Звездите във "Фантасмагор"

13.04.2000 г.
Звездите във Упи Голдбърг (Хариет Франклин) е носителка на много награди и безспорно работата и в киното, телевизията и театъра е високо оценена. Тя също така е добре известна с неуморните си човешки усилия в помощ на децата, бездомните, човешките права, социално слабите и с борбата срещу СПИН, както и с много други благотворителни прояви. Родена и израстнала в Ню Йорк Сити, Голдбърг е работила в театъра и импровизацията в Сан Диего и Сан Франсиско, където е участвала в Театралната трупа Блейк Стрийт Хоуайс. Така тя създаде героините на “The Spook Show”, което по-късно стана шоуто “Упи Голдбърг : Директно от Бродуей”, което се представи като шоуто хит на Бродуей, спечелило награди Грами и специалната награда HBO, помогнали и да стартира в кариерата си в киното. Голдбърг прави филмовия си дебют във филмовата версия на Стивън Спилбърг на “The Color Purple” на Алис Уокър, където тя печели номинация за Оскар и наградата Златен Глобус. Участието и в “Ghoust” и донесе наградата на Академията, както и наградата Златен Глобус за най-добра второстепенна актриса. Тя е участвала също и във филми като “Jumpin’ Jack Flash”, “Burglar”, “Fatal Beauty”, “Clara’s Heart”, “The Long Walk Home”, “Soapdish”, “The Player”, “Sarafina”, “Sister Act”, “Made in America”, “Sister Act - 2”, “Back in the Habit”, “Corrina, Corrina”, “Star Trek : Generations”, “Boys on the Side”, “Moonlight and Valentino” u “Eddie”. Вокалният и талант се откроява в анимационните филми “The Lion King” u “The Pagemaster”. Последните й роли са в “The Associate” и като вдовицата на Медгар Евърс в биографичната драма на Роб Рейнър за бореца за граждански права “The Ghosts of Mississippi”.

По телевизията, Голдбърг се е появявала в пет епизода на “Star Trek : The Next Generation”, играе заедно с Джийн Стейпълтън в “Bagdad Cafe” и като водеща на своето собствено среднощно разговорно шоу “The Whoopi Goldberg Show”. Тя е участвала и в много телевизионни спектакли, като нейните собствени програми в HBO и телевизионните предавания “Comic Relief”, които заедно с Били Кристал и Робин Уилямс води всяка година. Тя е носителка на награда Еми за водеща на “The 66’th Anual Academy Awards”. Освен наградите Оскар, Златен Глобус и Грами, Голдбърг е била удостоявана и с много награди NAACP Имидж, Пиипълс Чойс и с безпрецедентни пет награди Никълодиън Кидс Чойс като любима филмова звезда, както и с многобройни награди и почести за хуманитарните и прояви.

През 1992 година тя прави своя литературен дебют с детската си книжка “Alice”. Голдбърг се присъединява към безмъртните холивудски легенди през февруари 1995 година, когато остави отпечатъци от ръцете и краката си в цимента на предверието на Манс Чайниз Тиътър.

Роден в малкото планинско градче Chateauroux в централна Франция, Жерар Депардийо (Богус) е един от най-уважаваните и световноизвестни актьори. “Богус” отбелязва 96-ия му филм, от които 75 от участията му са главни роли.
Третото от шест деца на беден тенекеджия, Депардийо напуска училище на 12 години и на 16 попада в Париж, където се присъединява в актьорските класове на Националния Популярен театър (НПТ). От тогава работата му на сцена включва роли в повече от петнадесет постановки, между които са творби на Маргарет Дюрас, Питър Ханк, Дейвид Стори, Израил Хоровиц, Молиер, Натали Сарот и много други. От дебюта си във филма на Роджър Майнхарт “Le Beatnik et le Minet” (1965година) ролите на Депардийо в киното театъра и телевизията стават все по-забележителни, а с играта през 1973 година като един от двамата хулигани във филма на Бернар Блие “Going Places” той се утвърждава като актьор.

Депардийо играе в още пет филма на Блие: “Get Out Your Handkerchiefs”, “Buffet Froid”, “Menage”,”Too Beautiful For You”u “Merci la Vie”. Той се появява и в четири игрални филма на Дюрас, като “Natalie Grander” u “Bera Baxter”. Депардийо участва заедно с Пиер Ришар в три успешни комедии, режисирани от Франсис Вебер : “La Chevre”, “Les Comperes” u “Les Fugitifs”. Той участва и във филмите на Ален Ресне, Морис Пила и Клод Бери. Той се снима във филмите на Ресне : “Stavisky”, “Mon Oncle D’Amerique”u “Je Veux Renter a la Maison”. Филмите му с Пила са “Loulou”, “Police” u “Sous Le Soleil du Satan”, получил наградата Златна Палма на Филмовия фестивал в Кан. Той работи в сътрудничество с Бери в нашумелия “Jean de Florette”, “Uranus” u “Germinal”, по романа на Емил Зола. Многобройните роли на Депардийо включват : “The Last Metro” на Франсоа Трюфо, за ролята си, в който той печели френския Сезар за най-добър актьор; “1900” на Бернардо Берталучи; “The Return of Martin Guerre” по режисура на Даниел Вине; “Danton” на режисьора Анджей Вайда, за който Депардийо е удостоен с наградата за най-добър актьор от Националното Общество на Филмовите Критици и “Camille Claudel” на Бруно Нюитен, в който той играе Огюст Роден, заедно с Изабел Аджани, която изпълнява ролята на Камил.

