От комикса "Спайдър-мен" до филмовата лента

04.07.2002 г.
От комикса Оригиналното създание на шефа на “Marvel Comics” Стан Лий и дизайнера Стив Дитко, Спайдър-мен за първи път се появява през 1962 г. в последния брой на приключващото излизането си издание “Amazing Fantasy”. Става такъв хит, че поредицата “Amazing Fantasy” е преименувана на “Amazing Spider-Man” и под това име се появява отново през 1963. Оттогава Спайдър-мен е спечелил световна слава и се е превърнал в един от най-прочутите супергерои на всички времена.
“Стотици милиони Спайдър-мен книжки са продадени през годините по цял свят — не се сещам и за една страна, която да не е била покорена от този герой. Дори и хората да не са запознати с всички аспекти на неговата история, Спайдър-мен е напълно разпознаваема и обичана икона”, казва изпълнителният продуцент Ейви Арад. Настоящата цена на ранните Спайдър-мен комикси е доказателство за непресекващата популярност на този мит. Колекционерите, щастливи да притежават някои от ранните редки издания, могат да очакват големи приходи, ако решат да продадат части от своите колекции. Например, броят от август, 1962 г. “Amazing Fantasy” #15, с първата поява на Спайдър-мен, както и смъртта на чичо Бен, се продава за $25,000. “Amazing Spider-Man” #1, публикуван през март 1963 г., може да се купи за не по-малко от $18,000. Много скъпи са и “Amazing Spider-Man” #25 (юни 1965), където за първи път срещаме Мери Джейн, и “Amazing Spider-Man” #14 (юли 1964), с първата поява на Зеления Гоблин.


Задачата да събуди Спайдър-мен за нов живот на големия екран, 40 години след появата му в комиксите, се паднала на известния режисьор Сам Рейми и талантлив екип творци. Рейми не можел да устои на предизвикателството да пресъздаде прочутия комикс герой на Marvel на голям екран. Той бил негов фен още от дете; за дванайстия му рожден ден родителите му му подарили картина със Спайдър-мен, която все още виси над леглото в стаята, в която е отраснал. В крайна сметка той се срещнал с представители на Columbia Pictures за да обсъдят отговорния проект. “Влязох и им разказах за моята любов към героя”, спомня си Рейми за тази среща с шефовете на Columbia Pictures, “и за моето уважение и преклонение пред това, което сценаристите и художниците на Marvel са създали през годините. На следващия ден ми се обадиха, че съм избран за тази работа”. Въпреки че Рейми без колебание скочил в това приключение, той бил доста загрижен за пренасянето на любимата икона на екрана. “Безпокоях се, че навлизам в свещена земя със Спайдър-мен, защото той означава толкова много за толкова много хора -- 40 години читатели и фенове”, казва Рейми. “Като дългогодишен фен чувствах ужасната отговорност да не изневеря на истината, на духа и душата на Спайдър-мен — и да разкажа възможно най-добрата история. За мен, силата на този герой винаги е била в това, че той е истинска личност — той е един от нас. В училище е донякъде аутсайдер, не може да има момичето, в което се е влюбил… и тогава му се случва нещо изключително, и се превръща в супергерой — но вечер продължава да си пише домашните”.


“Спайдър-мен” е филм за всеки” казва продуцентката Лора Зискин. “Сам успя да го направи привлекателен за всички: млади , стари, мъже, жени, фенове и незапознати със Спайдър-мен”
Изпълнителният продуцент Ейви Арад, президент на  Marvel Studios, също останал възхитен от работата на Рейми. “С помощта на най-новите технологии и талантливите и всеотдайни творци в кадър и зад кадър създадохме Спайдър-мен, който направо ще ви вземе ума”.
За създателите на филма, основна част от вярното пресъздаване на “Спайдър-мен” бил подборът на актьорите, особено за ролята на Питър Паркър/ Спайдър-мен.  “Много отлични актьори искаха тази роля, и за нас беше удоволствие да ги видим на пробните снимки, но Тоби Магуайър се представи толкова силно като Питър Паркър, че не остави в нас никакво място за колебание”, казва Сам Рейми. “Беше много истински и стилен — и даде доста качества на героя, които да му вдъхнат живот”. “Тоби е направо забележителен, появи се и направо издуха всички останали претенденти от снимачната площадка”, спомня си Лора Зискин за кастинга. “Той е от онези актьори, които наистина могат всичко, мисля че той е сърцето на филма”.


Изборът на Кирстен Дънст в ролята на червенокосата Мери Джейн, дългогодишната тайна любов на Питър Паркър, бил също много щастлив удар. “Не търсехме само актриса с талант и красота, но такава, която да създаде връзка с Тоби”, отбелязва Сам Рейми. “За да сработи филмът, трябваше публиката да поиска те да са заедно — и когато ги видях да изпълняват една сцена заедно, те направиха тази връзка. Разбрахме, че сме намерили нашата Мери Джейн”.


