Една присъда по Гришам

05.03.2004 г.
Една присъда по ГришамСъдебните заседатели са тези, които решават съдбата на обвиняемите в американското кино. Има случаи, когато един твърдоглав член на съдебното жури е достатъчен, за да обърне мнението на всички останали (“Дванайсет разгневени мъже”) и затова подсъдимите правят и невъзможното да спечелят свой човек сред дванайсетте (“Съдебен заседател”). В случая с “Присъда за продан” по романа на Джон Гришам, се получава нещо като кръстоска от двата варианта. Оригиналността на ситуацията се състои в това, че между двете страни в един съдебен процес се вклинява трета, която преследва свои собствени интереси и видимо се опитва да манипулира всички участници в делото. Същевременно сериозното обезпечаване на юридическата достоверност е запазена марка на Гришам.

Млад брокер е застрелян на работното си място, заедно с още 10 човека, от разгневен уволнен колега, който се самоубива. Съпругата на брокера решава да подведе под отговорност огнестрелната компания, произвела оръжието. Двете страни в двубоя се оказват уважаван адвокат и безскрупулен съдебен съветник, нает от ответника. По време на избора на съдебни заседатели един мъж успява да предизвика съдията и той го посочва като член на журито, въпреки несъгласието на адвоката на защитата. После играта започва.

Филмът е любопитен както с модерното си високотехнологично оборудване, чрез което съдебния консултант обезпечава всяка крачка от своя път към предварително обещаната победа, така и с мотивацията на третата страна, която иска да продаде присъдата на този, който плати по-добре. Във всеки случай става въпрос за манипулация, въпросът е какава е каузата.

В “Присъда за продан” си дават среща няколко чудесни актьори. Сред тях изпъкват Джийн Хекман, блестящ в своята изтупана безскрупулност и Джон Кюсак като мистериозен хитрец, служещ си умело с магнетичното влияние, което упражнява над хората.

В един момент филмът се превръща в напрегнат двубой между тях двамата, а неизвестните мотиви на героя на Кюсак поддържат интригата по ръба между трилъра и драмата. Добрият баланс не е изненада, защото режисьор на филма е Гари Фледър (“Нито дума”, “Целуни момичетата”).

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.