Всички са победители във “Воля за победа

21.11.2003 г.
Всички са победители във “Воля за победа”Ретро-филмите винаги предизвикват носталгия по по-простичките, по-чисти времена, в които са живели хората някога. Това може и да е илюзия, но когато съчетаеш действителна история с вечната мечта за успех и щастие, се получава симпатична приказка като “Воля за победа”.

След годините на Голямата депресия, трима мъже се съюзяват около един кон, считан за средна категория. Индустриалец, загубил сина си, жокей неудачник, изоставен от родителите си и треньор, който страни от хората, обединяват усилията си в името на една благородна кауза – да докажат, че “не можеш да захвърлиш цял един живот, само защото е малко недъгав”. Благодарение на този невероятен съюз, конят “Сийбискуит” печели в най-големите надбягвания в Калифорния.

Адаптация по скорошен бестселър, “Воля за победа” има ефекта на еуфоричен сироп, предписан на анемично дете. Феноменалният му успех отвъд океана се обяснява с потребността на американците да преоткрият доверието в себе си и да се убедят, че все още могат да вдъхват симпатия. Самите персонажи ни привличат и ни правят съпричастни, защото са уязвими. Редуването на провали с победи, постигнати благодарение на лоялността и упоритостта е логично вдъхновено от самия живот. В контекста на обществена криза и сериозни финансови трусове, които преживява Америка през 30-те години на ХХ век, един радиоводещ (забавният Уилям Мейси) става медиум за масите, нахъсвайки народния възторг по тези надбягвания, които се превръщат в мощно средство за разсейване и притъпяване на болката от миналите провали.

Филмът навързва съспенс и спектакъл, а изпълнението на Тоби Магуайър, Джеф Бриджис и Крис Купър е направо без грешка. Гледната точка, идеите и стилът са подобаващо ретро и същевременно неостаряващо приказни. Пред песимистичния реализъм на един Скот Фитцджералд, “Воля за победа” предпочита хуманистичната традиция на Франк Капра, чиито филми свободно се цитират неколкократно. Предприемаческият дух, вкусът към предизвикателството и еуфорията на победата налагат идеята, че те са достъпни за всички, дори за окуцелите, и винаги има втори шанс за чистите сърца.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.