За филма

За филмаРазтърсващият киносредите режисьор, сценарист и продуцент М.Найт Шаямалан се завръща на големия екран с продукцията на Touchstone Pictures Селото след успешните блокбастъри Шесто чувство и Следите.

Известен като един от най-оригиналните съвремени създатели на филми с новаторски подход, филмите на М. Найт Шаямалан докосват умовете и сърцата на зрители от всички възрасти с универсални теми като  "призраците и семейството" в Шесто чувсто, извънземните и вярата в Следите. Сега, със Селото Шаямалан продължава да общува с публиките, отвеждайки ги на пътешествие, в което ще открият на какво е способна общността, изправена пред страха.

Философът Бертранд Ръсел казва: "Овладяването на страха е началото на мъдростта."
В този ход на мисли, дори във време на страх, всекидневието може да продължи. Бащите разговарят с дъщерите си. Синовете се влюбват. Приятелствата стават по-силни. Всеки един от изключителният актьорски състав от номинирани или спечелили Оскар в Селото, в който са Хоакин Финикс, Брайс Далъс Хауърд, Ейдриен Броди, Сигърни Уивър, Уилиъм Хърт и Брендан Глийсън, се вживяват истински в ролите си, и така Селото се превръща в най-интимния и емоционален филм, който е правил М.Найт Шаймалан.

Колко пъти сме чували как родителите успокояват детето си, че няма откакво да се страхува? Но дали  говорят истината?  В Селото на М.Найт Шаямалан страхът от мистириозните същества, обитаващи горите, които всички споменават като "Онези, за които не се говори", заплашват тяхната общност и сигурността на децата.

В `Селото`старшините на селището са направили избор да живеят като една изолирана общност. Откъсвайки се от света, страхът им от съществата и от злото, което се простира отвъд установената граница, ги мотивира да се отнасят с искреност и човечност  към тези, които обичат.

Не може да пренебрегнем страха. Живеем с него всеки ден. Дали това ще бъдат съществата в горите или в съвременото ни общество, несигурността за безопасността на собствените ни деца в мига, в който излязат от вкъщи за училище. Страхът е около нас всеки ден, когато гледаме новините и чуем за отвличане на деца, войни или терористични акции. Тогава вярно ли е, че  "Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх"? както твърди Франклин Д. Рузвелт?

А какво правим, за да запазим чувството си за общност, когато ни обсеби страхът? Хората от Селото се сплотяват, за да опазят своята общност и да се защитят от страховете си. М.Найт Шаямалан казва: "В съвремения свят, в който живеем, често си задавам въпросът: Колко далеч мога да стигна, за да опазя децата си? Дали ще се пренеса във ферма на края на света и ще живея като хората от Селото? Иска ни се да вярваме, че ще го направим, но колко от нас наистина са способни на това? На какви жертви сме готови, за да са справим със ситуацията?"
 В моменти на кризи близостта с другите, може да е тази, която ще ни помогне да оцелеем пред страха. Продуцентът Сам Мърсър казва: "Селото не се различава много от махалите в съвремието. Когато страхът пристъпва към теб и те сграбчва, ти се обръщаш към човека до теб за подкрепа. В това се съдържа смисълът за общността, която ти дава сила."

Шаямалан продължава:  "Стръхът не винаги е нещото, от  което се страхуваме. Понякога той разтройва въображението ни до полуда. Надявам се, че със Селото зрителите ще могат да опознаят света на страха и да разберат как дори сред хаоса могат да намерят пътя на избавлението."

Начинът на представяне на сюжета винаги е бил най-важното нещо за М.Найт Шаямалан. Шаямалан определя зрителите като жадни за предизвикателство и целта му е да им даде онова, от което имат нужда. Шаямалан улавя вниманието на зрителите чрез задържане на информацията до сюблимния момент.

"Селото не е като предишните ми филми. Мисля, че с него израствам и се развивам като режисьор и сценарист. Исках да създам филм за невинността. Действието в Селото се развива в края на 19-ти век, след Гражданската война преди индустриализацията, когато животът е бил по-простичък. Когато парите и алчността не са обсебвали хората, така както днес. Хората говорят без лицемерие и сарказъм и можеш да чуеш истината и искреността в думите им", казва Шаямалан.
Copyright © 2024 Dir.bg.