Кино-приказки

18.06.2004 г.
Кино-приказки“Имало едно време…”. Така започват повечето приказки – най-популярните истории, забавлявали хората векове наред, преди появата на Стивън Кинг, Джон Гришам и писмеността... а и след това. Ако се съмнявате, проверете колко души са чели книгите на Дж. К. Роулинг за Хари Потър и са гледали филмите по тях. Проверете и приходите на филми като трилогията “Властелинът на пръстените”, “Шрек”, “Цар Лъв”, “Търсенето на Немо” и “Спайдърмен”. После ги сравнете с приходите от филмите по Стивън Кинг (който често също пише приказки, но рядко има късмет с екранизациите) и Гришам. Ако ви мързи да проверявате – недейте, аз съм го направил вместо вас малко по-долу.

Дори и ако писмеността изчезне, киното ще продължи да разказва приказки. Защото колкото и да са порастнали възрасните, детето в тях никога не може да изчезне напълно. И всички от време на време имаме нужда от чудеса. Като например хепиенд, където лошите са наказани, а добрите възнаградени – а това, както възрастните знаят най-добре, се случва предимно в приказките. Но има и изключения.

Да вземем например животът на Дж. К. Роулинг, авторката на издадените досега пет (или шест?) книги с приключенията на подрастващия магьосник Хари Потър…

През 1994 г. Роулинг е разведена, с малка дъщеря и живее от социални помощи в тясно апартаментче в Единбург. Пише историята за Хари Потър в близкото кафене, докато дъщеричката й спи. И чудото става – Хари Потър като истински магьосник я спасява от тежкото положение. През 1995 първата книга е завършена и написаният на пишеща машина текст е предаден в издателството Блувсбъри. 1996 минава в очакване. В началото на 1997 Шотландския Съвет по изкуствата и дава 8 000 лири, като помощ за завършването на втората книга и тя си купува компютър. През юни 1997 Хари Потър и философският камък излиза в Британия. През септември правата за издаването й в САЩ са продадени за 105 000 долара – нечувана дотогава сума за детска книга. Роулинг си купува за 160 долара сако, с което да приема журналистите. През 1998 излиза втората книга. През 1999 Хари Потър и затворникът от Азкабан измества от първото място в класациите Ханибал на Томас Харис, а в класацията на Ню Йорк Таймс трите книги за ученика в Хогуарт са на първите три места. По безпрецедентeн начин Уорнър Брос купува наведнъж правата за първите две книги (ще последват и останалите), като приема условията на авторката филмите да не са анимационни и тя да има последна дума при одобряването на сценария. През 2000 г. Роулинг влиза на 24-то място в списъка на знаменитостите, спечелили най-много пари през 1999 с 40 милиона, малко под Майкъл Джордан, малко над Шер, и доста над Гришам, Дийн Кунц и Майкъл Крайтън. През март тиражът на първата книга стига 30 милиона, на 35 езика. А първият филм излиза през 2001 г. и носи приходи от почти 1 милиард долара. Вторият се представи малко по-зле, очакваме скоро да видим третия, а през април започнаха снимките и на четвъртия…  
И това ако не е вълшебна приказка!

От десетте филма с най-високи приходи в история на киното, девет са в по-малка или по-голяма степен приказки. Тук влизат  в този ред “Властелинът на пръстените: Завръщането на краля” – голямата приказка на 20-ти век, “Хари Потър и философският камък” – успешната приказка, “Властелинът на пръстените: Двете кули”, “Star Wars: Епизод 1” – звездната приказка, “Джурасик парк” -- приказката с драконите, “Хари Потър и стаята на тайните”, “Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена”, “Търсенето на Немо” – водната приказка и “Спайдърмен” – паешката приказка. (Тук като някакво огромно ръждясващо изключение стърчи и “Титаник”, но това е друга приказка).

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.