Sofia MENAR 2023 стартира с българския филм „Духът на Шехерезада

14.12.2022 г.
Sofia MENAR 2023 стартира с българския филм „Духът на Шехерезада”Фестивалът за филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка "Sofia MENAR" ще стартира за 15-и път на 16 януари 2023 г. в Дома на киното - София с премиерата на българския документален филм „Духът на Шехерезада”.
Режисьор и продуцент на филма е Катерина Борисова.

Всички те са хора на изкуството от Близкия изток и живеят в България. В началото пристигат в една чужда държава, в която търсят спасение, но постепенно намират много общи неща в културата, традициите, кухнята, музиката и така започват да я чувстват все по-близка, все по-позната. Днес са толкова свързани със страната и хората тук, че за тях България е като втора родина, а историите им са като приказка на Шехерезада из софийските улици, където главните герои от Ориента творят в балканската реалност реге музика с арабски мотиви и изпълняват български фолклор с източни инструменти.

Sofia MENAR ще продължи до 29 януари всяка вечер в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и кино „Влайкова”, както и онлайн на Neterra TV+.

Фокусът на 15-то издание фестивала ще е върху творчеството на иранските режисьорки.
Премиерно зрителите ще видят „19” - новия филм на една от най-уважаваните дами в иранското кино, бунтарката Маниже Хекмат. През годините Хекмат е оставила ярък отпечатък в иранската кинематография с филми като "Женски затвор", "Забранено за мъже" и "Три жени". Красив, стилен и трогателен с прекрасната Пантеа Панахиха в главната роля, „19” представя историята на 57-годишната художничка Митра, която живее сама в уютния си апартамент. Животът на жената неочаквано се променя, след като се разболява от коронавирус. На прага между живота и смъртта, Митра се впуска в едно пътуване из своите сладко-горчиви спомени.

Един от акцентите в програмата ще е премиерата на „Средиземноморска треска” на палестинската режисьорка Маха Хадж, отличен с наградата за сценарий на фестивала в Кан и актуално предложение на Палестина за чуждестранен „Оскар”. Остроумен, хаплив и много приятелски.
Те са съседи в палестинския квартал на Хайфа и на пръв поглед приятелството между тях е невъзможно. Уалид мечтае за кариера като писател, но е с хронична депресия и все не може да напише бестселър, а Джалал е мошеник на дребно, кара я ден за ден и животът му е песен. Единият смята, че среща с подземния свят е сюжет за касова книга, а другият тайно се надява да изкара малко пари.

Носителят на „Златен Хюго” от фестивала в Чикаго, на наградата на ФИПРЕССИ от „Берлинале” и на наградата за най-добър филм от МФФ Анталия, „Школа за келеши” на Ферит Карахан също ще има своята премиера на Sofia MENAR.
В откъснат от света интернат властва суровият климат. Студът е сковал не само класните стаи, но и душите на обитателите му. В казармената среда на страх и тормоз едно приятелство се бори да оцелее. Юсуф иска някой да помогне на  Мемо, който бере душа в лазарета, но телефоните нямат обхват, снегът е затрупал пътя, учителите си прехвърлят топката, надзирателите се топят взаимно, а истината не е удобна на никого.

Носителят на „Сребърна мечка” от Берлинале и наградата за най-добър актьор от фестивала в Кан Шахаб Хосейни („Раздяла”, „Търговският пътник”) сяда на режисьорския стол, за да заснеме адаптация по „Хотел между тоя и оня свят” на Ерик-Еманюел Шмит за млад мъж, който неочаквано се озовава на странно място между живота и смъртта.
В актьорския състав на „Между тоя и оня свят” откриваме една от големите звезди на иранското кино Париназ Изадяр („Едва 6 милиона и половина”, „Пазачът на затвора”), която партнира на самия Шахаб Хосейни.

Документалната програма на фестивала тази година ще премине под слогана MENAR Biting Docs и ще включва хапливи документални филми, сред които са: „Кодокуши” - термин, описващ смъртта на самотни хора, които умират в жилищата си и известно време смъртта им остава неустановена от околните, „Стая без гледка” за хилядите жени от Етиопия и Бангладеш, които чистят домовете на богатите в Ливан, изключително красивият „Мамоди” за хората в Мадагаскар, които са измислили уникален начин за съхранение на вода във вътрешността на баобабите и най-новият филм на Ян Артюс-Бертран „Нашето наследство” - една история за природата и човека, за един фотограф, посветил 50 години от живота си на нашата планета.

Програмата на Sofia MENAR 2023 е налична на menarfest.com, а онлайн пакетите са активни на neterra.tv

* * * * * * *

Sofia MENAR Film Festival се организира от “Позор” и запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата на Sofia MENAR Film Festival представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като традиционно включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им.

Фестивалът е основан през 2009 година.
Copyright © 2024 Dir.bg.