През 1988 година той се събира отново с актрисата Катрин Деньов във филма “Drole d’Endroit pour une Rencontre” на режисьора Франсоа Дюпейрон, а в същата година играе в “Deux” на режисьора Клод Види. Ролята му във филма на Жан-Пол Рапеню “Cyrano de Bergerac” му донася много високи награди, като Сезар за най-добър актьор, Наградата за най-добър актьор на Фестивала в Кан през 1990 година и номинация на Академията за най-добър актьор. През 1990 година заедно с Анди Макдауъл, той изпълнява първата си роля на английски език във филма “Green Card”, режисиран от Питър Уиър. Играта на Депардийо в този филм му донася наградата Златен Глобус за най-добър актьор в комедия. През следващата година той изпълнява ролята на Христофор Колумб в епическия филм на Ридли Скот “1492 : Conquest of Paradise”. Също през 1991 година, той играе в “My Father the Hero” и във филма на режисьора Ален Корньо “Tout Les Matins du Monde”, в който участва и сина му Жиюлам. През 1992 година той взема участие в “Helas Pour Moi”на Жан Люк Жодар и в “Une Pure Formalite” на Джузепе Торнаторе, заедно с Роман Полански. През същата година той завършва и участието си в “Le Colonel Chabert”, филм на режисьора Ив Анджело по книгата на Балзак. Като добавка към филмовата си кариера Депардийо е записал и няколко албума, а от 1968 година активно се развива и в театъра . През 1984 година, той заедно със съпругат си играе в театралната постановка “Тартюф” на Молиер, като през същата година той е режисьор и сценарист на филм със същото заглавие. Депардийо е известен още и като надарен и запален винопроизводител, почти толкова добър колкото и в актьорската професия.

Хейли Джоуел Осмънт (Алберт), след като играе с Ед Аснер в сериала”Thunder Alley”, където прави комедийния си дебют, той взема участие и в сериала “The Jeff Foxworthy Show”. Други телевизионни участия на Осмънт са в скорошния “The Ransom of Red Chief”, с участието на Кристофър Лойд и в кабелния филм “Last Stand at Saber River”, с участието на Том Селек. Миналата година той получава номинация за наградата за млада звезда на Холивуд Рипортър в категорията за най-добър млад актьор в телевизионен сериал за изпълнението му в “Thunder Alley”. През 1995 година Осмънт печели филмовата награда за млад актьор за представянето си в ролята на Форест Гъмп във високо оценения, спечелил Оскар за най-добра картина филм “Форест Гъмп”. Той е участвал ив игралните филми “Mixed Nuts” u “For Better or Worse”.

Денис Мърсиър (Мистър Антъни) е носител на наградата за най-добър актьор от Световния филмов фестивал в Монреал през 1994 година за работата си във “Le Sexs des Etoiles”, награда спечелена прпедишната година от партньора му в “Богус” Депардийо. Той е участвал и в нашумелия наскоро филм “Liste Noire”, други негови филмови участия са в “Confession de Nuit” u “Les Bums du Paradis”. В родината си Канада Мърсиър е познат от телевизията и театъра. Многобройните му телевизионни участия са в “Scoop”, “L’Heritage”, “Passe Partout”, “La Maison Deschesnes”, “Theodore Remorqueur”, “Traboulidon”, ”Terre Humaine”u “Bof & Compagnie”. В САЩ във филма на седмицата на Си Би Ес “For Love Alone”. Театралните му участия и роли са в “Anthigone”, “The Misanthrope”, “Hamlet”, “Henry IV”, “The Ciclops” u “Private Lives”.
Между многобройните филмови участия на Нанси Травис (Лорейн) са и последните и роли в “Fluke” u “Destiny Turns on the Radio”.

След като прави филмовия си дебют в страхотната комедия “Three Men and a Baby”, Травис се появява и в “Married to the Mob”, “Eight Men Out”, “Loose Cannons”, “Internal Affairs”, “Air America” u “Three Men and a Little Lady”. После тя участва и в “Chaplin” на Сър Ричард Атънбороу, “The Vanishing”, “So I Married an Axe Murderer” u “Greedy”.
Травис живее в Болтимор и Бостън, преди да се върне в родното си място Ню Йорк сити, където учи драма в Университета. Първата й роля след това е в Нюйоркския Американски Еврейски театър. Тя заминава на турне с театралната трупа за пиесата на Нийл Саймън “Brighton Beach Memoirs”. Тя винаги е играла в театъра. Като един от основателите на Задбродуейската театрална трупа в Ню Йорк - Голи Ангели, тя играе в тяхна продукция на пиесата на Франк Пуглиас “Aven - U Boys”, както и в “King of Connecticut”. Тя изпълнява роля в продукцията на Бродуей на спечелилата награди пиеса “I’m Not Rappaport”, с Джуд Хърш и Клийвън Литъл. Съвсем наскоро тя играе в “My Children, My Africa” на Атол Фугард, поставена в Театър Лапола.

Травис в момента участва в комедийния сериал на CBS “Almost Perfect”. Заедно с Питър Гелъфър и Изабела Роселини, тя взема участие и в епизоди от антологичния сериал “Fallen Angels”, режисиран от Том Круз, както и във филма на HBO “Body Language” с участието на Том Беринджър.
Copyright © 2024 Dir.bg.