Екипа

ЕкипаКрис Лий, продуцентът на Реална фантазия е бивш директор продукция в Columbia/Tri-Star Pictures, където по негово време се създават такива филми като носителите на “Оскари” – Филаделфия, Джери Макгуайър и “Колкото, толкова”.  След като напуска студиото и става независим продуцент един от първите филми който грабва въображението е именно “Балистик”. Той си мечтае да работи заедно с Кеос, талантлив млад тайландски режисьор, чийто първи филм  Fha, разпространен през 1998 година в Тайланд се нарежда сред десетте най-касови филми в страната за последните 5 години. Лий осъзнава, че “Балистик” е перфектното средство.

За американския си дебют Кеос търси високоскоростен екшън и “Балистик” е идеалния избор. Заедно с Лий правят известни промени в сценария, преди да го занесат в студията на Franchise Pictures, където проекта е приет с ентусиазъм от Ели Самаха и Андрю Стивънс.

Междувременно Кеос вече е започнал да изследва безбройните визуални  възможности, които предлага историята и обмисля как да постигне максимален  ефект за всяка една сцена.  

Събирането на екипа
Кеос и Лий са единодушни, че стилът и атмосферата на историята налагат пестелив диалог между главните герои. Това засилва мистерията около тях и техните мотиви. С диалог сведен до минимум, създателите на филма търсят актьори, които биха съумели с играта си да предадат невербално голяма част от дълбочината и емоциите.
Режисьорът намира това, което търси в Антонио Бандерас.
“Той казва толкова много само с един поглед или движение.”
На практика, след като прочита сценария и се среща с Кеос, за да обсъдят ролята, Бандерас предлага още съкращения в диалога.  
“По традиция” споделя Бандерас, “екшън героите не натрапват вътрешния си свят на публиката, а я оставят сама да открие тези качества.”  

Лий, който е бил директор студио в три филма на Бандерас – Филаделфия, Маската на Зоро и режисьорския му дебют Crazy in Alabama, подчертава “тази роля представя Антонио в една по-сурова светлина. Имайки предвид ролите на актьора, това е едно перфектно допълнение към стила и блясъка на филмите “Маската на Зоро”, “Десперадо”, “Деца шпиони”. В ролята на Екс, той напълно достоверно представя човек, който в продължение на 7 години е бил с изгубена душа. Публиката усеща неговия фатализъм и мъка, както и абсолютната решимост да си върне това, което е изгубил. Екс е неспокоен, а играта на Бандерас е толкова убедителна, че зрителя чувства болката на героя, разбира порива и дълбочината на интелекта, които някога са го направили най-добрия профайлър на ФБР.”    

Агент Севър е написан и представен на създателите на филма като мъж. Въпреки, че сценариста първоначално си е представял Севър като жена, впоследствие прави ролята мъжка, защото силните женски герои, които е представял в миналото са отхвърляни от продуцентите. С Кеос, обаче, случаят не е такъв. След като прехвърля през главата си много актьори за тази роля, накрая режисьорът сам се обръща към Лий и студията с провокативния въпрос “Ами ако Севър е жена?”.
“Реших, че това ще добави интересна динамика между главните герои.” – споделя Лий.

Бандерас е този, който предлага Луси Лиу за ролята. Двамата са работили вече заедно във филма на Рон Шелтън Play it to the Bone.
“Луси е способна да покаже отношение и емоции визуално, без да са необходими думи. Съвсем честно публиката очаква от нея да сритва задници, и тя прави именно това.” – споделя Лий.   А що се отнася до МакЕлрой, той не може да бъде по-доволен от развитието на събитията. Той споделя - “Най-накрая получавах това, което се представях – силна женска екшън роля, която не е героиня от анимационен филм, и чиито способности далеч надхвърлят тези на противниците й  от мъжки пол.”

Подобно на Екс, Севър е един отчаян човек. Разликата е в начина, по който Екс разкрива своето отчаяние в саморазрушително поведение, докато отчаянието е направило Севър още по-съсредоточена и ефективна. И двамата, обаче, са запазили чувство на хуманност и честност.

“Лесно би било да представя Севър като робот, но това би било несправедливо към героинята.” споделя Лиу. “Тя е обучена от малка да убива и това е единственото и образование. Предишните й шефове я смятат за безсърдечна, но грешат. Тя има свои чувства и свое мнение и ги показва по единствения начин, който й е познат, като обявява война на враговете си и използва всички смъртоносни хватки, на които е научена. Една черта от характера й с която  се идентифицирам е нейното силно чувство за справедливост.”

Също като Бандерас, Лиу предлага да орежат диалога, след като добива представа за ролята. Нейната интерпретация на непоколебимата Севър е “характер подобен на лудия Макс, който без думи, казва много. Както посочва Лиу “оскъдния диалог в ранните сцени покачва любопитството у зрителя към нея., а когато има реплики, публиката с интерес следи нюанса и значението на казаното.

За шефа на DIA – Робърт Гант, Кеос споделя “Търсехме класически злодей. Трябваше ни актьор, който само с присъствието си внушава, че той е лошия герой. Всичко трябваше да внушава това – неговото отношение, начина по който носи шапката си и палтото си, начина по който ходи – защото истината е, е никой в тази история не знае много за него. Дори неговите подчинени не са съвсем сигурни в съществуването му. Гант е една сянка.”

Създателите на филма откриват своя злодей в Грег Хенри, предложен от  Луси Лиу, която е играла с него в “Разплатата”.  

За Хенри, най-голямото предизвикателство на ролята е абсолютната власт, която трябва да внуши героя му. “Егото му го подтиква към  контрол над всичко и всички около него, и в това отношение той не прави разлика между работата си и личния си живот,” обяснява актьора.

В един момент обстоятелствата принуждават Гант да излезе от анонимност, което е нетипично за героя и той става уязвим.  

Всеки шеф си има помощник, и за Гант това е всеотдайния агент А.Дж. Рос, в изпълнение на Рей Парк. За него Лий споделя, “Рей е актьор с голяма международна публика, която никога не е виждала лицето му”. И наистина, участията му досега са в роли, които изискват от актьора да скрива лицето си Дарт Мол в “Междузвездни войни: Епизод 1”, Безглавия конник в “Слийпи Холоу” и Тод в X-Men.

За ролята на зам. шефа на ФБР Хулио Мартин е поканен Мигел Сандовал, познат на публиката от участието си в “Дрога”  на режисьора Тед Деми и “Косвени жертви”.

Шест години, след като е напуснал ФБР, Екс се среща с бившия си шеф Мигел, който е изумен от гротескното състояние на един от най-добрите си агенти.

Сандовал споделя “Има много поезия в този филм. Сред целия екшън, стрелби и стълкновения, е историята на тези индивиди и връзката помежду им. Една от най-силните връзки е тази между Хулио Мартин и Джеремая Екс.”
Copyright © 2024 Dir.bg.