ерик да Силва и др.

Рикардо и Ана са двойка, минала 30-те. Избрани са да са част от документален филм за връзките. В продължение на 15 дни екипът на документалния филм ще записва тях, приятелите им, семействата и колегите им, за да се обобщят 18-те им години заедно. Това, което още никой не знае е, че Рикардо иска да напусне Ана, но му липсва смелост да го стори.

27 август - зала 2/зала "Европа" - 19:00 ч.
"Заешка лапичка" - Русия, Белгия, Финландия, 2019, 100 мин.,
Режисура: Нана Джорджадзе, сценарий: Ирина Лукинова
В ролите: Светлана Щедрина, Никола Дювошел, Пиер Ришар, Евгений Ткачук и др.

Двама души се срещат в Санкт Петербург – Аля и Никола. Тя е всепризната интелектуалка от Петербург, той е обаятелен и красив френски архитект. Не могат да живеят един без друг, но и не могат да бъдат заедно. Историята на тяхната любов е разказ за сблъсъка на два свята, които взаимно се привличат, но и не намират нищо общо помежду си.

28 август - зала 1 - 17:30 ч.
"Чисто бяло" - Турция, 2021, 97 мин.
Режисура и сценарий: Неджип Каган Оздемир
В ролите: Мерт Фират, Едже Чесмиоглу, Луинанч Конукчу и др.

Животът на Вюрал е обикновен и скучноват. Отрасъл в набожно семейство, той съвестно изпълнява задълженията си на баща на малко момченце, на съпруг, който изкарва прехраната на семейството си и на любящ син, който се грижи за болнавия си баща, с когото държат фотографско студио срещу Американското консулство в Истанбул. Вюрал държи да продължи семейната традиция и наставлява сина си да води богоугоден живот. Но се оказва, че прикрива тайна – има малък грях – забежка със Сонeй, млада жена, която идва в студиото за паспортни снимки за виза за САЩ.

28 август - зала 1 - 19:30 ч.
"Бъдеще" - Иран, 90 мин.
Режисьор: Амир ПурКиан
В ролите: Пантеа Бахрам, Камбиз Дирбаз, Амир Джафари и др.

Бурната история на едно съвременно семейство. Саид, 45-годишен мъж и управител на строителна компания, живее със съпругата си Сара и 7-годишната си дъщеря. Съпругата му е възпитавана изключително традиционно, а дъщеря му е с диабет.

29 август - зала 2/зала "Европа" - 17:00 ч.
"Жири" - България, 2021, 76 мин.
Режисьор: Петя Йосифова-Хънкинс
Сценарий: Николай Георгиев
В ролите:  Зора Колева, Георги Арсов, Константин Кучев, Иво Димчев, Кирил Хаджиев

Жири е необуздана и щура история, пълна с любов, музика и наркотици, в която се срещат много ексцентрични персонажи и където трима, отдадени на любовта приятели попадат в музикален любовен триъгълник и се впускат в „маратона“ на времето.

29 август - зала 2/зала "Европа" - 19:00 ч.
"Трио в ми бемол" - Португалия, Испания, 2022, 127 мин.
Режисура: Рита Азеведо Гомеш
Сценарий: Рита Азеведо Гомеш, Ерик Ромер
В ролите: Пиер Леон, Рита Дурао, Адо Ариета, Оливия Кабеса

Вдъхновен от прочутото произведение на Моцарт, Ерик Ромер пише и поставя пиесата си „Трио в ми-бемол“ през 1987. 35 години по-късно, с помощта на приятели и сподвижници, португалската режисьорка Рита Азаведо Гомеш превръща театралния текст във филмова творба. Ромер създава пиесата „като кратка комедия в седем действия“ и Азаведо Гомеш се придържа към основния сюжет – поредица от срещи между двама бивши влюбени, които все така се харесват, но обсъждат надълго и нашироко любовта, страстта и нежността пред камерата на филмов режисьор /легендарният испански кинотворец Адолфо Ариета/, който ги подлага на всякакви свои приумици.  

30 август - зала 2/зала "Европа" - 16:40 ч.
"Доколкото ми е известно" - Унгария, 2020, 123 мин.
Режисура и сценарий: Нандор Льоринс, Балинт Наги
В ролите: Балаж Бодолай, Габриела Хамори, Атила Менсатор-Херес и др.

