Още за филма "Ефектът на пеперудата"

Още за филма Аштън Къчър, звездата от хитовите ТВ шоута ““That ‘70s Show” и “Punk’d”, преминал в игралното кино с “Пич, къде ми е колата?”, играе ролята на Еван Треборн, който е преследван от проблемното си минало и потиснати спомени. “Еван е човек, който не е наясно със себе си”, обяснява Кътчър. “Той е изолирал в най-дълбокия ъгъл на съзнанието си, всички травмиращи случки от живота си и в течение на филма, когато разбира много неща за себе си, той осъзнава, че дори не се харесва особено”.


Единственият постоянен слънчев лъч в живота му е Кейли Милър (Ейми Смарт), детската му любов, която вече пораснала, се намира в не по-малко затруднено психическо състояние от него. “Кейли винаги е обичала Еван, дори и като са били деца”, казва Смарт. “Тя пораства като самотно момиче, което работи в закусвалня и няма прогрес в живота.”


Един ден Еван случайно открива захвърлени стари свои дневници, които е водил в период от живота му, белязан от чести моменти на загуба на памет. И тук се случва необяснимото- Еван открива, че чрез прочитането на тези дневници, той може да се връща в конкретен момент в миналото си, в тялото си като дете. “Ако се събудите утре и можете да изживеете живота си отново, по тотално различен начин, бихте ли го направили?” пита Кътчър. Когато Еван открива, че Кейли още го обича “той решава да се върне в детството си и от там да създаде един свят, в който всички негови близки, и най-вече Кейли, са щастливи.”


Върнал се веднъж в детското си тяло, Еван се изправя лице в лице с демоните от миналото си. “Намесени са някои доста мрачни постъпки- някои от ужасните неща, които хората си причиняват един на друг”, коментира Ерик Брес, съ-сценарист/режисьор на филма. Според Джей. Грубър, съ-сценарист/режисьор, филмът третира едно универсално човешко желание. “Независимо дали си го признават или не, всички хора имат поне един ден в живота си, който биха искали да изживеят отново, но по-различен начин. И филмът поставя някой въпроси, точно за такава ситуация, за отговорността от нашите действия, както в миналото, така и в настоящето”


Всеки път, когато Еван се връща в миналото, той заварва настоящето драстично променено. “В началото Еван си мисли, че полудява”, казва Къчър. “Всеки път когато се събужда се чуди какви са тези хора и къде съм по дяволите.”


Аналогично с всяка промяна в миналото се променя и живота на Кейли, варирайки драстично от сервитьорка, през отличничка в колежа, до наркоманка. “Това е роля-мечта”, казва Смарт. “Играя един образ в 4 различни стадия, но всичките в контекста на едно момиче”.


Взаимната, но недоизказана любов между Еван и Кейли продължава във всяка една “версия” на живота им”. “единствената постоянна нишка във всички алтернативни реалности е любовта между тях двамата”, коментира актьорът. “Всъщност нещото, което предизвиква Еван да започне този поход в миналото е откритието, че Кейли още го обича. Но при все цялата любов в някои сцени ние се презираме, обвиняваме се, че сме се изоставили, че не ни пука. Това е странното желание да не показваш на човека, който те е наранил, че още го обичаш, каквато й да е цената на това.”


Аштън Къчър е известен предимно като комедиен актьор, но той грабва с две ръце възможността да работи върху по-сериозен материал. “Винаги ме е привличало да играя истински хора и да правя драматични роли. Просто нямах тази възможност, досега.” За подготовката си по ролята, Къчър изчита много материали по психология, концентрирайки се върху случай с пациенти имащи проблеми с комуникацията, което ги кара да потискат отделни спомени или цели периоди от живота си, свързани с травмиращи преживявания. “Беше ми интересно да разбера, какво кара тези хора да изолират чувствата си, за да не им се налага да се изправят срещу тях. В общи линии така постъпва и Еван.”, коментира Къчър


Ейми Смарт определя снимачният период на “Ефектът на пеперудата” като “едно прекрасно пътуване, защото постоянно преминавахме в състояние на различни емоции, различни места, преплитайки минало и настояще.”


Освен Кейли, основните засегнати от опитите на Еван да промени миналота са Лени (Елдън Хенсън) и братът на Кейли, Томи (Уилиям Лий Скот). “Лени е най-добрият приятел на Еван”, обяснява Хенсън. “Огромните проблеми в неговото детство завършват в тежки психически състояния в различните алтернативни реалности”


Хенсън заснема всичките си сцени в обратен ред и е трябвало да свали 10 килограма, за да изиграе Лени, такъв какъвто е към края на филма. После е имал 3 седмици да ги качи пак, за да може да изиграе Лени в останалите сцени. “Това беше удоволствие- по цял ден ядях понички, палачинки и чипс и пиех много бира.”    


Уилиям Лий Скот споделя: “Аз играя порасналият Томи, който има много проблеми, свързани с тежкото си детство и аз имам много гняв, който изливам върху Еван и Лени.”


“ ‘Ефектът на пеперудата’ е теория според, която дори полъха от крилете на пеперуда в Ню Йорк, може да бъде почувстван като тайфун в Япония”, обяснява Ейми Смарт. “Във филма се демонстрира чрез пътуванията на Еван в миналото и малките промените, които прави там, но те после винаги имат огромен ефект в настоящето, който е засегнал много повече хора от първоначално предвиденото. Често промените са за добро, но често и за лошо”.


Съ-сценаристите/режисьори Ерик Брес и Джей. Маккий Грубър постоянно наблюдавали изпълненията на актьорите във всичките им фази. “Предизвикателството беше много по-голямо отколкото можехме да си представим”, казва продуцентът Крис Бендър. ”Имахме 12 актьора, който играят 4 роли в 3 различни времеви периоди. Шансовете бяха големи да не успеем с кастинга, но слава богу всичко беше повече от успешно и всички подбрани актьори бяха много талантливи”.


“С тези хора се работи невероятно”, споделя ентусиазирано Аштън Къчър. При все че всеки ред от този сценарий има огромен смисъл за тях, те са достатъчно отворени към нови неща, за да приемат предложенията на мен и другите актьори и наистина обмислят всичко, което им предложим.”
Copyright © 2024 Dir.bg.