"Жив дявол" - комплексен филм, направен с професионализъм

“Това е един от най-комплексните филми, които съм правил”, казва режисьорът Пакула. “Темата е благодатна, защото може да бъде видяна от много гледни точки. С помощта на изключително талантливите актьори и перфектния творчески екип, мисля че успяхме да се справим с всички сериозни препятствия.”


Изборът на две от най-големите звезди във филмовия бизнес е сам по себе си голямо предизвикателство. И двамата актьори са решени да жертват своето его в името на сюжета, но всеки от тях иска неговият герой да бъде развит най-пълнокръвно. “Те са двама забележителни актьори, може би най-великите звезди на своите поколения”, отбелязва Пакула. “Често ме питат какво точно значи “звезда”, и аз отговарям: “Това е някой, който успява да задържи вниманието на публиката върху екрана, който успява да въвлече зрителя до степен, в която той или тя стават част от историята по начин, прехвърлящ границите на актьорското майсторство. Това е фактор, зависещ изцяло от личността на актьора.” Това е проблем, с какъвто всеки режисьор би желал да се сблъска: как да изгради сюжета около две силни личности. Сюжетът е наситен със съспенс - обичам да снимам такива истории. И всеки от тези актьори е способен да прикове вниманието на публиката, докато героят му задълбочава развръзката”.

Форд, провъзгласен за “Звезда на века” от Собствениците на кина в Америка, вече е работил с Пакула в “Невинен до доказване на противното” през 1990 г. “Харисън Форд придава нещо от благородното си излъчване на героите, които играе”, обяснява режисьора.  “Той е един морален човек, живеещ в неморално време. Той е в състояние да изразява честност във всяка ситуация, в която попадат героите му.” Образът му в “Жив дявол” обаче е донякъде нетипичен. О’Меара не е властен бизнесмен, свръхатлетично ченге или детектив, обладаващ изключителни дедуктивни умения. Той е просто обикновен човек, за когото кариерата никога не е стояла на първо място в живота му. Този “обикновен” аспект на ролята допада на актьора. “Харесах ролята, защото бе различна от всичко, което съм играл досега”, казва Форд. “Героят ми е униформен човек, отдаден на семейството си, чийто свят напълно се променя в резултат на усложненията, породени от настаняването на този млад мъж в дома му.” Форд се опитва да се пригоди по-пълноценно към света на О’Меара. “Прекарах няколко нощи в дежурство с различни нюйоркски полицаи, за да получа усещането какво точно вършат патрулиращите сержанти”, отбелязва Форд. “Това ми даде и по-добро чувство за атмосферата на различни квартали. Беше ми доста полезно.”


За разлика от Форд, партньорката му Маргарет Колин не се нуждае от кой знае каква подготовка за ролята на съпругата на О’Меара Шийла. “Това бе много комфортна роля за мен”, признава актрисата. “Аз съм от ирландски произход, аз съм майка, а баща ми бе нюйоркски полицай 26 години. Той обичаше работата си и всеки път, щом се прибереше вкъщи, ни разказваше как е преминал денят му. Най-често слушахме забавни истории. Когато нещата бяха наистина сериозни, той излизаше на верандата и споделяше с мама. Тя бе винаги до него.”

Роден и израсъл в Средния Запад, Пит знае твърде малко за ситуацията в Северна Ирландия, когато е избран за ролята на Рори. “Направих всички възможни проучвания”, спомня си Пит. “За съжаление, проблемите в Ирландия продължават вече столетия и не мисля, че има начина те да бъдат разбрани напълно, ако не си израсъл сред тях. Но аз ходих там няколко пъти. Изчетох куп книги и се срещнах с няколко души, които са участвали пряко в борбата.” Пит се възползва и от уроците на специалист по диалекта - роденият в Белфаст Брендън Гън. “Брендън ми помогна да вникна в нещата, и точно във връзка с това, което ме интересуваше”, отбелязва Пит. “Той не ми предложи своята пристрастна, гневна гледна точка, напротив, той твърдеше: “Срамно е - и двете страни вършат престъпления” или “Как бихме могли да спрем всичко това?”

Пит е най-голямата звезда на своето поколение - славата му се затвърди особено след ролите в “Легенди за страстта” и “Седем”. Но той приема и предизвикателството да играе антигерои и дори негодници, както показва ролята му в “12 маймуни”, за която той получи номинация за “Оскар”. Режисьорът вярва, че ролята на Пит в “Жив дявол” му дава съвсем нов шанс. “Брад постъпи смело, съгласявайки се да изиграе тази роля”, разказва Пакула. “Той е млад мъж, който спокойно би могъл да си остане в амплоато на романтичен актьор, да бъде обожаван от женската публика и уважаван от мъжката дълги години. Вместо това той избира да играе роли, които променят представите за него. Той прекара месеци, упражнявайки се в белфасткия акцент. Той пригежаваше енергията и страстта, нужни за ролята и за веруюто на героя му. Това помогна за разбирането, дори и да не бъдат приемани, на някои от трагичните действия, които е принуден да извърши, борейки се за вярата си.”


Този проект е замислен от продуцента Лорънс Гордън близо десетилетие преди да започнат снимките. “Това бе цяла одисея, продължила близо 10 години”, спомня си Гордън. В началото бе идеята, заради която наехме Кевин Жар да напише сценария. Той изчезна за няколко години и се появи с много месеци закъснение с чудесен сценарий в ръце. Брад Пит се ангажира с историята преди пет години. Но по онова време никое студио не мислеше, че той ще привлече зрителите в салона. Сигурен съм, че досто шефове от кинобизнеса все още се срамуват от споровете по този въпрос. Харисън винаги е бил един от любимите актьори на Брад и Брад ни предложи да му изпратим сценария. Аз също изпращах на Харисън всеки сценарий, който имах, от 20 години насам, и бях много поласкан и изненадан, котато той каза “да” за този. Тогава започнахме да търсим режисьор и всички се съгласиха, че Алън Пакула е идеалния за проекта.”
Copyright © 2024 Dir.bg.