Алфонсо Куарон

28.11.2004
Алфонсо КуаронКато един от най-успешните и нашумели режисьори от своето поколение, Алфонсо Куарон демонстрира във филмите си забележителна разностранност и способност да се възползва, както от старата школа на холивудската елегантност, така и от по-изострените и мрачни теми на съвременните истории.

Алфонсо Куарон е роден в Мексико сити през 1961 г. и отрасва в същия огромен град; записва се да учи едновременно режисура и философия в Националния независим Мексикански универсистет. След като се дипломира, Куарон започва работа в Мексиканската телевизия, отначало като техник, а по-късно и като режисьор. Телевизионите изяви на Куарон водят до наемането му като асистент-режисьор в няколко местни латино-американски филмови продукции (между тях “Gaby: A True Story” и “Romero”).

През 1991, получава първата си режисьорска задача в игралното кино -- “Solo Con Tu Pareja” е черна комедия бизнесмен-женкар, който научава, че се е заразил със СПИН; филмът става голям хит в Мексико и е приет с ентусиазъм навсякъде по света. Режисьорът Сидни Полак е дотолкова впечатлен от “Solo Con Tu Pareja”, че наема Куарон да режисира епизод от “Fallen Angels”, сериал с neo-noir истории, продуциран от кабелната мрежа Showtime premium през 1993; сред останалите режисьори, работили по епизоди от сериала са Стивън Содърбърг, Джонатан Каплан, Питър Богданович и Том Ханкс.

През 1995, Куарон прави първия си игралн филм в САЩ, “Малка принцеса”, изящна и елегантна адаптация на класическата книга на Франсес Ходжсън Бърнет. Вторият американскифилм на Куарон е също по литературна творба – модернизирана версия на “Големите надежди” на Чарлс Дикенс, с участието на Итън Хоук, Гуинет Полтроу и Робърт Де Ниро.

Но следващият му проект е съвсем различен; сниманият в Мексико с испаноговорящи актьори “И твойта майка също”, е забавна, провокативна и противоречива комедия за двама завладяни от мисълта за секса тийнейджъри, поели на дълго пътешествие, заедно с привлекателна жена на около трийсет. С открития си поглед към сексуалността, филмът става световен хит и критиците не пестят хвалби за Куарон.

През 2004 г. Куарон режисира третия филм от успешната поредица по книгите на Дж. К. Роулинг – “Хари Потър и затворникът от Азкабан", а през 2005 очакваме да гледаме амбициозната научно-фантастична история, наречена “The Children of Men”.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.