Лигата на киното и литературата

19.09.2003 г.
Лигата на киното и литературатаСлед “От ада”, друга творба на Алън Мур става основа за екранизация. “Лигата на необикновените” е базиран на неговите комикси и разказва за обединяването на няколко необикновени герои, решени да провалят злосторните намерения на мистериозния Фантом.

През 1899, един тайнствен маскиран престъпник извършва терористични актове в Англия и Германия, с цел да раздели нациите и да провокира световна война. За да осуети плановете на този маниак, един агент на служба при Нейно Величество, енигматичният М, създава Лигата на необикновените – съюз на хора с разностранни таланти.

Водена от Алън Куотърмейн (Шон Конъри като кръстоска между Джеймс Бонд и Индиана Джоунс), тази група от супергерои, включва още: чаровна вампирка (Пета Уилсън), страховития капитан Немо (Насерудин Шах), Невидимия (Тони Къран), д-р Джекил (Джейсън Флеминг, придружен от мистър Хайд), плюс Дориан Грей (Стюарт Таунсънд) и тайният агент Том Сойер (Шейн Уест).

Приключението започва в самото сърце на дивата Африка, след което проследяваме странстванията на лигата от континент на континент, на борда на Наутилус, от Париж до Венеция, минавайки през Антарктика, в търсене на един свят, който странно прилича… на вътрешността на филмово студио.

Също както за “Гарванът”, “Град на мрака”, “Мулен Руж” и “От ада”, режисьорите се оптиват да пресъздадат в макети и компютърни ефекти изключително визуалния свят на комиксите. Във всеки един от изброените случаи е на лице подчертана стилизация, вдъхновена и вдъхновяваща атмосферата на разказа.

Режисьорът Стивън Норингтън (“Блейд”) запазва характерната естетика на историята и подчертания уклон към насилие, най-вече като претекст за развитието на интригата, която е подплатена със заемки от приключенските, шпионските и фантастичните филми, както и с няколко добри находки.

Бюджетът на филма предоставя широко поле на действие, което комбинирано с една история, в която са замесени литературни герои създадени от Хенри Райдър Хагард, Брам Стокър, Робърт Луис Стивънсън, Оскар Уайлд, Марк Твен, Хърбърт Уелс и Жул Верн развихря абсолютна свобода на въображението.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.