Снимачните площадки на "Спайдър-мен" - тези "паешките места"

Снимачните площадки на Снимките на “Спайдър-мен” започват на 8 януари, 2001 г., в студио 29 в Sony Pictures Studios, където е пресъздаден домът на Питър Паркър. Той живее там с леля си Мей и чичо си Бен. На площадка 27 - арената за кеч, където Питър побеждава страховития си противник Триона, изигран от кеч-звездата и актьор “Мъжкаря” Ранди Савидж. Над 1000 статисти крещят в подкрепа на Савидж, докато неговият герой размазва Питър Паркър в облеклото на  Спайдър-мен.


Рейми работел в тясно сътрудничество с главния художник на продукцията Нийл Спайсък, за да пресъздаде атмосферата на залата за кеч. Тази сцена показва един много ранен етап от превръщането на Питър Паркър в Спайдър-мен, когато той още може да контролира напълно възможностите си.


Един от най-сложните за заснемане епизоди бил този с  падащия балкон на Таймс Скуеър. “Заснехме кадри за оптическите ефекти в Ню Йорк на Таймс Скуеър и построихме част от сградата на снимачна площадка 27 в студиото на Sony”, разказва Рейми. “Нийл Спайсък и хората му изградиха три етажа от небостъргача с пропадащия балкон в студиото, а в Дауни снимахме уличната сцена от Таймс Скуеър. Други части от същия епизод направихме на компютър, така че се получи доста сложен в много измерения откъс. Бяха нужни месеци планиране”. Предизвикателството за Нийл Спайсък било да напарви така, че всичко това да изглежда заснето на едно място. “Замених цяла сграда, която е на Таймс Скуеър със сграда, която направихме в студиото”, обяснява Спайсък. “В добавка към хидравличния балкон на площадка 27, имаше и още една сцена от площада и улицата пред сградата… където падат парчетата от разрушения балкон – и всичко това трябваше да изглежда като снимано наведнъж”.


Отговорникът по специалните ефекти Джон Фрейзър смята тази сцена за едно от най-големите предизвикателства във филма: “Пропадането на балкона беше контролирано от компютър чрез хидравлика, и главната ни актриса, Кирстен Дънст, беше на балкона, който се накланяше с 90 градуса”, спомня си Фрейзър. “Взривихме прозорците, отломки хвърчаха по Кирстен и с всяко накланяне тя се плъзгаше все по-надолу. Всичко изглеждаше много страшно. Но главната ни грижа беше, разбира се, нейната безопасност”.


“В този филм има повече екшън, отколкото във всеки друг, в който съм работила”, казва Кирстен Дънст. “Киснах под дъжда с часове; висях от небостъргачи; хвърляха по мен разни неща, наистина беше вълнуващо и забавно!” Дънст е благодарна на координатора по каскадите Джеф Хаберстад затова, че й е дал увереността, необходима за да се справи с тежките физически изисквания на ролята: “Джеф е страхотен — толкова е спокоен и сигурен, че всичките ми съмнения изчезваха само като го погледна”, казва Дънст. “Нито за миг не бях поставена в рискова ситуация и моята дубльорка, Джери Хаберстад (сестра на Джеф), беше на изключително ниво”.


Големият брой въздушни екшън сцени в историята също бил предизвикателство за Фрейзър: “Голяма част от действието във филма се развива във въздуха, на височина между седмия и четиридесетия етаж, така че трябваше да бъдем много внимателни за времето и вятъра, когато снимахме тези сцени”, обяснява Фрейзър. Фестивалът на Таймс Скуеър включва и малко участие на Мейси Грей, която играе себе си и изпълнява песента “My Nutmeg Phantasy” от последния си албум за Epic, “The Id”. Като част от епизода, изпълнението на Грей е прекъснато от неканен гостенин от небето — Зеленият Гоблин, който пикира с планера си и всява паника сред тълпата.
Освен  многото работа в студио и на открито в Лос Анжелис, снимки имало и в Природонаучния музей, който представлявал интериора на Колумбийския университет, където Питър Паркър е ухапан от генетично променения паяк. Историческата сграда на “Пасифик Електрик” в центъра на Лос Анжелис е използвана за просторния интериор на вестник “Daily Bugle”, а имението “Greystone Mansion” е превърнато в дома на Норман Осбърн.


През април продукцията се премества в Ню Йорк за двуседмични снимки в Манхатан, Куийнс, остров Рузвелт и край моста Куийнсбъро. “Moondance Diner” в Сохо се превръща в мястото на изненадващата среща между Питър и Мери Джейн; на моста Куийнсбъро е драматичният сблъсък между Спайдър-мен и главния му враг; а покривите на Куийнс са тренировъчната площадка за първите опити на Питър да се научи да използва новопридобитите си умения.
Copyright © 2024 Dir.bg.