Две български премиери в Международния конкурс на 27-ия СФФ

12.01.2023 г.
Две български премиери в Международния конкурс на 27-ия СФФМеждународният конкурс на София Филм Фест за първи (дебютни) и втори игрални филми включва по традиция 12 заглавия от цял свят, които ще бъдат оценявани от международно жури. Тази година в селекцията са включени 2 премиерни български филма: „Дoбрият шофьор“ и „Изкуството да падаш“.

Игралният пълнометражен дебют на майстора-документалист Тонислав Христов „Дoбрият шофьор“ пресъздава част от премеждията на таксиметровия шофьор Иван, който се опитва да поправи грешки от миналото. Героят спестява пари от курсове в курорта „Златни пясъци“, за да се отиде при съпругата и сина си във Финландия. Проблемите и грижите се умножават - и ако въобще успее да стигне до другия край на Европа, дали Иван ще съумее да поправи това, което някога е било разрушено?

Главните роли в тази филмова история са поверени на Малин Кръстев, Герасим Георгиев-Геро, Слава Дойчева, Алма Пьойсти (която наскоро гледахме в ролята на Tуве Янсон в „Туве“), Амос Бротерус и др.

По сценария на копродукцията между Финландия, Швеция и България, представена на София Мийтингс (пазара на копродукции), работят един от продуцентите на филма – Каарле Ахо, Константин Божанов („Аве“, „И после светлина“) и режисьорът Тонислав Христов; оператор е Орлин Руевски, продуценти са Ахо и Кай Нордберг, а зад продукцията стоят компаниите Making Movies, Cinenic Film и Soul Food.

Световната премиера на „Дoбрият шофьор“ беше преди два месеца, в програмата на 62-рия МФФ Солун 2022 (трейлър), непосредствено след това бе представен и пред публиката на 32-рия МФФ в Котбус, а в началото на февруари ще участва и в програмата на фестивала в Гьотеборг.

Тонислав Христов живее и твори във Финландия и България; автор е на шест документални филма, участвали в многобройни фестивали по света, включително Сънданс, Берлин, IDFA, HotDocs и др. Документалният му филм „Пощальонът“ бе номиниран за Европейските филмови награди през 2017 година.

* * * * * * *

Пълнометражният дебют на режисьора Орлин Милчев „Изкуството да падаш“ бе представен в официалния конкурс U18 Youth Film на 32-рия МФФ в Котбус и в селекцията Cinema of the World на 21-вия МФФ в Дака, като на 40-ия фестивал на българското игрално кино „Златна роза“ 2022 бе удостоен с наградата за дебют в пълнометражното игрално кино.

Историята проследява еволюцията на сдържаната, но чувствителна 17-годишна Бори (в ролята - Елена Замяркова), която живее само с грижовния си дядо и с артистичната си, но алкохолно зависима майка (Александра Сърчаджиева). Израснала без баща, Бори не се огъва пред униженията на момчетата. Започва да тренира джудо и постепенно осъзнава, че преди да се научи да побеждава другите, трябва да победи самата себе си. Деликатна, но устойчива, Бори недвусмислено внушава крехката ранимост на търсещите себе си млади хора, както и съкровените им мечти.

Орлин Милчев-Атила завършва майсторски клас в Италия при легендарния режисьор Бела Тар, а дипломният му филм „Добри“ (2016) е селектиран в Конкурса за български късометражен филм и в програмата на фестивала в Москва. Сценарият на неговия игрален дебют „Изкуството да падаш“ е дело на Неда Филчева и Марин Дамянов, оператор е майсторът Емил Христов, а в ролите ще видим истински букет от първокласни актьори като Елена Замяркова, Александра Сърчаджиева, Ивайло Христов, Иван Бърнев, Валери Йорданов и още много великолепни техни колеги.

Продуцент на филма е Павлина Желева (Геополи ООД), копродуценти са Доли медия студио, Трансформърс и Кинолайт.

* * * * * * * *

Четвъртият пълнометражен филм на Зорница София, която по традиция поема ролите на сценарист, режисьор и продуцент на своите филми - „Майка“, копродукция между България, Германия и Хърватия, - бе удостоен с четири приза на 40-ия фестивал на българското игрално кино „Златна роза“ във Варна: с Голямата награда за най-добър филм и с отличията за най-добра актриса (Дария Симеонова), най-добър оператор (Крум Родригес) и специална награда за децата от гетото Кибера, Найроби и в Широка лъка. Филмът има премиери в конкурсните програми на два фестивала „категория А“ – Варшава и Гоа, Индия, както и в Минск, Беларус. Представян е и в Котбус, Германия и Хага, предстоят Египет и Великобритания.

Историята проследява пътя на режисьорката Елена, която копнее да има свое дете и докато прави опити това да се случи, създава театрална програма, с която преобразява живота на сираци и е поканена да я реализира и в Кения, където нищо не изглежда нито познато, нито възможно. Елена успява да преоткрие смисъла на думата „майка“ и помага на хиляди деца на два континента да започнат да мечтаят.

По сценария на своя филм, вдъхновен от реална личност, Зорница София работи заедно с Миглена Димова, той е развит в програмата ScripTeast и представян на София Мийтингс, а продуцентските отговорности споделя Петър Минчев. Ролите са разпределени между Дария Симеонова, Леон Лучев, Дария Димитрова, Перис Уамбуи, Стийв Матиас, Ламар Минене и десетките деца-сираци от България и Кения, които участват с автентичното си присъствие и съдби. Това, че е на границата между игрален и документален филм, е ключовото качество и характер на творбата.

Майка“ започва срещата си с българската публика в София и страната след дни, на 13 януари в Деня на българското кино и ще участва в Балканския конкурс на 27-ия София Филм Фест през месец март.
Copyright © 2024 Dir.bg.