Подбор на актьорите в "Адвокат на дявола"

Подбор на актьорите в След като сценарият бил готов, настъпило време да започне подборът на актьорите. Впечатлението, което "Адвокат на дявола" ще остави у публиката, очевидно зависело от образите на Кевин Ломакс и Джон Милтън - две влиятелни личности, единият в началото на кариерата си, а другият - в разцвета на силите си. Зараждащият се между тях конфликт е в основата на историята, затова били необходими двама талантливи актьори с чар, които да изпълнят ролите.

Тейлър Хакфорд е уверен, че е получил идеалната смес в лицето на Кеану Рийвс и Ал Пачино. Хакфорд казва: "Кеану има по-различно, дори може би по-силно присъствие в този филм, отколкото онова, което сме свикнали да очакваме от него. Тук той се появява като млад човек, който никога не се е колебал какво иска, който е успял в живота с упорити усилия, без да си задава въпроса какво друго може да е имало принос в успеха му. Мисля, че Кеану се справи отлично с пресъздаването на този образ на екрана - на готовият да се състезава без да се замисля среден американец."

"Кевин е амбициозен; той има и морал, но иска някои неща от живота", казва за героя си Кеану Рийвс. "Произхожда от бедно семейство и сега иска да постигне лично и материално благополучие. Никога не е губил дело, суетен е и е горд с професията си. Иска да побеждава; иска да е сигурен, че никой не може да се мери с него. Кевин е човек, който иска да има контрол и винаги мисли, че знае всички отговори. Дори и когато психическата травма на жена му е достигнала върха си, той си казва: "Ще спечеля и това дело и тогава ще съсредоточа цялото си внимание върху нея."

Продуцентката Ан Копелсън добавя: "В началото на разказа Кевин не се е сблъскал с нещо, с което да не може да се справи. Той смята, че това се дължи само на способностите му; не признава онези неща в живота, които са извън неговия контрол."

Джон Милтън е в основата на изкушението на Кевин Ломакс - покана от един съвременен Сатана да влезе в подземен свят, представен от изобилието на нашите най-желани удоволствия. "Той е опорната точка", казва режисьорът Хакфорд. "Присъствието на Милтън се долавя във всяка сцена - не само в онези, в които се появява, но и в другите, където го няма, защото знаете, че той манипулира всичко, което се случва. Той е много сардоничен, много забавен, а може да бъде и много жесток. Но никога не дърпа сам конците - той дава възможност на хората да избират, да упражнят свободно волята си. Ал Пачино бе първият актьор, за когото се сетих за ролята на Милтън. Казах му в началото какво искам, той възприе идеята ми, след това започна да предлага свои и образът на Джон Милтън се обогати значително."

Ролята на Мери Ан Ломакс се изпълнява от Чарлийз Терон, която направи голямо впечатление на зрителите с участието си в независимия филм "Два дни в долината". Хакфорд си спомня: "Прослушах Чарлийз заедно с голяма група талантливи млади жени, но тя веднага се открои от останалите; притежаваше обхвата от емоции - от наперена да отчаяно уязвима - който търсех. Въпреки това тя направи четири прослушвания, преди да получи ролята -  защото просто е толкова красива, че се боях дали зрителите ще могат да се отъждествят с нея. Накрая все пак талантът и възприемчивостта на Чарлийз ме убедиха, че тя е подходящата актриса за ролята." "Мери Ан е важно присъствие в тази история", казва Ан Копелсън. "Тя много се гордее с мъжа си, и е общителна, флиртуваща и радваща се на успехи жена в родния си град във Флорида. Когато я виждаме за първи път, тя изглежда почти като женска версия на съпруга си, така че двамата много си подхождат. Разликите между тях проличават много по-ясно, когато отиват в Ню Йорк. Разбираме, че Мери Ан има разумен вътрешен глас и се вслушва в него, за разлика от Кевин. Тя осъзнава, че макар и да е била важна фигура в малкото градче, това не гарантира успеха й в Ню Йорк; несигурна е и не се опитва да бъде по-изискана, отколкото е. И когато вижда как хората се прекланят пред бляскавата външност, материалните облаги и високото положение, тя разбира, че нещо не е наред."

Арнолд Копелсън се съгласява: "Мери Ан обича да вижда как съпругът й преуспява, но не е алчна. Бързо разбира, че изискванията на успешния стил на живот в Ню Йорк не са по силите й, но не може да убеди съпруга си, че двамата постепенно се отчуждават един от друг.

Джон Милтън е умен, защото разбира, че Мери Ан е най-голямата опасност за плановете, които има относно Кевин." Актрисата-ветеран в театъра и киното Джудит Айви играе майката на Кевин. Хакфорд разказва: "Когато Джуди дойде на прослушването и започна да чете диалога с Кеану, видях по лицето му, че двамата си допадат. Между тях се осъществи някаква връзка и това се виждаше в играта им. Човек можеше да помисли, че тя наистина му е майка, още от началото. Във филма тя е интересен образ; най-напред изглежда, сякаш е само в периферията, някаква подробност от живота на Кевин Ломакс. Но с развитието на сюжета започваме да разбираме вътрешната й сила и дори сме малко изненадани от начина, по който реагира на събитията около нея."

Поведението на Кевин се променя, когато пристига в Ню Йорк и се запознава с разнородна група от хора, чието мислене е различно от неговото.

В юридическата фирма на Милтън, Еди Барзуун (Джефри Джоунс) е изпълнителният директор - наперен, изтънчен и опитен адвокат, който насърчава Ломакс да се наслади на новооткритите възможности. Но когато самият Барзуун започва да се съмнява в лоялността си към Милтън, той открива, че никак не е лесно да скъса с ангажиментите, които е поел. Крейг Нелсън играе най-могъщият в Ню Йорк магнат на недвижими имоти - Александър Кълън, обвинен в брутално тройно убийство. Кълън кара Кевин да се чувства силен, като възлага своята защита на младия адвокат, но Кевин се заема с доста по-сложна работа, отколкото предполага, когато започва да проучва живота на Кълън. Нелсън, известен на милиони телевизионни зрители като симпатичната звезда на сериала "Coach", демонстрира таланта си за драматични роли с по-тъмни отенъци с пресъздадения от него образ на Кълън.

Кристабела, чиято роля се изпълнява от Кони Нилсън, е умната и красива адвокатка, която в доста отношения е женския вариант на Кевин Ломакс. Нилсън отбелязва: "Кристабела не се спира пред нищо, за да успее. Тя и Кевин много си приличат: и двамата са млади, привлекателни и напълно погълнати от работата си." Но работата на Кристабела е нещо, което Кевин осъзнава напълно едва когато е вече твърде късно. Носителят на награда "Тони" Рубен Сантяго-Хъдсън е избран за ролята на Лиймън Хийт - представителят на фирмата, който е изпратен във Флорида, за да привлече Кевин на работа при тях с примамливи предложения. "Аз съм дясната ръка на Милтън и той ме е дарил с прекрасен живот. Имам красива жена, луксозен апартамент на Пето авеню, голяма заплата и всичко, което някога съм желал. Но за да получа тези неща, аз съм продал душата си, както и всички останали във фирмата", казва Сантяго-Хъдсън.
Copyright © 2024 Dir.bg.