Преследване заради тръпката в “Преследваният

Преследване заради тръпката в “Преследваният”Телата на четирима ловци са открити зверски обезобразени в една гора близо край Сиатъл. В започналото разследване агент Аби Дюрел ще разчита на помощта на бившия служител в специалните части, лейтенант Бонъм, занимавал се с обучаването на кадри. Убиецът се оказва Еърън Халам, един от неговите някогашни възпитаници, който се е превърнал в истинска машина за убиване и се води изчезнал по време на акция.

Преследваният” е филм на Уилям Фридкин (“Извънредни директиви”) - разностранен режисьор, който се интересува като от криминални екшъни, така и от “магьоснически” истории  (“Екзорсистът”, ТВ сериал “Приказки от криптата”). Той си е завоювал името на кинаджия, който не просто умее да снима, но и изпитва истинско удоволствие от предизвикателствата на режисурата. Новият му филм е очевидно повлиян от света на “Апокалипсис сега”, “Беглецът” или “Първа кръв”. Сюжетът разработва в нова светлина темата “учител-ученик”, към която се преплитат мотивите за вината на учителя, създал чудовище и за кошмарите на ученика, който вижда конспирации навсякъде. Не е пропусната и модерната днес идея за безсмислието на войната и за безцелното избиване на цивилни хора (в случая в Косово).

Уилям Фридкин с видима наслада си е припомнил как се снимат преследвания, след като през 1971 г. сам създаде един от еталоните в жанра “Френска връзка”. От техническа гледна точка “Преследваният” е доста добре разработен, което допринася за изграждането на атмосферата на напрегнато преследване, както по улиците на Портланд, така и сред непроходимите гори наоколо. На моменти почти може да се усети затаеният дъх на ловеца и жертвата, които постоянно разменят местата си.

Томи Лий Джоунс, който участва и в предишния филм на режисьора, показва най-доброто на което е способен в роля, сходна с тези от “Беглецът” и “Щатски шерифи”. Бенисио дел Торо е много добър в мрачното амплоа на полудяващ войник, а Кони Нилсен отново (след “Първично”) доказва, че по нищо не отстъпва на партньорите си в екстремни операции.
Преследваният” е суров, мъжки филм, който интригува с моралната си дилема, и ви завладява с очевидния хъс, вложен от авторите в тази надпревара за психологическо и физическо надмощие.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.