Създаването на Хелбой

	Създаването на ХелбойПреди десетилетие, Майк Миньола, талантлив и опитен художник на комикси, решава да поеме риск и да изследва собствените си творчески импулси на разказвач. “Винаги съм обичал да чета фолклор, легенди, истории за призраци, също както и комикси за чудовища и окултно-детективски истории”, ояснява Миньола. “Затова си помислих, ‘какво би станало, ако направя едно чудовище, което е добро и се бие с другите чудовища?’”

С Хелбой се осъществи нещо, което винаги е било моя амбиция – да не правя нищо друго, освен да рисувам чудовища. Десет години по-късно, аз продължавам да ги рисувам с много любов”.

За разлика от повечето комиксови герои, Миньола придал на Хелбой “обикновен, работнически вид”, твърди той. “Освен че е неразрушим, той е също така леко наивен и срамежлив. Проста така се е случило, че работата му е да преследва чудовища”.

Първия комиксов „мини-сериал” създаден от Миньола “Хелбой – Семето на Унищожението”, той обяснява така “Хелбой пораства в момента, в който решава какъв човек иска да бъде”. Историята започва с първото появяване на Хелбой на Земята и го следва през различните му приключения, които накрая кулминират в конфронтацията със зловещия Разпутин, който се нуждае от него, за да освободи разрушителните сили на подземния свят.

Именно тези първи серии привлекли вниманието и възхищението на роденият в Мексико сценарист/режисьор Гилермо дел Торо, създателят на такива запомнящи се филми като „Блейд 2”, The Devil’s Backbone и Cronos (който спечели наградата на критиката в филмовия фестивал в Кан през 1993 и девет награди на Мексиканската кино-академия).

“Това, което веднага ме привлече към Хелбой беше графичният стил на Майк – атакуващ и красив. Той е също и голям разказвач, чийто истории са едновременно митологични и чудати. Образът на Хелбой е уникално творение – и много забавно – толкова силно, и всъщото време толкова човешко, толкова уязвимо”.
– Гилермо дел Торо


Няколко години по-късно, дел Торо научил, че има планове за филм, базиран на Хелбой, а той знаел, че има само един човек, способен да го направи – самият той. “Аз се бях пристрастил към комикса. Така че, когато за първи път чух, че ще го правят на филм, колкото и да ми беше трудно, реших, че трябва да отида при тези от които зависи и да им кажа ‘Аз съм човекът, който трябва направи този филм”, обяснява той.  

Още от първите разговори на продуцентите Лорънс Гордън и Лойд Левин с дел Торо, страстта на режисьора към материала им станала абсолютно ясна. “Ние не само, че уважавахме таланта, който той вече беше демонстрирал ката режисьор”, казва Гордън, “но ние бяхме завладени и от неговото разбиране на комиксите и от ентусиазма му. Сякаш той е бил там, някъде в ателието на Майк, при създаването на комикса”.

В образа на Хелбой, дел Торо видял уникален супергерой, “който в същност е предизвикващ симпатия аутсайдер,”, казва той. “Той е роден с невероятната си сила и с безсмъртие, но това което иска от живота, е да си вземе шест бири и заедно с приятелката си да седне пред телевира и да гледа мача – като обикновен човек”.
Copyright © 2024 Dir.bg.