За актьорите

За актьоритеШОН ПЕН (Пол Ривърс)

В кариерата си продължила над две десетилетия, Шон Пен се превърна в американска филмова икона. На фестивала в Венеция през 2003, той бе обявен за най-добър актьор за ролята си в “21 грама”.  Бил е номиниран 3 пъти за “Оскар” за “Аз съм Сам”, “Осъденият на смърт идва” и “Сладък и гаден” и най-накрая получи наградата тази година за “Реката на тайните”.

Пен прави филмовият си дебют през 1981 година в Taps на Харолд Бекер. Следват филми като “Обратен завой” на Оливър Стоун, “Играта” на Дейвид Финчър, “Тънка червена линия” на Терънс Малик. Сред многото награди в богатата му кариера има награда за главна мъжка роля в Кан за “Тя е толкова прекрасна” , награда за главна мъжка роля от фестивала във Венеция за “Хърлибърли” и много други. Шон Пен скоро започва да се изявява и като режисьор. Дебютът му от другата страна на камерата е с филма The Indian Runner, в който режисира Бенисио Дел Торо, с когото се събират и за най-успешният му дотук филм като режисьор- “Клетвата”. Последният му режисьорски проект е “11 септември” като част от 11-те режисьори заснели по един етюд за филма, посветен на атентатите от 11.09.2001. Интересна подробност е че един от другите режисьори е и Алехандро Иняриту.
Предстои ни да видим Шон Пен в The Assassination of Richard Nixon (където отново ще си партнира с Наоми Уотс) и The Interpreter с Никол Кидман.


БЕНИСИО ДЕЛ ТОРО (Джак Джордан)

На фестивала във Венеция през 2003, Бенисио Дел Торо взе наградата на публиката за главна мъжка роля за ролята си в “21 грама”, а също и номинация за “Оскар” за поддържаща мъжка роля и номинация БАФТА за главна мъжка роля.
Изпълнението му в “Трафик” на Стивън Содебърг му донесе “Оскар”, “Златен глобус”, БАФТА и още много други награди и го превърна в звезда за една нощ. Преди “Трафик” обаче Дел Торо се снима в поредица от силни филми като “Обичайните заподозрени” и “Баскиа”.  

Бенисио Дел Торо е роден в Пуерто Рико, но израства в Пенсилвания. В университета посвещава времето си на уроци по рисуване и актьорско майсторство. Интересна подробност е, че филмовият му дебют е във филм за Джеймс Бонд “Licence to Kill. Други филми с негово участие са “Гепи”, “Преследваният”, “Страх и омраза в Лас Вегас”.



НАОМИ УОТС (Кристина Пек)

На филмовият фестивал във Венеция ролята й в “21 грама” донася на Наоми Уотс награда на публиката за главна женска роля. Това й изпълнение я превръща в една от най-търсените актриси на Холивуд и й носи поредица от признания, включително номинация за “Оскар” за главна женска роля  Пробивът на Уотс идва с “Мълхоланд драйв” на Дейвид Линч, за който получава редица награди. Последвалото участие в стилният хорър хит “Предизвестене смърт” на Гор Вербински я превръща и в популярно име сред зрителите. Следват поредица от филми като “Нед Кели” с Хийт Леджър и Орландо Блум, “Развод по френски”. Предстои да я видим във I Heart Huckabees (С Джуд Лоу и Дъстин Хофман), Stay (С Юън Макгрегър) и разбира се в “Кинг Конг”, широко коментираният нов проект на Питър Джаксън.
Copyright © 2024 Dir.bg.