За създателите

За създателитеНаписан и режисиран от номинирания за Оскар® Андрю Стантън, сърежисьор на хита на Pixar от 1998, "Приключението на бръмбарите" и съсценарист на всичките четири предишни филми на Pixar, Търсенето на НЕМО издига на ново "морско ниво" изкуството и технологията на компютърната анимация с чудния подводен свят, населен с незабравими герои.

Лий Ункрич, сърежисьор на "Играта на играчките 2" и "Таласъми ООД” отново е на същата длъжност и отдава целия си богат опит на проекта. Филмът е продуциран от Греъм Уолтърс, ветеран с 9-годишен стаж в Pixar. Базиран на оригинална история на Андрю Стантън, сценарият на "Търсенето на Немо" е написан от Стантън, Боб Питърсън и Дейвид Рейнълдс. Дебют в Pixar с "Търснето на Немо" прави многократно номинираният за Оскар композитор Томас Нюман, чиято вълнуваща и красива музика се изявява като самостоятелен герой във филма.

Режисьорът-сценарист

Андрю Стантън, освен режисьор, е и сценарист на Търсенето на НЕМО и е бил част от екипа на всички големи филми на Pixar – “Приключението на бръмбарите,” “Играта на играчките 2,” “Таласъми ООД” и “Търсенето на НЕМО.”

Роден в Рокпорт, Масачузетс, той завършва висшето си образование в Калифорнийския институт по изкуства (California Institute of Arts). Започва кариерата си в Kroyer Film Studio, а в началото на 90-те се присъединява към Джон Ласитър в наскоро създадената Pixar. Няколко години работи като главен аниматор и режисьор на редица рекламни клипове.  Заедно с Ласитър са и сърежисьори на редица късометражни филми, докато през 1995 г. не започва  “Ерата на Pixar” с филма “Играта на играчките.”
Copyright © 2024 Dir.bg.