Законът в мръсно синьо

Законът в мръсно синьоМръсно синьо” е добре изигран, дори интригуващ – въпреки чувството, че е доста познат – трилър, посветен на полицейската корупция.

Началото на действието е буквално дни преди бунтовете в Лос Анджелис през 1992 година, когато градът кипи от напрежение в очакване на процеса срещу 4-ма бели полицаи, обвинени в побой над Родни Кинг.

Ние знаем, че полицаите ще бъдат оправдани  и това ще взриви общественото мнение. Тази атмосфера на трескаво очакване на катастрофата, се превръща в подходящ фон за драмата на няколко други ченгета.

Елдън Пери (Кърт Ръсел), детектив под прикритие с дългогодишен стаж и член на елитния Отряд за специални разследвания, е подгонен от Холанд (Винг Реймс), амбициозен чернокож заместник-началник в управлението, който подозира, че Пери използва безогледно оръжието си по време на работа…

Кърт Ръсел, един от актьорите в Холивуд, който е бил подценяван в продължение на десетилетия, влага в образа на Пери доста черти от трагичния уестърн-герой, който копнее за отмъщение.

Това определено е една от най-добрите роли в кариерата му.
Мръсно синьо” има интересна история. Сценарият е написан от Дейвид Ейър, автор и на “Тренировъчен ден”, като той работи върху по-ранна версия на историята, чиито автор е известният писател-криминалист Джеймс Елрой (“Поверително от ЕлЕй”).

Филмът напомня до голяма степен на блестящия (или по-право “мрачния”) “Копланд”, но е по-праволинеен от него и остава по-близко до екшъна.

Режисьорът Рон Шелтън успешно развива интригата и нагнетява напрежението, без да прибягва до стилистични украси и излишни елементи, както се случва в някои други филми, посветени на корумпирани ченгета.

Мръсно синьо” предлага нещо повече от бегъл поглед към протестите и възмущението в Градът на ангелите. Но битката, която води Пери, е достатъчно застрашителна дори без освирепелите чернокожи младежи, които вандалстват и рушат по улиците на града.

Усещането за обреченост витае не само над персонажите, но и над самата система, която ги е създала.

Разбира се, това усещане е измамно, защото холивудската индустрия умее доста увлекателно да подвежда зрителите…

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.