Във вихъра на “Океан от огън”

07.05.2004 г.
Във вихъра на “Океан от огън”През 1890 г. метисът Франк Хопкинс, напуска куриерската си служба в американската кавалерия, след като неволно допринася за избиването на група сиукси. Франк се присъединява към пътуващото шоу на Бъфало Бил, където го застига предложението на богат арабски шейх да се включи в легендарното конно надбягване “Океан от огън”. С прословутия си кон Идалго, каубоят решава да предизвика бедуините и техните чистокръвни жребци в едно състезание в самото сърце на пустинята.

Очакваме с определено нетърпение завръщането на екрана на Виго Мортенсен, за да проверим накъде е поел след Арагорн. Преди трилогията “Властелинът на пръстените”, в кариерата му се редуват предизвикателни авторски филми (“Индианският бегач” на Шон Пен, “Психо” на Гюс Ван Сант) и скъпи продукции (“Перфектно убийство” или “Редник Джейн”). Съдбата му напомня малко за тази на Харисън Форд, почти непознат по време на кастинга за “STAR WARS” и превърнал се в суперзвездата на 80-те. Виго Мортенсен е творец по душа и не се интересува много от бизнеса, но трябва да поддържа пред големите компании имиджа на добре котиращ се актьор. Естествено, той играе главна роля в “Океан от огън”, но истинската звезда е неговият четириног партньор.

Екологичното послание в сценария, пацифизма и хуманистичната  визия сближават персонажа Франк Хопкинс с Бронко Били на Клинт Истуд. Героят на Виго Мортенсен търси мястото си в един нов свят, където човешките отношения са накърнени от властта на парите.
Не се изненадваме да открием Джо Джонстън (“Джуманджи”, “Джурасик парк 3”) зад камерата. Добър в занаята, той винаги е демонстрирал привързаността си към приключенското кино и старите митологични рецепти.

Без да прекалява със специалните  ефекти, “Океан от огън” притежава старомодния чар на историческите продукции от 60-те. Филмът засяга теми, доста необичайни за този тип семейни продукции, като положението на арабската жена или избиването на индианците. Липсва му малко размах, за да се мери със сагата за Индиана Джоунс, но Виго Мортенсен е перфектен като носталгичния каубой с голямо сърце, който се доверява повече на коня си, отколкото на хората.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.