Какво искат момичетата: За историята

Какво искат момичетата: За историятаВдъхновена от вълшебната романтична комедия от 1958 г. със Сандра Дий и Рекс Харисън “The Reluctant Debutante”, продуцентката Денис Ди Нови започва работа по “Какво искат момичетата”, историята за съзряването на вдъхновено младо момиче, мечтаещо да се сближи с баща си, когото никога не е виждало. “Мислех си, че всяко младо момиче мечтае да срещне своя принц”, казва Ди Нови, продуцент на проникновени романси като “A Walk to Remember” и “Писмо в бутилка”. “В “Какво искат момичетата”, ние имаме момиче, мечтаещо да осъществи своята фантазия, но принцът, когото търси, е нейният собствен баща”.

Момичето е Дафни Рейнълдс, жизнена, независима, седемнайсет годишна девойка, изиграна от Аманда Байнс, звездата в новата комедия на WB “What I Like About You” и популярна водеща на шоуто на Nickelodeon “The Amanda Show”. “Всеки, който има хлапета, е запознат с Аманда Байнс”, казва продуцентът Бил Гербър, чиито деца гледат “Шоуто на Аманда” с невероятна отдаденост. “Тя е много свежа и с невероятен комедиен усет. Аманда е само на 15 г. и когато започнахме работа по този проект, извадихме голям късмет да открием момиче на тази възраст, толкова зряло и с такъв талант”.

“В стаята става по-светло, щом влезе Аманда”, добавя продуцентът Хънт Лаури, президент и управител на Gaylord Films/Pandora. “Тя има естествена комедийна дарба и излъчва неустоим чар, който веднага пленява зрителите”.

“Също като Аманда, Дафни е момиче на прага на женствеността”, казва режисьорката Дени Гордън, която е впечатлила останалите създатели на филма с уменията си като режисьор при създаването на хитовия комедиен ТВ сериал “Али Макбийл. “Тя е съобразителна, остроумна и съвсем леко хаплива. Запазила е своята невинност и чувството си за реалност, както и достъпността си на “съседско момиче”.

“Отгледана от бохемски настроената си майка Либи в Ню Йорк, Дафни си мечтае да познава баща си”, обяснява Байнс. “Тя се чувства непълноценна без този важен аспект, особено в тази критична възраст, когато се опитва да открие каква е и каква иска да стане”.

Дафни знае историята на романтичната връзка на майка си с Хенри, елегантният англичанин, който е разбил сърцето й, и съзнателното й решение да отгледа дъщеря си без неговото знание и подкрепа. “Либи избира да отгледа Дафни като самотна майка, без бащина любов и подкрепа”, казва Кели Престън, самата тя майка на две деца, която изпълнява ролята на Либи със заразителна жизненост. “Тя не желае бащата на Дафни да присъства в техния живот, защото погрешно смята, че той й е обърнал гръб преди години и не иска  да стори пак същото на Дафни”.

Искрата, която запалва решението на Дафни да открие на всяка цена баща си, пламва по време на сватба, на която тя и Либи, сватбена певица, са заедно в Ню Джърси. “Дафни е сервирала на безброй сватби и когато отново гледа традиционния танц на бащата с булката, разбира колко много иска да намери собствения си баща”, разказва Байнс. “Всички тези нейни чувства внезапно изкристализират и тя взима твърдото решение да открие баща си”.

Въоръжена съмо със снимката на баща си и името му, Хенри Дашууд, Дафни са качва на първия самолет за Лондон, за да превърне мечтата си в реалност. “Тя действа спонтанно, без да се замисля особено за последствията”, казва Байнс. “Мисля, че това е знак за нейната самоувереност и кураж, затова че тя знае какво иска и е готова да го постигне”.

“Не желаем всяко момиче в Америка да си помисли, че е нормално да избяга от дома си”, твърди Гордън. “Но Либи уважава решението на Дафни. То не я прави щастлива, но тя разбира нуждата на дъщеря си да познава баща си. Най-хубавото нещо, което Либи дава с любов на дъщеря си, е свободата да следва собствените си мечти”.

“Мисля, че докато децата растат, най-важното нещо за тях е да знаят, че родителите им ги обичат”, отбелязва изпълнителният продуцен Алисън Грийнспан. “Тази любов дава най-важната увереност на детето в собствените му сили и му помага да израсне”.

