Кинофестивала Кан и Ларс фон Триер

Кинофестивала Кан и Ларс фон ТриерВероятно малко от вас знаят, че в Кан тази годна бяха раздадени не само кинонагради. DVD версиите на “Шесто чувство – издание за колекционери”, “Captain Conan” и “The Paul Morrisey Collection” бяха наградени с наградите в категорията за DVD, които се връчват за втора поредна година.

Междувременно стана ясно, че датският режисьор Ларс фон Триер почувствал облекчение когато разбрал, че странният му филм “Dogville” с участието на Никол Кидман, не е получил нито една награда.

Продуцентката на филма Вибеке Винделов споделила пред датски вестник, че според нея решението на журито е било “политическо”, тъй като мрачният “Dogville” бе определен за “силно анти-американски” във “Вашингтон Поуст”.

Винделов споделя, че двете с Кидман били “много нервни” как фон Триер ще реагира на презрителното отношение към филма, но за тяхна изненада той бил “щастлив, че е извън котела на вещиците в Кан”.

Режисьорът споделил с нея: “Сега знам, че това, което съм заснел е добро. Филмът ми е толкова провокативен, че журито не е искало да го награди. А най-лошото нещо за мен щеше да е да ми дадат някаква утешителна награда.”

“Dogville” загуби престижната “Златна палма” в конкуренцията на “Elephant” на Гюс ван Сант.

Със съдействието на списание "Екран"
Copyright © 2024 Dir.bg.