"Мечтатели" - финални мисли

С “Мечтатели” Бернардо Бертолучи се надява са поправи една историческа несправедливост. Той смята че много хора преценяват събитията от Май ’68 единствено по това какви резултати са постигнати и то преценявайки ги от модерна гледна точка. “Някои хора считат ’68 за загубена война, което е напълно погрешно. Аз мисля, че много важни промени се случиха именно заради тези събития, но незнайно защо много хора имат лоши спомени и затова и не са разказали на следващото поколение за тези събития. Младите хора не знаят почти нищо за този период и то, защото родителите им нямат желание да говорят за това. Все едно има една огромна цензура върху духа от това време, което е лудост! Дори и да приемем, че това е един провал на революционните мечти на много хора, ’68 беше много важна за промените в поведението на много хора. Толкова неща се промениха, преди това в Италия глобяваха за целуване по улиците! Днес младежите приемат свободата си за даденост, а не знаят че много от това, което имат днес е извоювано по улиците през 68-а година.


При все това Бертолучи бърза да сподели, че целта му не е да изнася носталгични лекции на младото поколение. “В много отношения ‘Мечтатели’ е едно напомняне, като музикален откъс, или внезапно нахлул слънчев лъч. Напомняне за период, когато цяло едно поколение се събуди една сутрин с невероятни очаквания. Може би защото виждам днес толкова млади хора, които мислят за бъдещето с меланхолия, аз просто искам да им напомня за едни времена, когато бъдещето беше единствено позитивно.”  


За Гилбърт Адеър екранизирането на книгата си, която сам е отхвърлил е едно неочаквано положително преживяване. “крят на филма е едновременно щастлив и нещастен. Щастлив е, защото героите са стигнали края на своето пътешествие и са научили нещо за себе си и е нещастен, защото винаги има малко тъга, когато стигнеш до края на нещо. Това е и моето отношение към 60-те. Гледахме някакви архивни кадри с Бернардо и си мислех ‘Господи, как сме могли да бъдем толкова наивни и зле облечени....?’ При все това, този период си остава за мен най-щастливия от живота ми.”
Copyright © 2024 Dir.bg.