По действителен случай. Разказ от гледната точка на съпруг - историята на семейството и предизвикателствата, с които се сблъсква, след изнасилване на съпругата. След травмиращото събитие животът на семейната двойка се преобръща.
След купон с приятели, Дeнеш и Нора се скарват и се прибират вкъщи поотделно. На следващия ден Нора съобщава на Денеш, че е била изнасилена от непознат. Даденото от нея описание на предполагамия извършител помага за откриването му.  Полицията не успява да докаже наличие на сексуално посегателство и случаят е приключен. Дeнеш  започва да се съмнява в Нора...

30 август - зала 2/зала "Европа" - 19:00 ч.
"Брат и сестра" - Франция, 2022, 108 мин.
Режисьор: Арно Деплешен
Сценаристи: Жюли Пейл и Арно Деплешен
В ролите: Марион Котияр, Мелвил Пупо, Голшифте Фарахани и др.

Алис и Луис са брат и сестра. Тя е актриса, а той е бил учител и поет. Повече от 20 години те се мразят помежду си и не са се виждали един - друг. Смъртта на родителите им ще ги изправи лице в лице.

31 август - зала 2/зала "Европа" - 16:40 ч.
"И морето се развълнува" - Русия, 2021, 124 мин., драма
Режисура: Николай Хомерики
Сценарий: Николай Хомерики, Александър Родионов
В ролите: Олга Бодрова, Валери Степанов, Юлия Ауг, Андрей Смоляков

Коля и Саша се крият в стара хижа насред гората. Влюбени са, а светът им изглежда странен и прекрасен. Двамата влюбени се запознават с тайнствена семейна двойка, която живее наблизо. Мъжът и жената много приличат на младите влюбени. С тяхна помощ Коля и Саша се опитват да проумеят чувствата си.

31 август - зала 2/зала "Европа" - 19:00 ч.
"Завръщането на Казанова" - Италия, 2022, 103 мин.
Режисьор: Габриеле Салваторес
Сценаристи:  Умберто Контарейо, Сара Мозети и Габриеле Салваторес
В ролите: Тони Сервило, Сара Серайоко, Фабрицио Бентиволио и др.

Лео Бернарди е успешен италиански режисьор. Достатъчно възрастен, за да е към края на кариерата си, той просто не може да се примири с бавния си залез. Той тъкмо е завършил снимките на последния си филм и е в дълбока депресия. Филмът е вдъхновен от романа за Казанова, написан от австрийския писател Артур Шницлер – герой така близо до самия режисьор, колкото дори самият той не подозира. Не е случайност, че Лео Бернарди решава да разкаже тази история точно сега, в повратен момент от живота и кариерата си. Съдбата ще доведе Казанова и неговия режисьор до финален сблъсък.

1 септември - зала 2/зала "Европа" - 16:40 ч.
"Игра на съдбата и въображението" - Япония, 2021, 121 мин.
Режисура и сценарий: Рюсуке Хамагучи
В ролите: Котоне Фурукава, Аюми Накаджима, Хюнр, Кийохико Шибукава и др.

Неочакван любовен триъгълник, провален опит за прелъстяване и среща, предизвикана от  недоразумение. Трите истории разкриват в дълбочина сложните взаимоотношения на героините, разказани чрез съвпаденията, които се случват на влюбените жени.

1 септември - зала 2/зала "Европа" - 19:00 ч.
"Пътници на нощта" - Франция, 2022, 111 мин.
Режисьор: Михаел Ерс
Сценарист: Мод Амелин, Мариет Дезерт и Михаел Ерс
В ролите: Шарлот Генсбур, Кито Район-Рихтер, Ное Абита, Мегън Нортъм, Еманюел Беар, Тибо Венсон

Париж, 1981 година. Ветровете на промяната духат в изборната нощ и французите щурмуват улиците, въодушевени. Елизабет се мъчи да сподели общото настроение на оптимизъм. Бракът й е към своя край и вече й се налага сама да издържа семейството си.  Ами ако просто напише писмо до водещата на любимото си радиопредаване? Или покани бездомно момиче в къщата си? Какво би се случило, ако тя направи нещо, което всъщност ще промени живота й?

