Кристоф Ламбер вече не е звезда

28.03.2004 г.
Кристоф Ламбер вече не е звездаПопулярният екшън актьор Кристоф Ламбер (Кристофър Ламберт) е роден на 29 март 1957 г. в Ню Йорк (САЩ) в семейството на френски дипломат. Като малък той много пътешества, следвайки странстванията на баща си по света. Завършва образованието си в Женева. Служи 1 година във френската армия, пробва да стане финансист, а после учи в Парижската консерватория драматични изкуства.

В киното дебютира в началото на 80-те години с малки роли във френски филми (Ciao, les mecs, 1979, Bar du telephone, Le, 1980, Asphalte, 1981). Следват участия в по-известни ленти, като "Une sale affaire" (1981) "Putain d'histoire d'amoure" (1981), които също не го правят известен.

През 1984-а година Кристоф Ламбер успява да се пребори за главната роля във филма на Хю Хъдзън "Грейстоук: Легендата за Тарзан" по книгата на Едгар Райз Бъроуз. С чудесното си изпълнение в този необичаен приключенски филм и със следващата си роля в "Метро" (1985) на Люк Бесон той изведнъж си спечелва световна слава. За превъплъщението си в образа на авантюриста Фред от "Метро" получава награда "Сезар" (френският еквивалент на "Оскар").

Година по-късно новоизпечената звезда вече играе редом с Шон Конъри в прочутия екшън "Планинецът" (Highlander), който има голям касов успех.
Преди да се отдаде изцяло на предпочитаните от него филми на действието Кристоф Ламбер се изявява в драми, като "Сицилианецът" (1987) на Майкъл Чимино и "Да убиеш свещеник" (1988) на Агнешка Холанд, както и в притчата на Марко Ферери "Аз те обичам" (1986).

Следват участия в "Ход с коня" (1991), "Макс и Джеръми" (1992), "Северна звезда" (1996), "Арлет" (1996) и др.
Освен като актьор Ламбер се изявява и като певец. Основател е на две кинокомпании, продуцира филми. В продължение на 10 години е женен за американската кинозвезда Даян Лейн, с която се развежда през 1995. От брака с нея има една дъщеря. От 1999-а досега живее с Джеймис Хафт.  Кристоф Ламбер има освен френско и американско гражданство.

През последните години той като че ли се примири със загубата на звездния си статут и започна да се снима без особено да подбира нито ролите си, нито режисьорите. През миналата година например се появи в неизвестни заглавия, като "Janis et John" и "Absolon", а през тази година ще излязат на екран още два филма с негово участие - "Day of Wrath" и "A ton image".

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.