Робърт Дауни мл.дши спечели първия си "Оскар" за актьор в поддържаща роля за "Опенхаймер"

11.03.2024
Робърт Дауни младши спечели първия си Робърт Дауни мл.дши стана лауреат на награда "Оскар" в неделя, което е дългоочаквана победа за актьора ветеран, получил първата си номинация преди три десетилетия, съобщи Асошиейтед прес.

Дауни спечели наградата за поддържащ актьор за ролята му на контраадмирал Луис Строс в "Опенхаймер", определяна като едно от най-добрите му превъплъщения от години. Това е трета номинация за "Оскар" за един от най-многоликите актьори в Холивуд, чиято кариера е белязана от сериозни обрати.

"Искам да благодаря на ужасното си детство", каза Дауни в безгрижното си слово, направи пауза за смеха на публиката и продължи "и на Академията - в този ред". Той благодари и на съпругата си Сюзан. "Ти ме обичаш и това ме върна към живота, затова съм тук".

Дауни говори открито за борбата си с пристрастеността към наркотици в миналото. В документалния си филм "Sr." ("Старши") от 2022 г., в която почита баща си, режисьора Робърт Дауни, актьорът казва, че когато е бил осемгодишен, вече е бил пристрастен към наркотици. Поредица от арести по обвинения, свързани с наркотици, и година в затвора следват първата номинация за "Оскар" на Дауни преди тридесет години, когато е 28-годишен.

Неотдавна актьорът каза в предаването The View, че е благодарен, задето не е спечелил "Оскар" за водеща роля през 1993 г. за "Чаплин". "Бях млад и луд", каза той. "Ако бях спечелил, щях да остана с впечатлението, че съм на прав път".

Дауни бе номиниран за "Оскар" поддържаща роля и през 2008 г. за "Тропическа буря".

Победата в неделя укрепи водещата роля на Дауни в настоящия награден сезон. Той получи тази година отличията за поддържаща роля и от наградите "Златен глобус", БАФТА, Гилдията на актьорите на САЩ и "Изборът на критиците".

"Защо аз? Защо сега? Защото изглежда, че нещата се развиват по моя начин?", каза той, когато приемаше наградата на Гилдията на актьорите. Дауни надделя над Стърлинг К. Браун за "Американска литература", Райън Гослинг за "Барби", Марк Ръфало за "Клети създания" и Робърт Де Ниро за "Убийците на цветната луна".

"Опенхаймер", тричасовата сага на Кристофър Нолан за разработването на атомната бомба през Втората световна война, спечели седем награди "Оскар" в неделя, сред които за най-добър филм, за най-добър режисьор и за най-добър актьор във водеща роля за Килиън Мърфи. Филмът бе номиниран в тринадесет категории.

"Това, което правим, е значимо", каза Дауни от сцената в неделя - "и това, което решим да направим, е важно".
Copyright © 2024 Dir.bg.