Селото - на съд

18.08.2004 г.
Селото - на съдСценаристът-режисьор  M Найт Шаямалан и компанията Уолт Дисни ще трябва да се яват в съда, след като авторка на детски книги обяви, че е открила повече сходства от допустимото между своя книга и новият филм Селото.

Селото, последният трилър на Шаямалан, с участието на  Хоакин Финикс, Сигорни Уивър Ейдриън Броди се оказа хит в американския боксофис.
Но сега този отдавна очакван успех – Дисни имаха поредица от провали тази година – е помрачен от изявлението на издателството Саймън & Шустър Инкорпорейтед, че ще потърси чрез съда защита на авторските си права срещу компанията и Шаямалан.

Слуховете, че сюжетът и изненадващият край на Селото са паралелни на първата книга на Маргарет Питърсън Хадикс „Running Out Of Time”, публикувана през 1995 г. се появиха миналата седмица.

Хадикс заяви, че когато е научила за приликите миналата седмица – от зрители и след това от журналисти – се обадила по телефона и изпратила запитване чрез имейл до издателите си, дали те са продали правата на книгата й на Шаямалан.
Писателката, която не е разговаряла с никого от Дисни, нито с Шаямлан, добавя: "Ситуацията определено е интересна. Засега просто проучвам какви са възможностите ми."

ВД общо изявление на компаниите Дисни и Блайндинг Едж Пикчърс (на Шаямалан) се казва: "(Ние) смятаме тези обвинения за безпочвени".
Говоритeлката на Саймън & Шустър, Трейси Ван Стратен добавя: "Ства дума за доста известна детска книга, продадена в над половин милион копия и спечелила редица награди."

Срещу Шаямалан и преди е водено дело за авторски права – от сценарист от Пенсилвания, според когото сценарият на Следите от 2002 е еднакъв с неговия непубликуван сценарий, наречен Lord Of The Barrens.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.