* * * * * * *

Пълна предварителна ПРОГРАМА:

Програма:
26 август - "Млади завинаги" (Драма, комедия/Франция 2022, 126 мин.) - Официално откриване
19:00 ч., Зала 1

27 август - "Дон Жуан" (Музикална драма, Франция 2022, 110мин.)
16:00 ч., Зала 6

27 август - "Позволи ми да си тръгна" (Драма, Португалия 2022, 93мин.)
17:00 ч., Зала 2

27 август - "Измяна" (Драма, Франция 2021, 105мин.)
17:20 ч., Зала 1

27 август - "Други хора" (Драма, Полша/ Франция 2021, 106мин.)
18:10 ч., Зала 6

27 август - "Цигуларката" (Драма, Финландия 2018, 124мин.)
18:30 ч., Зала 5

27 август - "Заешка лапичка" (Мелодрама/Драма, Русия/ Белгия/ Финландия 2019, 100мин.)
19:30 ч., Зала 2

27 август - "Български кораб потъва в бурно море"(Семеен/България 2022, 96мин.)
19:30 ч., Зала 1

27 август - "Насрещният път" (Драма, Иран 2020, 98мин.)
20:15 ч., Зала 6

28 август - "Йожени Гранде" (Драма, Франция/ Великобритания/ Белгия 2021, 105мин.)
15:30 ч., Зала 1

28 август - "Наследството" (Драма, Иран 2020, 92мин.)
16:30 ч., Зала 6

28 август - "Вибрации на душевността" (Документален, България 2022, 54мин.)
17:15 ч., Зала 5

28 август - "Чисто бяло" (Драма, Турция 2021, 97мин.)
17:30 ч., Зала 1

28 август - "Борсови играчи" (Финансов трилър, България 2022, 106мин.)
18:00 ч., Зала 2

28 август - "Белият поток" (Комедия, Полша 2020, 79мин.)
18:30 ч., Зала 6

28 август - "Мустанг" (Драма, Турция/ Франция/ Катар/ Германия 2015, 97мин.)
18:30 ч., Зала 5

28 август - "Бъдеще" (Драма, Иран 2022, 90мин.)
19:30 ч., Зала 1

28 август - "Завръщане 2" (Комедия, България 2021, 107мин.)
20:00 ч., Зала 2

29 август - "Жълт олеандър" (Комедия, България 2022, 98мин.)
16:00 ч., Зала 1

29 август - "С разбито сърце" (Романтична комедия, Франция 2021, 100мин.)
16:30 ч., Зала 6

29 август - "Жири" (Музикална драма, България 2021, 76мин.)
17:00 ч., Зала 2

29 август - "Корсаж" (Биографична историческа драма, Германия / Франция/ Люксембург / Австрия 2022, 113мин.)
18:00 ч., Зала 1

29 август - "Аматьори" (Комедия/Драма, Полша 2020, 95мин.)
18:30 ч., Зала 6

29 август - "Трио в ми-бемол" (Драма, Португалия/ Испания 2022, 127мин.)
19:00 ч., Зала 2

29 август - "Защо тъгува Гилбърт Грейп" (Драма, САЩ 1993, 118мин.)
19:30 ч., Зала 5

29 август - "Историята на жена ми" (Романс/Драма, Германия/ Унгария/ Италия/ Франция 2021, 169мин.)
20:15 ч., Зала 1

29 август - "Вагабонтите" (Драма, Велокобритания/ Германия 2021, 100мин.)
20:20 ч., Зала 6

30 август - "Дъщерята" (Приключенски трилър, Испания 2021, 122мин)
16:00 ч., Зала 6

30 август - "Блатният лъв" (Криминален/Драма/Уестърн, САЩ/ Норвегия/ Унгария/ Дания 2021, 111мин.)
16:00 ч., Зала 1

30 август - "Доколкото ми е известно" (Драма, Унгария 2020, 123мин.)
16:40 ч., Зала 2

30 август - "Раят на пауните" (Драма, Италия/ Германия 2021, 89мин.)
18:10 ч., Зала 1

30 август - "Завръщане към онези дни" (Драма, Полша 2021, 104мин.)
18:30 ч., Зала 6

30 август - "Брат и сестра" (Драма, Франция 2022, 108мин.)
19:00 ч., Зала 2

30 август - "2 дни" (Комедия/Драма/Романтичен, Русия 2011, 95мин.)
19:30 ч., Зала 5

30 август - "Носталгия" (Драма, Италия/ Франция 2022, 117мин.)
20:00 ч., Зала 1

30 август - "Кале, моя любов" (Драма, Франция 2021, 112мин.)
21:00 ч., Зала 2

31 август - "Последно къпане" (Драма, Португалия/ Франция 2020, 95мин.)
16:00 ч., Зала 1

31 август - "Морето се развълнува" (Драма, Русия 2021, 124мин.)
16:40 ч., Зала 2

31 август - "Естествен левак" (Комедия/Драма, Италия/ Франция 2021, 106мин.)
17:30 ч., Зала 6

