"Време да убиваш": Старите привички се забравят трудно

Старите привички се забравят трудно. Дори и днес, в бързопроменящия се американски Юг някои от тях се изкореняват по-бавно от други.

Такъв е урокът, който научава Карл Лий Хейли (Самюъл Джаксън) - работник във фабрика в щата Мисисипи, след като десетгодишната му дъщеря Тоня става жертва на брутално насилие от страна на двама пияни расисти.
Същия урок научава и младият, енергичен адвокат Джейк Бриганс (Матю Макконъги) - защитникът на Карл Лий в съда. Търсейки мъст за опорочената невинност на своята малка дъщеря, бащата застрелва двамата насилници.
Този урок научава и Елън Роарк (Сандра Бълок) - енергична и амбициозна студентка по право от Бостън с остър ум. Привлечена както от делото, така и от самия Джейк, пренебрегнала рисковете, тя решава да му помогне в правните процедури.

Процесът срещу Карл Лий Хейли възпламенява куп противоречиви чувства у жители край Мисисипи - бели и черни, бедни и богати, копнеещи за старата си "слава" членове на Ку-Клус-Клан и неуморими борци за граждански права - един микрокосмос, едно непоторимо място в американския пейзаж, където времето вече не стои неподвижно.

Докато Джейк води битка в защита на Карл Лий, неговият живот, семейството и колегите му стават обект на все по-засилваща се заплаха. Макар и напътстван от стария и вече загубил положението си адвокат Люсиен Уилбанкс (Доналд Съдърланд), младият юрист се колебае дали да се опълчи срещу безмилостния и долен прокурор Ръфъс Бъкли (Кевин Спейси).

Докато пожарът тлее под повърхността и заплашва да избухне, в малкото южно общество Джейк и Карл Лий трябва да съумеят да пренебрегнат основните си различия и да заработят заедно в името на общата кауза - справедливост за всички.

"Време да убиваш" на “Warner Bros.” и “New Regency Prod.” е  трилър, заснет по световния бестселър на Джон Гришъм. Филмът отново събира Гришъм с Джоуел Шумахер - един от водещите американски кинорежисьори, заснел и хита по романа "Клиентът".

Режисьорът на филма Шумахер, постигнал касовия връх за 1995г. - "Батман завинаги", е избран от Гришъм да екранизира неговия първи и може би в най-голяма степен автобиографичен роман. Той събира за продукцията силен екип актьори, начело с едни от най-вълнуващите изпълнители на екрана: Сандра Бълок, чиито роли в "Скорост", "Докато ти спеше" и "Мрежата" й спечелиха славата на много търсена актриса; Самюъл Джаксън, получил признание като един от най-многостранните актьори с филмите "Jungle Fever", "Умирай трудно 3" и "Криминале", за който получи номинация за “Оскар”; Матю Макконъги, участвал в "Dazed and Confused" и в "Забранено за момчета" - “Време да убиваш” е първият филм, в който той изпълнява главна роля; Кевин Спейси, чието незабравимо изпълнение в "Обичайните заподозрени" му донесе “Оскар”, а смразяващото превъплъщение в образа на серийния убиец от "Седем" го изстреля начело на звездите, имащи таланта да играят сложни, харизматични герои.

Близо стоте роли с реплики се изпълняват от много актьори, сред които се открояват носителката на Академична награда Бренда Фрикър /"Левият ми крак"/ като Етел Туити, заядливата секретарка на Хари Рекс; Оливър Плат /"Линия на смъртта", "Извънредно решение"/ в ролята на Хари Рекс Вонър - хитрият колега юрист, който често се жени и развежда; носителят на много награди Чарлс Дътън /”Дънди Крокодила 2”, “Пришълецът 3”/ в ролята на шерифа Ози Уолс, който не си поплюва; Ашли Джъд /"Дим", "Жега"/ като Карла - любящата съпуга на Джейк, измъчваща се от настояването на мъжа си да се заеме със случай, излагащ на опасност както семейството, така и брака им; Патрик Макгуън /"Смело сърце"/ в ролята на съдията Омар Нуз. Изтъкнатият ветеран на киното Доналд Съдърланд, носител на наградата Еми за 1995г. и на Златен глобус за "Гражданинът Х", изпълнява ролята на Люсиен Уилбанкс. Участникът в много филми на Шумахер Кийфър Съдърланд /"Линия на смъртта", "Изгубените момчета"/ се превъплъщава във Фреди Коб, отмъстителният брат на един от жертвите на Карл Лий, чиято омраза заплашва да взриви дремещия Ку-Клукс-Клан.

Във "Време да убиваш" Шумахер е подпомогнат от екип от перфектни професионалисти. Романът на Джон Гришъм е адаптиран от Акива Голдсман, участвал като съсценарист във филма "Батман завинаги" и в екранизацията на "Клиентът" от Гришъм. Продуценти са Арнън Милчън, Майкъл Нейтънсън, Хънт Лаури и самия Гришъм. Оператор е Питър Мензис /"Умирай трудно 3"/. Художник - Лари Фултън, а дизайнер на костюмите - Ингрид Ферин /"Клиентът"/; монтажист е Уилям Стайнкамп /"Фирмата", три номинации за “Оскар” за "Тутси", "Отвъд Африка" и "Бейкър бойс"/. Музиката е дело на Елиът Голдентал /"Интервю с вампир", "Батман завинаги", "Жега"/.
Copyright © 2024 Dir.bg.