Предизвикателството “Хари Потър”

18.06.2004 г.
Предизвикателството “Хари Потър”След Крис Кълъмбъс и преди Майк Нюъл, Алфонсо Куарон се нагърби  с тежката задача да екранизира приключенията на Хари и неговите приятели от третата книга. На 42 години мексиканският режисьор приема предизвикателството като посвещение в жречески сан, защото “Хари Потър” е почти религия...

-Чувствахте ли се ограничен на моменти от рамките, в които се вписва света на Хари Потър? "

А.К.: Говорите за ограничения, като за недостатък, но аз ги възприех като освобождение. Гийермо дел Торо ме накара да разбера, че ако се впусна в това начинание имам всички шансове да направя най-добрия филм в кариерата си. Защото няма да имам грижи с егото си. Трябваше да приема, че един такъв филм съществува още преди аз да се присъединя към екипа.

-Потайната Дж.К. Роулинг включи ли се в работния процес?

А.К.: Тя беше най-добрият ни поддръжник, макар и оставайки далеч от снимачната площадка. Предизвикателството се състоеше в това да резюмираш една толкова обемна книга като “Хари Потър и затворникът от Азкабан” във филм от 2 часа и половина. Невъзможно е да качиш на екрана всички детайли, описани от Дж.К. Ролинг и не трябва нито за миг да забравяш, че става въпрос за продължение на пътуването на Хари по пътя към емоционалното съзряване.

-Как работихте с тримата изпълнители на главните роли?

А.К.: Най-напред трябва да кажа, че обожавам да работя с деца. Мисля, че това е най-забавното и най-лесното нещо. С тях се държах малко като вампир: хранех се с невероятната им енергия по време на снимките. Те бяха участвали в първите две части и не се налагаше да ги уча на технически подробности. Оказа се че мога да се възползвам от лукса да работя със сериозни актьори, които много добре познаваха персонажите си. Това е голямо предимство, който пести време.

-Снимките превърнаха ли се в изпитание?

А.К.: Да кажем, че продължиха доста дълго. Около 145 дни, по 15 часа работа нон-стоп дневно. Но успявахме да се насладим на удоволствието иначе работата би се превърнала в непоносим кошмар. Обожавам това, което правя и бях удовлетворен.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.