Уилбър не иска да умре

16.07.2004 г.
Уилбър не иска да умреМалко филмови заглавия изразяват желание. И почти никое от тях не би се осмелило да създаде у зрителя необяснимото усещане за тъга и безпокойство, което поражда фраза от типа “иска да се самоубие”. За какво би могъл да разказва един такъв филм? Режисьорката Лоне Шерфиг е убедена, че това в никакъв случай не е филм за смъртта, а напротив - за любовта и за мъчителната потребност да живееш.
Уилбър иска да се самоубие” ни сблъсква с шепа въпроси и с още толкова персонажи, със сходна меланхолия и различен темперамент, свързани от съдбата в една необикновена среща между живота и смъртта.

Братята Уилбър и Харбър имат странно ежедневие. Първият използва всяка изпречила се на пътя му възможност да сложи край на дните си. Докато вторият почти върви по петите му, зает в премахване на всички неподходящи (разбирай “смъртоносни”) предмети. После се появяват Алис и малката й дъщеря Мери, които неусетно преобръщат живота на двамата мъже. Съдбата изиграва лоша шега на безотговорния Уилбър, когато Харбър заболява тежко, защото някой трябва да поеме грижата за новото семейство...

Уилбър иска да се самоубие” е превъзходен филм. Онези, които са имали късмета да гледат “Италиански за начинаещи” едва ли ще се изненадат от постижението на датската режисьорка. Останалите ще се насладят на удоволствието да открият неочаквано превъзходна порция кино, в която древногръцката трагедия се среща с ироничната виталност на Модерността.

Този път хуморът е малко по-черен, но съвсем не липсва, и смесването му с на пръв поглед мелодраматичната ситуация дава неподозирано добри резултати. Лоне Шерфиг съчетава умело искриците комичност с драматичния мрак на скандинавската мелодрама. Любопитна разлика в сравнение с предишния й филм е изцяло британския екип и пренасянето на действието в Глазгоу. Актьорите са великолепни и  с убедителната си игра сериозно допринасят за светлия оптимизъм, който струи от всички кътчета на филма, дори в миговете, когато неканена сълза се търкулне от очите ви.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.