Индиана Джоунс в битката за Фалуджа

18.12.2004 г.
Индиана Джоунс в битката за ФалуджаХоливуд влиза във войната. Universal Pictures обяви вчера началото на проекта "Битката за Фалуджа". За да докаже своята сериозност, студиото ще разчита на самият Индиана Джоунс - актьорът Харисън Форд за обезвреждането на бунтовниците.

Филмът - първа атака на Холивуд във втория иракски конфликт - трябва да стартира в началото на следващата година и ще е базиран на все още недовършената книга на "No True Glory: The Battle for Falluja" на Бинг Уест, бивш морски пехотинец, политик и в момента военен кореспондент.

Отправна точка в книгата и във филма е убийството на четирима цивилни доставчици и произтичащото от случая решение, градът да бъде атакуван от американските морски пехотинци. Това първо нападение, внезапно прекратено от Белия дом, е предприето от генерал Джим Матис, чиято роля ще играе Харисън Форд.

Шест месеца по-късно, скоро след президентските избори, пехотинците атакуват Фалуджа за втори път и успешно окупират града. Почти 80 американски войници загиват при двете атаки, докато според някои източници убитите иракчани и други метежници са 800 при нападението през април, и повече от 1000 през ноември.

Филмът ще разкаже историята от гледна точка на американските войници и политици; в един холивудски филм метежниците нямат особен шанс да се види тяхната версия на историята

Миналата седмица в онлайн списанието Slate.com, Уст писа: "Ако Америка трябва да извърши нещо трудно, морските пехотинци ще го направят, при това без да изгубят своята човечност в процеса. Да, 'те са най-смъртоносната машина в света'. От това се нуждае Америка в битка".

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.