Фермата” на ЦРУ

“Фермата” на ЦРУДали ще бъде гангстер или поддържник на реда, Ал Пачино е еднакво убедителен в своята компетентност на екрана. А Колин Фарел съвсем наскоро (“Daredevil: Дявол на доброто”) доказа, че много го бива за роли на злодеи и сега е ред да проверим дали се справя с персонажи на добри момчета.

Джеймс Клейтън е талантлив програмист. Когато е на път да продаде един от програмните си продукти на голяма компания, той е забелязан от агента от ЦРУ Уолтър  Бърк. Но да бъде избран, не означава да получи директен достъп в управлението. Най-напред трябва да премине през изпитания в таен тренировъчен лагер, където се стремят да направят от него истински агент. И едва излязъл от там, той трябва да приключи успешно една много рискована мисия. Но дали не е бил подведен още от самото начало?

Филмът “Фермата” е конструиран като гигантско промиване на мозъка, организирано от ЦРУ. Интригата е подобаващо усложнена, а колкото до достоверността, никога няма да разберем до каква степен консултантите от ЦРУ биха допуснали обективност в сюжета. От друга страна това е просто кино и за да се забавляваме не е необходимо непременно да сме убедени, че случващото се е 100 % истина.

Режисьорът Роджър Доналдсон (“Видове”, “Тринайсет дни”) се възползва от сложната структура на сценария, за да създаде атмосфера на подозрителност и хладна недоверчивост, които идеално подхождат на тренировъчния лагер за елитни агенти наречен “Фермата”. Но истинската история започва едва когато Джеймс Клейтън завършва обучението си. И обратите в сюжета ни следват на всяка крачка.

След като получи възможност да работи с Том Круз и Спилбърг в “Специален докрад”, Колин Фарел признава, че това не го е излекувало от притеснението пред авторитети що се отнася до работата му с Ал Пачино. Но пък респекта спрямо по-опитния колега вероятно му е бил от полза в една подобна ситуация на ментор и ученик, заложена в основата на “Фермата”. Факт е, че и двамата изглеждат добре във филма, по своему, и никой не накърнява екранното присъствието на другия.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.