С подкрепата и любовта на Либи зад гърба си, Дафни не се страхува от проливния лондонски дъжд, наема стая в младежко общежитие и се сприятелявя с Иън, в ролята Оливър Джеймс, очароветелен местен музикант, който става неин водач в Лондон. С помощта на Иън, Дафни скоро открива, че баща й е самият лорд Хенри Дашууд, висикопоставен политик, на когото скоро предстоят трудни избори.

“Хенри е добро момче”, казва Колин Фърт за совоя аристократичен герой. “Най-скандалното нещо, което някога е вършил, е любовта му с Либи. Сега, почти 20 години по-късно, той осъществява политическите мечти на баща си и е сгоден за жена, за която са го посъветвали да се ожени”.

Фърт стана много популярен с ролята си на праволинейния Марк Дарси в хитовата романтична комедия “Дневникът на Бриджит Джоунс”. Както отбелязва Ди Нови, “Колин играе ролята на резервирания аристократ много убедително, но всички усещаме, че в същността си той е много сърдечен човек. Той изразява толкова много с очите си, чрез най-леката промяна в изражението или жестовете”.

“Колин е майстор на незабележимото внушение”, допълва Гордън. “Той знае как да придаде дълбочина и плътност на своя герой. Той беше моят пръв и единствен избор за ролята на Хенри Дашууд”.

Решителна в намеренията си, Дафни нахлува в бляскавото имение на Дашууд, безцеремонно преодолявайки охраната. Всички в именио са объркани. “Не е изненадващо, че Хенри е напълно шокиран, когато 17-годишно американско момиче му показва собствената му снимка и му казва “Здравей, аз съм твоята дъщеря”, обобщава Фърт. “В него за кратко се появява известно подозрение, че това е комплот, скроен от политическите му противници или опит за изнудване”.

Но това, което вижда в Дафни, веднага му напомня за Либи и дълбокото страдание, което е изпитал, когато я е загубил. Като Либи, и той е живял в заблуда през последните 17 години – докато Либи мисли, че той я е напуснал, защото не е достатъчно добра за него, Хенри вярва, че тя го е напуснала, защото не го обича. В действителност, аристократичното семейство на Дашууд е решило, че тя е неподходяща за него и я е изпратило обратно в Америка, без Хенри да знае за това.

“Когато Либи го е напуснала, Хенри е бил сломен”, казва Грийнспан.
“Той е доста сдържан”, казва Фърт за внезапния досег на Хенри с родителството, “и отначало много трудно намира начин да изрази чувствата си като баща. Не може да намери думите, с които да го направи”.

Хенри не е единственият засегнат от изненадващата поява на Дафни – неговата ”подходяща” годеница Глинис и претенциозната й дъщеря Клариса внезапно се чувстват обидени от самото й съществуване. Ана Чансълър, известна от запомнящата си роля в ”Четири сватби и едно погребение”, играе пресметливата евентуална мащеха на Дафни. “От Първа дама Глинис се превръща в злата мащеха, и това е много забавна за изпълнение роля”, смята Чансълър. “Тя е невероятно амбициозна и манипулативна; не само се старае да организира живота на Хенри и да му внушава изгодните за нея политически решения, но и иска да се ожени за него заради статута, който носи името Дашууд. И всичко това е било сигурно до появата на Дафни”.

“Аз мисля, че Глинис се чувства застрашена от всяка друга жена в живота на Хенри, особено от неговата дъщеря”, отбелязва Байнс. “Тя иска да се омъжи за Хенри и Клариса да е красавицата на бала Дашууд”.

Присъствието на Дафни застрашава и грижливо замислените политически и обществени планове на Алистър Пейн, главният политически съветник и бизнес мениджър на Хенри – и съвсем естествено, баща на Глинис. Джонатан Прайс, един от най-опитните британски театрални и кино актьори, е в ролята на политическия съветник. “Последното нещо, от което Пейн има нужда по средата на предизборната кампания, е появата на детето от любовната връзка на Хенри”, казва Прайс. “Това непредсказуемо момиче има опасен потенциал да предизвика проблеми, които могат да струват изборите на Хенри – следователно и властта на Пейн”.

Независимо от рисковете, Хенри с радост приема Дафни в дома си. В опита си да си впише в сложния свят на баща си, Дафни се впуска в поредица от дебютантски балове, частни партита и регати – трудна и необичайна програма за обикновено американско момиче. “Тя иска да го спечели, затова решава да си облече официалната рокля, да си сложи диадемата и да се превърна в дебютантка”, разкрива Гордън. “Междувременно, Хенри трябва да върви по много тънка линия, докато едновременно опознава дъщеря си и продължава политическата си кампания. Той е искрен човек, който се опитва да постъпва правилно, но има дълбок конфликт”.

