В очакване на Хари Потър

01.06.2004 г.
В очакване на Хари ПотърХари Потър и неговите приятели се срещат за трета година в училището за магьосници Хогуортс. Основната заплаха този път се крие в бягството от затвора Азкабан на мистериозния престъпник Сириус Блек, който може би е свързан с Хари... Всички, които нетърпеливо са прочели книгата знят как продължава историята, но това няма да им попречи да се насладят на филмовата магия.

Посветени твърдят, че двата опита на Крис Калъмбъс да режисира приключенията на Хари са достойни за уважение, но изглеждат направо скромни в сравнение с постижението на Алфонсо Куарон (“И твоята майка също”). Изборът му се е оказал една от най-добрите идеи в процеса на екранизирането на поредицата. Младият мексикански режисьор е създал превъзходен приключенски филм, кръстоска между киното на ужасите и тинейджърските истории.

В третия роман е прослено преминаването от света на детството към юношеството и именно централният персонаж е основен изразител на този преход, с включените в него криза на съзряването, стен гняв и объркване. Сирак приютен от недостойно семейство, Хари Потър не спира да търси заместител на баща си. След стария Дъмбълдор, Ремус Лупин, новият учител по Защита от черни магии е този, към когото Хари се обръща за съвети. Търсенето на родителска фигура се оказва и в центъра на филма.

Алфонсо Куарон не пренебрегва и другия жанр, в който се вписва историята. Докато първият опус съграждаше основите на един нов магичен свят, а вторият се забавляваше със страховитите чудовища, новата серия флиртува с филмите на ужасите. Режисьорът създава атмосфера на ужас с подчертани контрасти (тъмно черно и блестящо бяло). Целият филм е потопен в мрачна атмосфера на страх, който символизира също така безпокойството от порастването, от бъдещето, от съдбата: страх в сърцето на всеки юноша, постоянно търсещ отговори.
Куарон не се е поколебал да съкращава дължини от романа,  концентрирайки се върху теми, които са му скъпи.

С един истински автор на снимачната площадка, този път сагата за Хари Потър предлага най-добрата екранизация на нашето време. Да се надяваме, че Майк Нюъл, който ще се заеме с четвъртата част, ще съумее да задържи поредицата на това отлично ниво.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.