Уинона Райдър - звездата-клептоманка

29.10.2003 г.
Уинона Райдър - звездата-клептоманкаТалантливата американска актриса е родена на 29-и октомври 1971 г. в  Уинона, Минесота и родителите й, които били хипита, я нарекли на името на родния град. Тя израства в хипарска комуна в северна Каролина, при примитивни условия, дори без електричество. Кръстник й бил д-р Тимъти Лиъри, прочут ЛСД-гуру. Уинона живее в тази атмосфера до 8-ата си година, когато семейството решава да се върне в града. След известно време самостоятелно обучение вкъщи, я записват в престижно театрално училище в Сан Франциско. Именно на неговата сцена е забелязана и поканена на проби за ролята на дъщерята на Джон Войт в "Desert Bloom". Не попада във филма, но грабва интереса и скоро дебютира в киното с лентата "Lucas" (1986), който не става хит, но е трамплин за бъдещи изяви. Това именно е моментът, в който Уинона Хоровиц става Уинона Райдър. Заимства името от Мич Райдър, който е един от любимите музиканти на баща й.

Не след дълго приковава вниманието на публиката с чудесното си изпълнение в "Сок от бръмбари" (Beetlejuice, ) на режисьора Тим Бъртън. Година по-късно се снима в мрачната училищна комедия "Heathers", в която с партньора си Крисчън Слейтър избива съучениците си, маскирайки убийствата като самоубийства. После Тим Бъртън я кани за своя филм на ужасите "Едуард - ножиците" (Edward Scissorhands), в който играе годеницата на Джони Деп. Това всъщност е последното й участие като тинейджърка. След епизодично участие в "Нощ над земята" (Night of Earth) на Джим Джармуш получава шанса да се превъплъти в ролята на дъщерята на Майкъл Корлеоне в третата част на "Кръстникът" на Франсис Форд Копола. Но за нещастие, дихателна инфекция осуетява участието й. Копола обаче не я забравя и я кани за екранизацията на романа на Брам Стокър "Дракула". С чувственото си изпълнение младата актриса доказва, че е способна за големи роли. И те не закъсняват. Великият Мартин Скорсезе я снима в "Невинни години" (Age of Innocence, 1993)  и тя получава номинация за "Оскар" в раздела за поддържаща роля, а за играта си в "Малки жени" (1994) на Джилиан Армстронг е номинирана отново за "Оскар", но вече в раздела за главна роля. През същата година Уинона се изявява в съвсем различно амплоа в "Хапки от реалността" (Reality Bites), в който играе превъзходно ролята на дипломирано момиче, намиращо се на житейски кръстопът.

Следват филмите: "Американско сватбено одеяло" (1995), "The Crucible" (1996), "Пришълец 4" (1997), "Знаменитости" (1998), "Луди години" (1999), "Есен в Ню Йорк" (2000), "Зулендър" (2001), "Мистър Дийдс" (2002), "Симон" (2002).
И точно, когато всички очакват най-после големия филм с нейно участие, името на Уинона Райдър нашумява скандално, заради клептоманските й изцепки. Арестувана е при пореден опит за кражба от магазин за дрехи. Впрочем, актрисата никога не e успявала да опази личния си живот от посегателствата на жълтата преса, която надълго и нашироко се занимава с нейните любовни истории с Джони Деп, Мат Деймън и др., както и с пристъпите й на безсъние и страх, заради които прекарва известно време в психиатрична клиника. Още като тийнейджърка е правила опит за самоубийство.

И все пак, може би снимащият се в момента нов филм на Милош Форман "Въглени" (Еmbers) ще ни даде възможност да видим дългоочакваното звездно изпълнение на Уинона, което може да й донесе мечтаната статуетка.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.