Дафни също се чувства раздвоена. Според Байнс, “Отначало Дафни се чувства атакувана от света на баща си, особено когато се среща с Глинис и Клариса. Тя чувства, че мястото й не е там, чувства се като натрапник в техния живот. Не иска да бъде част от всичко това, но трябва да го направи, ако иска да опознае баща си и да стане част от неговия живот”.

За нещастие, първите опити на Дафни да впечатли британските аристократи не са съвсем успешни. Не само че се появява с дънки на Кралското модно шоу, но и едва не “събаря къщата”, когато започва да танцува на песен на Джеймс Браун, изпълнявана от групата на Иън. “Когато Дафни се сблъсква със света на висшето общество, тя наистина обръща установените порядки с главата надолу”, обяснява Гордън. “Тя казва това, което мисли, прави това, което й се прави, носи дрехите, които иска да носи. Не разбира изкуствеността на етикета във висшето общество. Така че около нея хвърчи доста перушина”.

Състоятелност, произход, обществено положение  -- тези неща означават много малко за Дафни, най-важното за нея е да опознае Хенри, затова тя търси моралната подрепа на Иъв в необичайната за нея роля на дебютантка във висшето общество. “Иън е искрено момче, което действително харесва Дафни точно такава, каквато си е”, казва Байнс. “Той не е богат, но работата му изисква да присъства на почти всички събития във висшето общество и той може да я научи как да оцелява в тази среда. Той я запознава с Лондон и й помага да се чувства удобно в едно трудно за нея време от живота й.”

Британският актьор Оливър Джеймс, който изпълнява ролята на очарователния Иън, споделя. “Тя е толкова прекрасна! Мисля, че и двамата се чувствахме чудесно от общата ни работа. Това е първият ми филм, а тя е дошла чак от Щатите и за мен беше чудесно, че работихме заедно, разбирахме се отлично и станахме приятели”.

Гордън открива новака в киното Джеймс по време на лондонската фаза от кастинга. “Трябваше да намерим човек, който отговаря на доста изисквания, да е чаровен, да може да играе и да може да пее еднакво добре” спомня си тя. “На прослушването той изпя без съпровод песен на “Ред Хот Чили Пепърс” с ангелски глас. Помислих си, че това е твърде хубаво, за да е вярно; няма начин това момче да не е и добър актьор. Тогава започнахме да четем една сцена и се оказа, че той е страхотен! Повиках всички в студиото да го видят и разбрахме, че сме намерили актьора, когото търсим”.

Иън искрено се учудва на молбата на Дафни да й помогне да се справи с ролята си на дебютантка в обществото: Защо тя толкова се опитва да се впише в една среда, след като е родена да бъде извън нея? Но Дафни е решена да се превърне в дъщерята, която според нея Хенри иска да има. И се заема да докаже на себе си и на баща си, че любовта – и доброто познаване на правила на етикета – могат да победят времето и обстоятелствата, които са ги разделили. Дашууд започва да отваря сърцето си за дъщерята, за чието съществуване не е подозирал. “Дафни е като глътката свеж въздух, от която Хенри е имал нужда през последните 17 години”, казва Грийнспан. “Тя не само че му напомня за Либи, но му напомня и за това какъв е бил самият той по онова време”.

“Едно от нещата, които най-много ми харесват в тази история, е това, че и бащата има какво да научи от дъщерята”, казва Ди Нови. “Като родител, човек научава много, а със своята пълна откровеност това момиче показва на баща си какъв трябва да бъде”.

Тази съвременна вълшебна приказка се докосва до най-важните уроци на всеки преход от детството към зрелостта. “Има някои много дълбоки теми, които преминават през романтичните филми и комедиите, като сърдечната болка и щастието”, вярва Ди Нови. “Значимостта на връзката баща - дъщеря; ролята на родителя в живота на детето; и решимостта на родителя да прави жертви, за да бъде добър родител”.

“Независимо че и аз съм баща”, признава Бил Гербър, “след като съм чел сценария и гледал филма поне 100 пъти, все още съм шокиран на финала.”

Като Дафни, Байнс приема предизвикателството и натрупва ценен опит в чужбина. “Чувствах се готова на това приключение и за срещата с нови хора, но никога не си представях, че ще бъде толкова забавно и трудно едновременно. Бях толкова уморена на края на всеки снимачен ден!”, спомня си тя със смях. “Но обикнах ролята на Дафни. Мисля, че заедно с нея измъкнахме най-доброто една от друга”
Copyright © 2024 Dir.bg.