Фанфан Лалето се завръща

19.03.2004 г.
Фанфан Лалето се завръщаXVIII век. Поредната война. Вече никой не си спомня защо воюва, още по малко краля Луи XV. Но за да се води война са необходими войници, а тяхното набиране става все по-трудно. Фанфан, свободолюбив и влюбчив младеж се опитва да се измъкне от разлютени сватове и решава да се запише във войската, за да избяга от сватбения обред. Но армията му е подготвила няколко изненади, начело с мистериозното предсказание на красивата гледачка Аделин.

Фанфан Лалето” е типичен филм на “плаща и шпагата” по френски маниер: много словесни игри, хумор и умели отговори, колкото искаш екшън, исторически фон, който не захлупва интригата и е повече претекст, отколкото контекст. Сюжетът е прост и умишлено предвидим, но това не накърнява зрителското удоволствие, предизвикано главно от възторжената динамика и каскадите в диалога…

След като се упражни в двете “Такси”-та, режисьорът Жерар Кравчик показва все по-добро владеене на екшън-сцените и умело разработване на разказа в рамките на жанра. Придържайки се към успешния модел на първообраза, той превръща филма в неуловимо съвременен, без да променя нищо от епохата и нравите.

Филмът, който е римейк на едноименната творба на Кристиан-Жак от 1952 г. (с Жерар Филип в главната роля) беше избран да открие (извън конкурсната програма) фестивалът в Кан миналата година. По този начин бе оказана индиректна почит на Негово Величество Зрителят и неговия вкус към доброто филмово забавление.

Вдъхновен, жизнерадостен, добре вписващ се в линията на този тип комедии, новата версия на “Фанфан Лалето” се е възползвала от безспорния талант на Жан Космос (“Гърбавия”) като съсценарист, който работи върху ръкописа рамо до рамо с Люк Бесон, и е основен виновник за леко комиксовото звучене а ла Астерикс на някои от сцените и диалозите във филма.

Не ни остава друго освен да прибавим към този симпатичен коктейл Венсан Перес като скокливия, прелъстителен Фанфан и Пенелопе Крус, чийто забавен акцент няма как да не направи впечатление дори на нефренскоезичната публика. Двамата са сполучлив тандем, за всеобщо удоволствие на романтично настроената зрителска аудитория.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.