Още за филма "Относно Шмид"

Още за филма Цял живот застрахователят Уорън Шмид е изчислявал степента на риск в човешкия живот, евентуалната година на смъртта на клиента и така е определял цената на хорското спокойствие и щастие. Според собствената си автоекспертиза Шмид е стигнал до заключението, че му остават девет години живот. Но след банкета по случай неговото пенсиониране, изведнъж се оказва, че не всичко има цена и не всичко може да се застрахова. 66-годишният мъж планира обиколка на страната заедно с хрисимата си женица, с която безоблачно живеят от четири десетилетия.
Включва се в благотворителност и започва кореспонденция с непознато шестгодишно танзанийско сираче. Дъщеря му ще се омъжва, трябва да се готви сватба. И изведнъж, съпругата умира, а след погребението Шмид попада на вързопче любовни писма между нея и най-добрия му приятел. Останал без работа, без жена, без семейство, обсебен от усещането, че целият му живот е бил имитация на нещо, той се вкопчва в идеята да предпази дъщеря си от неудачен според него брак и заминава да разваля годежа. Там ще стане обект на ухажване от връстничка без задръжки, в крайна сметка ще заведе щерка си до олтара и ще си тръгне обратно. Нищо не е като хората, а писмата до африканското момче, започващи с неизменното "Драги Ндугу,…", стават все по-дълги и по-дълги.
На 66 години, точно колкото своя герой в "Относно Шмид", Джак Никълсън е по-необуздаем от всякога. Актьорският му ексхибиционизъм няма граници. Камерата се вторачва в стърчащите косми на ушите му, в разширените вени на колената му, в тройната увиснала гуша. Мазната, оредяла коса тръгва от пътя над дясното ухо и отчаяно се просулва към лявото в прическа тип "голям заем". Безлична професия, безлична жена, безличен живот. Най-безличният човек на земята. Само Никълсън е в състояние да направи от това едновременно драма, комедия и сатира.
Да разсмее и в същото време да събуди симпатии. Режисьорът Александър Пейн си знае работата и мястото, дал е на актьора максимална свобода в една история, напомняща най-доброто кино от 70-те. И днес изглежда е възможно след филма да отвориш с гаджето бутилка хубаво вино, и колкото повече си говорите за Джак Никълсън, толкова повече да го харесвате.
Copyright © 2024 Dir.bg.