31 август - "Забрава" (Документален, България 2021, 28мин.)
17:30 ч., Зала 5

31 август - "Обичам Гърция" (Романтична комедия, Франция 2022, 90мин.)
18:00 ч., Зала 1

31 август - "Да напуснеш Лас Вегас" (Драма/Романтичен, Франция/ САЩ 1995, 111мин.)
18:30 ч., Зала 5

31 август - "Завръщането на Казанова" (Драма, Италия 2022, 103мин.)
19:00 ч., Зала 2

31 август - "Сватове" (Драма, Полша 2021, 82мин.)
19:30 ч., Зала 6

31 август - "Додо" (Комедия, Франция 2022, 132мин.)
20:00 ч., Зала 1

31 август - "Четири годишни времена: Портрети на български художници" (Документален, България 2021, 91мин.)
20:35 ч., Зала 5

31 август - "Резонанс" (Драма, Румъния 2022, 125мин.)
21:00 ч., Зала 2

01 септември - "Петя на моята Петя" (Драма, България 2020, 94мин.)
16:00 ч., Зала 1

01 септември - "Лодка в гората" (Романтичен късометражен, България 2022, 32мин.)
16:30 ч., Зала 6

01 септември - "Игра на съдбата и въображението" (Романтичен/Драма, Япония 2021, 121мин.)
16:40 ч., Зала 2

01 септември - "На острие" (Спортна драма, Русия 2020, 115мин.)
17:30 ч., Зала 6

01 септември - "Не е моят тип" (Комедия, Франция 2022, 110мин.)
18:00 ч., Зала 1

01 септември - "Раздвоение" (Драма, Румъния 2016, 100мин.)
18:30 ч., Зала 5

01 септември - "Пътници на нощта" (Драма, Франция 2022, 111мин.)
19:00 ч., Зала 2

01 септември - "Пот" (Драма, Полша/ Швеция , 106мин.)
19:40 ч., Зала 6

01 септември - "Момичета за купуване" (Драма, Полша 2021, 146мин.)
20:15 ч., Зала 1

01 септември - "Титан" (Трилър/Драма/Фантастика, Франция 2021, 108мин.)
21:10 ч., Зала 2

02 септември - "Танцуващо сърце" (Романтичен/Драма/Мелодрама, Австралия 1992, 94мин.)
17:00 ч., Зала 5

02 септември - "Съпругата на Чайковски" (Биографична драма/ Русия-Франция-Швейцария 2022, 143мин.)
19:00 ч., Зала 1

03 септември - "С цялото си сърце" (Комедия, Италия 2021, 101мин.)
15:30 ч., Зала 2

03 септември - "Линията" (Драма, Швейцария/ Франция/ Белгия 2022, 101мин.)
16:00 ч.,Зала 1

03 септември - "Бягство" (Драма, България 2022, 102мин.)
17:00., Зала 6

03 септември - "Алкарас" (Драма, Испания/ Италия 2022, 120мин.)
17:30 ч., Зала 2

03 септември - "Любовното лято на един льохман" (Драма, България 1990, 78мин.)
18:00 ч., Зала 5

03 септември - "Сантиментално" (Комедия, Испания 2020, 82мин.)
18:00 ч., Зала 1

03 септември - "Морски момчета" (Драма, Иран 2021, 95мин.)
19:00 ч., Зала 6

03 септември - "Тралала" (Мюзикъл, Франция 2021, 120мин.)
19:45 ч., Зала 1

03 септември - "Уроци по италиански" (Драма, САЩ 2021, 81мин.)
20:00 ч., Зала 5

03 септември - "Книга на насладите" (Драма, Бразилия/ Аржентина 2020, 99мин.)
20:00 ч., Зала 2

04 септември - "Земята на Елза" (Драма, Русия 2020, 98мин.)
16:00 ч., Зала 1

04 септември - "Тичам към теб" (Романтична комедия, Италия 2022, 113мин.)
17:00 ч., Зала 2

04 септември - "Под домашен арест" (Сатирична драма, Русия 2021, 106мин.)
18:00 ч., Зала 1

04 септември - "Където започва животът" (Драма, Италия 2022, 101мин.)
19:15 ч., Зала 2

04 септември - "Никога вече  няма да вали сняг" (Комедия/ Драма/ Мистерия, Полша/ Германия 2020, 113мин.)
20:00 ч., Зала 1

* * * * * * *

Билетите са по 10, 12 и 15 лв. - на билетната каса на ФКЦ или онлайн.
Copyright © 2024 Dir.bg.