"Мечтатели" - за създателите на филма

Бернардо Бертолучи

(РЕЖИСЬОР)

“Последният император” на Бернардо Бертолчи печели 9 награди “Оскар” през 1987, включително за “Най-добър филм” и “Най-добър режисьор”. Филмът разказващ историята на последния император на Китай е сниман в продължение на 4 години, включително в “Забранения град” в Пекин.
Преди това Бертолучи е номиниран за “Най-добър режисьор” за невероятно скандалния за времето си “Последно танго в Париж”, с участието на Марлон Брандо и Мария Шнайдер, за “Най-добър сценарий” за “Конформистът”, екранизация по произведението на Алберто Моравия.
През 1990г. Бертолучи отново адаптира за голям екран литературно произведение- “Чай в пустинята” с Джон Малкович и Дебра Уингър. Следва “Малкият Буда” с Киану Рийвс и Бриджит Фонда. С “Открадната красота” Бертолучи се завръща в родната си Италия, за заснемането на този изключителен филм с Джеръми Айрънс и Лив Тайлър. През 1998г. Бертолучи режисира Танди Нютън и Дейвид Тюлис в BESIEGED, който самия той определя като “музикално камерно произведение за кино”

Роден в Парма и първоначално стремящ се към кариера на поет, Бертолучи се запознава с режисьора Пиер Паоло Пазолини през 1961 и напуска университета, за да му асистира за филма ACCATTONE. Следващата година пише сценария за първия си филм THE GRIM REAPER (LA COMARE SECCA), който е посрещнат възторжено на кино фестивала във Венеция.

Джеръми Томас

(ПРОДУЦЕНТ)

През 1986 Томас продуцира станалия световен хит филм на Бертолучи “Последният император”. След този успех Джеръми Томас работи с Бертолучи по филмите “Чай в пустинята”, “Малкият Буда” и “Открадната красота”. Томас работи и с други известни режисьори като Дейвид Кроненбърг за филмите му “Катастрофа” и NAKED LUNCH. А през 1997 режисира ALL THE LITTLE ANIMALS с Джон Хърт и Крисчън Бейл, който е избран за официалната селекция на фестивала в Кан през същата година.

През 2000г, Томас продуцира “Брат” на Такеши Китано и SEXY BEAST на Джон Глейзър, за който Бен Кингсли получава номинация “Оскар” за второстепенна роля. Най-скорошната му продукция е “Младия Адам” с Юън Макгрегър и Тилда Суинтън.

В момента работи по продукциите DON’T COME KNOCKING на Вим Вендерс, с участието на Джесика Ланг и TIDELAND на Тери Гилиам.
Бил е президент на журито на фестивалите в Токио, Берлин и Сан Себастиян и е бил в журито на фестивала в Кан.

Гилбърт Адеър

(СЦЕНАРИСТ)

Романист, поет и журналист, сред книгите Гилбърт Адеър се нареждат  "Love and Death on Long Island", екранизирана във филм с участието на Джон Хърт, "The Key of the Tower" и "A Closed Book," които са в процес на филмиране. Адеър е и бивш кино критик за “Индипендънт”.

Жан Рабас

(ДИЗАЙНЕР ПРОДУКЦИЯ)

Рабас е отличен със награди “Сезар” за работата си по “Града на изгубените деца” на Жан-Пиер Жьоне и награда “Феликс” за “Деликатесен” на същия режисьор. Сред другите филми, по които е работил се нареждат “Видок”, “Астерикс”, “Вател” и много други. Работил е и по откриващата и закриващата церемония на Олимпийските игри в Албервил.

Фабио Чанкети

(ОПЕРАТОР)

Мечтатели” е втория филм на Чанкети с Бертолучи след BESEIGED. Той е заснел и редица италиански филми, сред които са NOBEL, L’AMORE PROBABLIMENTE, L’UOMO DELLA FORTUNA
Copyright © 2024 Dir.bg.