Люси си търси мъж

24.10.2003 г.
Люси си търси мъжКакво прави трийсетина годишна привлекателна неомъжена дама в независим филм, чието действие се развива в Манхатън? Търси мъжа на живота си, естествено. И тъй като на мода са уредените срещи, тя се среща с препоръчани от приятели непознати. Любовната страст, доста поизтъркана напоследък от всевъзможни сантиментални киноистории, е далновидно заменена от истински съспенс а ла “кой е избраника”, за да стигнем до заключение обратно на максимата “противоположностите се привличат”, защото младата дама си избира онзи, който… най-много прилича на нея.

Много мъже за Люси” е забавна романтична комедия. В главната роля е Моника Потър за която убедено твърдят, че е новата Джулия Робъртс. При това приликите не свършват с контурите на носа, а се простират до приятния чар на “съседското момиче”, и сардоничния комедиен потенциал.

Животът изглежда уреден за Люси до мига, когато идеалното й гадже обявява в претъпкан асансьор, че тя вече не го възбужда сексуално… Следва ново търсене на подходящия мъж, като “анкетата” включва ентомолог (Джон Хана), драматург (Гаел Гарсия Бернал), бивш бейзболист (Антъни Лапаля), собственик на компютърен магазин (Хенри Томас, хлапето от “Извънземното”) и ортопед ( Давид Бореназ).

Режисьорът Джон Шърман приковава вниманието ни, като обявява още в началото, че Люси ще се омъжи за един от тези мъже и ние през цялото време ги оглеждаме внимателно, за да открием кой е избраникът. Любопитен е начинът, по който са навързани петте истории. От формална гледна точка, те са хронологично разказани, макар че в живота на Люси тези мъже се появяват един след друг. А що се отнася до сюжетната линия, забавно е да видим, как въздържаността и сухарството на първия са заменени от страстната сексуалност на втория, която на свой ред е изместена от хлапашката арогантност на третия и т.н.

Изключително свежа е появата на Харолд Рймис и Джули Кристи като родителите на Люси, които поканват в дома си един от избраниците и… го одобряват преди дъщеря си.

Много мъже за Люси” е хем позната, хем оригинална версия на най-старата история за Ева, която преследва Адам (само ви се струва, че може да бъде и обратното), в търсене на любов и съвършенство. Всеки път, когато някой автор прибави нова хрумка към тази фабула, ние сме готови с удоволствие да я чуем (и видим) отново.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.