Най-новото българско арт кино и много гости на предстоящия София филм фест в Пловдив

01.03.2024
Най-новото българско арт кино и много гости на предстоящия София филм фест в ПловдивЧетири български филма  и четири международни копродукции с българско участие ще можем да гледаме на предстощия София филм фест в Пловдив.
Любимият фестивал стартира на 15 март и ще продължи до 31 март с ежедневни прожекции на най-новото от българското и световното арт кино, а по традиция за много от прожекциите се очакват и специални гости за среща с публиката.

„Защото обичам лошото време“ е най-новият филм на Яна Лекарска. На големия екран ще видим Владимир Михайлов и Иван Бърнев.
Историята ни среща с Ирина, която след дълга пауза се завръща в крайморското градче, където е прекарвала детските си лета и среща Борис – детски приятел, с когото преоткриват миналото. Прожекцията е на 21 март от 18:30 часа, а като специални гости пристигат режисьорът Яна Лекарска и актьорите в главните роли Владимир Михайлов и Неда Спасова.

„Мегдан: Между водата и огъня“ - копродукция на Сърбия, Молдова и България е под режисурата на Тодор Чапкънов . В този филм се срещаме с Петър – бивш състезател по водна топка, който иска да възроди славата на отбора си, но за целта затъва в дълбините на балканския подземен свят. Прожекцията е на 24 март от 18:00 часа, а специален гост в Пловдив ще бъде режисьорът Тодор Чапкънов и актьорите във филма от Сърбия.
Фестивалът се открива на 15 март от 18:30 часа с българска прожекция.

„Пулсиращи тепета“ ни среща с легендарния Тома Спространов, рекордьор за най-дълго задържал се радиоводещ. Закриването е с коопродукцията на Великобриатния и България – „Ретроспект“, който е под режисурата на живеещия в Пловдив Стивън Луис Симпсън („Нито вълк, нито куче“). Заснет е изцяло в Пловдив и с пловдивски актьорски състав, в който ще видим Юлия Йорданова – Керана, Симеон Алексиев, Елена Кабасакалова и други популярни имена от пловдивската сцена. Прожекцията е на 31 март от 18:30 часа, като отново с публиката ще се срещнат звезди от големия екран.
Специално внимание ще бъде обърнато и на музиката с „Балканска черна кутия“ – филм за музикалният проект „Котарашки“. Прожекцията е на 28 март от 18:30 часа, а същата вечер след кинопрожекцията ще има и концерт на бандата в „Bee Bop Café“ непосредствено до LUCKY Дом на киното.

Българската програма на фестивала се допълва с копродукцията между България и Турция  „Живот“ - драматична и романтична история по улиците на Истанбул, „Клопка“ на Надежда Косева – с който ще бъде открит фестивалът в София и „Съзряване“  - българо-гръцки филм, който разказва за бързото израстване чрез любовта на една тийнейджърка по улиците на Атина.
Билетите ще са цени 10/9лв. Карта за 5 прожекции ще струва 45 лв. София Филм фест в Пловдив се провежда със съдействието на община Пловдив.
Copyright © 2024 Dir.bg.