Сложният дуалистичен характер на Норман Осбърн и Зеления Гоблин също изисквал много специален актьор, и изключително надареният Уилям Дефо  вдъхнал живот на тези противоречиви личности. “Търсехме някой, който би могъл да е като баща за Питър Паркър. Беше важно във филма да възникне приятелство между Питър и Норман”, обяснява Рейми, “така че когато Зеления Гоблин открие, че Спайдър-мен е всъщност Питър Паркър — хлапето, което той е взел под своя закрила, хлапето, което той обича наравно със собствения си син — ще трябва да плати ужасна цена. Това е много трудна задача, и Уилям Дефо непрекъснато ни удивляваше със своя талант, идеи, разностранност и благородство към останалите актьори”.
Продуцентът Иън Брайс се съгласява и добавя: “Уилям е страхотен актьор и е в състояние да изпълни всяка роля по невероятен начин. Във филма има моменти, когато трябва да бъде едновременно и двамата герои — сериозно предизвикателство за всеки актьор — и той се справя блестящо”.


Интересът на Тоби Магуайър към “Спайдър-мен” бил циментиран от силния сценарий и първата му среща с режисьора Сам Рейми: “Интересувах се от образа на Спайдър-мен, но само ако бъде направен по определен начин”, спомня си Магуайър. “Не исках дъ бъда част от голям филм, където всичко е екшън за сметка на историята. Когато разбрах, че режисьор ще е Сам Рейми, тогава наистина вече бях много заинтригуван. Срещата и разговорът ми с него бяха много вълнуващи — той е интелигентен, очарователен и забавен, и ме накара да се чувствам като част от отбора”. Относно сюжета, Магуайър обяснява: ”Питър Паркър знае какво е да си губещ и той изживява духовно приключение, превръщайки се от момче в мъж. Но освен това, поема големи отговорности и трябва да действа заради силата, която е придобил — защото знае, че трябва да я употребява за добро. Мисля, че това е страхотно приключение с вълнуваща любовна история”. На ранен етап във филма, Питър е уплашен и объркан от новопридобитите си сили и се опитва да разбере как да ги контролира. “Питър минава през невероятни промени и остава неразбран от хората — той трябва да се научи да се справя с новите си възможности и да се превърне в отговорен млад мъж”, казва Сам Рейми. “Може би всички ние минаваме през нещо подобно и затова му съчувстваме и го обикваме”. “Когато Питър за първи път разбира за новите си способности, той е малко неумел и прави грешки, докато скача между сградите и се учи да използва паяжината”, откликва специалистът по визуалните ефекти Джон Дикстра, ASC. “Той преживява това, през което сме преминали всички, когато се учим да правим нещо за първи път — да караме колело например, отначало е несигурен, но постепенно добива увереност и става все по-умел и агресивен в силата си”.


Кирстен Дънст била привлечена от “Спайдър-мен” по няколко причини.
“Отначало бях малко стресната, защото проектът беше голяма тайна и имаше печати на всяка страница”, смее са Дънст, докато се припомня първото четене на сценария. “Но сценарият беше толкова добър и аз наистина харесах героинята си Мери Джейн. Тя не се отчайва независимо от проблемите в живота си и е добър пример за подражание на младите момичета, които гледат филма”. “Освен това Мери Джейн също проявява сила”, отбелязва Дънст, “В една сцена, когато се налага да се защитава, тя определено показва, че знае как да го направи!”


Дънст изрича само добри думи за режисьора Сам Рейми: “Той е толкова интелигентен и забавен по време на снимките”, казва актрисата. “Този филм би могъл да е изключително стресиращ за актьорите и техническия екип, но Рейми поддържаше винаги отличен дух и настроение. Има страхотно въображение, и когато заговори за Спайдър-мен, очите му направо светят!”.
Уилям Дефо снимал филм в Испания, където получил сценария на “Спайдър-мен”. “Сценарият много ми хареса, и си помислих, че изборът на Сам Рейми за режисьор е възможно най-добрият”, спомня си Дефо. “Обадих се на Сам и в продължение на два часа той ми разказа как вижда историята. Говореше с толкова сложна психологическа терминалагия, че аз останах изненадан и много заинтригуван”. Дефо бил привлечени от динамиката на двойствения характер на Норман Осбърн и Зеления Гоблин: “Мотивацията на Зеления Гоблин повдига някои много интересни въпроси”, отбелязва Дефо. “В своите изявления, аргументацията му понякога е плашещо изкусителна – например, когато говори за елитизма. Философската и политическа мотивация и на двамата герои са ми много интересни”.

Балансираният актьорски състав включва още Джеймс Франко, Клиф Робъртсън, Роузмари Харис и Дж. К. Симънс. Франко играе Хари Осбърн, син на Норман, приятел на Питър и негов съперник по отношение на хубавата Мери Джейн. Франко наскоро приключи снимките на филма “City by the Sea” с Робърт Де Ниро и игра главната рола във филма на TNT “James Dean”, като за изпълнението си спечели “Златен Глобус”.


Клиф Робъртсън играе любимия чичо на Питър - Бен. Робъртсън е носител на Оскар® за незабравимото си изпълнение на главната роля във филма от 1968 г. “Чарли”.
Роузмари Харис играе лелята на Питър, Мей. Харис е номинирана за Оскар® за изпълнението си в “Tom and Viv” през 1994 г. с Уилем Дефо, а наскоро игра и в отлично приетия от критиците “Съншайн” с Рейф Файнс. В нейния списък има още роли в “Момчетата от Бразилия”, “Crossing Delancey”, “Хамлет” на Кенет Брана и “My Life So Far”. Това е вторият филм на Харис под режисурата на Сам Рейми, след като игра бабата на Кейт Бланшет в “Дарбата”.
Copyright © 2024 Dir.bg.