Венсан Перез – чарът и страстта на Фанфан

03.04.2004 г.
Венсан Перез – чарът и страстта на ФанфанАктьорът споделя: “В офиса на моя агент, Бертран Лабе, на една от стените е закачен афиш на филма на Кристиан-Жак с Жерар Филип. Години наред, всеки път, когато имахме среща, гледах този афиш и да си призная, често мечтаех да изиграя тази роля. За мен, да се превъплътя в образа на Фанфан е и осъществена детска меча.”

Пенелопе Крус, която играе ролята на Адлин, добавя: “Венсан притежава много ентусиазъм и енергия. Той е много комуникативен, всеки нов ден за него беше предизвикателство, в което се хвърляше с усмивка.”

Мишел Мюлер, който играе ролята на Транш Монтан, заявява: “Венсан е непоносим. Винаги е в добро настроение, дори рано сутрин! Никога не се дразни. Дори лошата прогноза за времето не е в състояние да стопи енергията му! Той е хубав, добре сложен, децата, дори конете го харесват. Това е ужасно!”

ЛУИ ХV – ИСТОРИЯТА ГО ОПРОВЕРГАВА

Дидие Бурдон, в ролята на крал Луи ХV, споделя: “В известен смисъл кралят е свързващата нишка в тази история. Неговата поява е периодична. Този герой в известен смисъл е хиперболизиран, нещо като глезено дете, което си играе на война, на власт, на жени...”

Актьорът уточнява: “Много се забавлявах да играя ролята на Луи ХV, разбира се интерпретацията е доста далеч от историята... въпреки че Бурдон в ролята на Бурбон е доста добър! Гримът, перуката, огромните шапки, украсени с пера, които се вееха, бяха неочаквано преживяване за мен. Текстът е блестящ, а ситуациите често са забавни. В известен смисъл пресъздавам сатирата на властта, онзи язвителен поглед към историята.

ТРАНШ МОНТАН – ПРИЯТЕЛСТВОТО КАТО РЕЛИГИЯ

Комедийният актьор Мишел Мюлер играе ролята на баща на многолюдно семейство. И тъй като Фанфан го очарова и е спасил едно от децата му предлага приятелството си. Актьорът разказва: “Много мило от страна на всички онези, които казват, че Фанфан е герой, но героят съм аз! Чия роля е по-трудна? Кой през цялото време се опитва да излезе от ситуацията и кой предлага приятелството си? Да не говорим за прекрасните сцени с Пенелопе Крус! Кой? Това съм аз!” и продължава: “Наложи се да играя сред куп ужасно сладки деца. Често, когато правехме някоя голяма сцена и имахме много реплики, децата се справяха блестящо. И накрая, точно когато си казвахме, че сме успели, най-малкият, който едва ходи, се появява в кадър точно накрая на дубъла и пита: “Какво е това?” Не, наистина, беше невероятно приключение.”

НАЧАЛОТО НА АВАНТЮРАТА

Мишел Фелер, продуцентът, разказва: “В основата на проекта беше идеята на Люк Бесон. Той беше убеден, че ще можем да направим адаптация на филма на Кристиан-Жак и спазвайки композиционното цяло, успяхме да внесем дух на съвременност, както що се отнася до историята, така и що се отнася до диалозите и пресъздаването на героите. Да си представя Венсан Перез в ролята на Фанфан също представляваше своеобразен стимул за работа. Аз самият дълго време съм бил негов агент и знам на какво е способен Венсан, както по отношение на актьорската игра, така и по отношение на комедийния елемент, а също и по отношение на физическото му присъствие. Макар ролята му в “Гърбушкото” да беше малка, всички я помним добре...

НОВ ПОЛЪХ В ГОЛЯМАТА ИСТОРИЯ

Мишел Фелер споделя: “Като съ-сценарист, Люк Бесон искаше да използваме всички елементи от сценария на филма на Кристиан-Жак, било то драматичен подход, част от диалог или конкретен персонаж. Искаше да има свободата да пресъздава. Така например доразви персонажа на Льобел, за да пресъздаде този на Корсини. Жан Космос, съ-сценарист, обяснява: “Люк остана верен на първата част от сценария, написан през 1952 г. В замяна на това, във втората част от историята интригата беше доразработена. На базата на това, аз от своя страна започнах работа, като междувременно провеждахме редовни срещи. Всяка от тези работни срещи беше кратка, но изключително ползотворна. Люк е много по-млад от мен, той притежава по-либерален, по-свободомислещ подход към историята. Резултатът беше невероятен. Аз се посветих на диалозите, на историческата цялостност и на механизмите на повествованието. Наблегнахме на хумора и доразвихме комедийната страна на диалозите.”

Мишел Фелер разказва: “Имах истински  късмет да участвам в работата на Жан и Люк. Те са изумителен екип. Най-малкото, което може да се каже е, че те умеят да разкажат една история! Истинско удоволствие е да ги гледаш как работят заедно. Те са от различни поколения, дори имат различни образования, но споделяха едно и също желание - да се забавляват интелигентно. Тяхното сътрудничество прилича на филма – лек и приятен коктейл, съюз между хора с различна чувствителност и емоционалност, от който се ражда нещо наистина оригинално.”

ЕДИН АКТУАЛЕН ГЕРОЙ... НА ВЪЗРАСТ ДВА ВЕКА

Млад и безгрижен, галантен с госпожиците, винаги готов да защити вяска добра кауза и никога не отстъпващ пред онези, които имат власт. Фанфан определено е един типичен френски герой.

Персонажът се появява през ХVІІІ век. Някои твърдят, че негов прототип е сержант Ла Тюлип, който се отличил при битката с англичаните при Фонтьоноа, на 17-ти май 1745 г. Легендарният характер на героят взема превес над реалния и скоро се превръща в популярен архетип на френския войник, безстрашен и храбър. Неговите приключения са възпети във войнишките песни, а песента написана от Дербо през 1818 г., има огромен успех. Други представят Фанфан като войник, който осмива офицерите. Скоро тези песни стават популярни и спечелват публиката и театъра.

АДЛИН – ГРАЦИЯТА НА ЕДНА ВОЛНА ДУША

Пенелопе Крус, международната кинозвезда, е избрана за ролята на Адлин. Мишел Фелер Разказва: “За нас, Пенелопе в ролята на Адлин беше недостижима мечта. Но после участието на Венсан и сценарият я убедиха да се присъедини към екипа ни.”
Copyright © 2024 Dir.bg.