Лепнат за теб” – смешен и трогателен

30.01.2004 г.
“Лепнат за теб” – смешен и трогателенБлизнаците Боб и Уолт ръководят заведение за бързо хранене в Масачусетс. Те са неразделни от раждането си, не само защото се разбират чудесно, но и защото са родени с тела свързани в околопоясната област. Един ден Уолт съобщава на брат си, че иска да отиде в Холивуд, за да направи кариера като актьор. След пристигането им там, двамата (защото Уолт не ходи никъде без БобJ) се впускат в поредица от прослушвания, неуспешни до деня, когато самата Шер ангажира Уолт за партньор в телевизионен сериал, който иска да саботира. Сериалът се превръща в хит, а междувременно Боб среща жената на живота си. Успехът обаче ги изправя пред необходимостта да се разделят…

След като експлоатираха с комична цел шизофренията (“Аз, моя милост и Айрин”), кретенията (“От глупав по-глупав”) и затлъстяването (“Свалячът Хал”), с “Лепнат за теб” братята Фарели почти заобикалят непристойния хумор в рамките на един абсурден фарс. Двамата режисьори са много подходящи за оказване на почит на братското съучастничество – тема, която разработват със симпатична смес от смехория и човешка топлина.
Ентусиазмът на Мат Деймън и Грег Киниър е неизчерпаем, което донася на филма взрив от енергия и няколко много сполучливи гега. Доста любопитни са сцените, в които Шер и Мерил Стрийп играят себе си.

Братята реализират една забавна идея чрез вмъкването на двама сиамски близнаци в покварената холивудска система. И хапливо демонстрират къде се подвизават истинските “изроди”. Любовта заема сериозно място в историята, както и в предишните филми на Боб и Питър Фарели. В “Лепнат за теб” обаче става дума не само за любовта между героите и техните предпочитани жени, а преди всичко за братската любов, която е неизмеримо трогателна. Когато видите как самотният Уолт (Грег) тайничко се “залепва” за мраморна статуя, седнала на пейка в парка, почти се просълзявате…
Дали замяната на цинизма със сантиментализъм ще се окаже дългосрочна инвестиция за братя Фарели, още не е ясно, но с “Лепнат за теб” те определено доказват, че ги бива не само в хапливо-непристойната комедия. Пък и доста добре умеят да си подбират необходимите за всеки случай актьори.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.