"Дюн: Част втора" и "Дедпул 3" са сред очакваните филми през 2024 година след тазгодишното отлагане на премиерите им заради стачките в Холивуд

22.12.2023
От забавеното продължение на научната фантастика "Дюн" до задържания трети филм от поредицата "Дедпул" - през 2024 г. на екран ще излязат някои големи продукции, докато индустрията се възстановява от тазгодишните двойни стачки в Холивуд, които спряха филмовото производство, предаде Ройтерс.

Сезонът на наградите вече започна, като летният блокбастър "Барби" поведе парада с девет номинации за отличията "Златен глобус", следван от историческата драма "Опенхаймер" с осем. Заради сблъсъка им в бокс-офиса през лятото, двата филма се сдобиха с общото наименование "Барбенхаймер".

Готическата комедия "Клети създания", която триумфира на кинофестивала във Венеция, и любовната история "Минали животи" също са сериозни претенденти, както и "Убийците на цветна луна" на Мартин Скорсезе за убийствата на американски индианци в Оклахома през 20-те години на миналия век.

"Още е рано, но вече видяхте, че "Барби" и "Опенхаймер" вървят рамо до рамо", казва Лио Бараклъф, директор на отдела за международни филми във "Варайъти".

Един от филмите, които се появиха съвсем наскоро, е френският "Анатомия на едно падане", който беше отличен на кинофестивала в Кан. В наградния сезон се очаква във фокуса да попадне и историческата драма "Зона на интерес".

Високобюджетното продължение на "Дюн" и тенис драмата "Претенденти" са сред премиерите, отложени от тази за следващата година, тъй като студията пренастроиха графиците си заради четиримесечната стачка на актьорите, приключила през ноември.

Премиерната дата на "Дедпул 3", чието производство беше спряно заради стачката, беше преместена от май 2024 г. за юли 2024 г. "Налице е двоен ефект. Първо, производството беше спряно, така че филми като "Гладиатор 2" бяха забавени по отношение на заснемането и премиерите им ще бъдат към края на следващата година", казва Бараклъф.  "Други филми бяха отложени за следващата година, отчасти поради необходимостта от популяризирането им", допълва експертът.

В програмата за 2024 г. са включени също шпионският филм "Аргайл: Супершпионин", "Фюриоза: Сага за "Лудия Макс"", "Каскадьорът", "Бийтълджус 2" и научнофантастичната драма "Мики 17" на режисьора на отличения с "Оскар" "Паразит" Пон Джун-хо.

Към по-младата аудитория са ориентирани семейните филми "Аз, проклетникът 4", "Кунг-фу панда 4" и "Отвътре навън 2".

Проучване на компанията за продажба на билети Фанданго (Fandango) показа, че 10-те най-очаквани филма през 2024 г. са предимно продължения и спин-офи, като "Дедпул 3" е на първо място.
Copyright © 2024 Dir.bg.