Полярен експрес: триизмерното преживяване отбелязва нова ера в кинематографията

19.12.2001 г.
Полярен експрес: триизмерното преживяване отбелязва нова ера в кинематографиятаПолярен експрес” е не само първият филм, заснет изцяло със системата “Улавяне на движенията”, но и първият, при който е използвана технологията IMAX 3D. Посредством използването на тази революционна технология, лентата ще бъде превърната в триизмерна картина, след което ще бъде преработена във формат IMAX, който придава невероятна живост на кадъра. Тази технология позволява на зрителите не само да бъдат в салона, но и почти във филма.

Този процес на обработка на филмовия материал е базиран главно на принципите, на които работят мозъка и очите и създават триизмерната картина на света, в който живеем. Повечето хора виждат и с двете си очи и въпреки че и двете ни очи се фокусират в една точка, те я виждат от две различни позиции. Това създава два образа с малки разлики между тях, които се обработват от мозъка и той ни дава триизмерен образ на заобикалящия ни свят.
IMAX 3D използва принципите на този природен процес. Филм, направен по тази технология, всъщност се състои от два филма, прожектирани едновременно върху екрана. Всеки от тях показва гледната точка на всяко едно от очите. Специални очила позволяват да виждате с дясното око само образите от единия, а с лявото – само от другия, а мозъкът е този, който ги събира в цялостна триизмерна картина, каквато всъщност наблюдаваме на екрана.

Тази технология е далеч по-сложна в сравнение с “червено-синята” триизмерност, комбинираща образите от двете гледни точки в един поток, която от своя страна беше с по-лошо качество на яснотата и цветовете. IMAX 3D елиминира тези недостатъци и подчертава образите не само чрез изпозване на най-големия филмов формат (15/mm), но и чрез използването на два отделни потока от кадри при записването на образите и показването им.

Независимо от това, че “Полярен експрес” е създаден като триизмерен филм, при показ в обикновени кина той се прожектира като обикновен двуизмерен филм, поради което се пуска само едната лента с едната от двете гледни точки.

Кината, показващи филми, заснети по технологията IMAX, са със специален дизайн и възможност за цялостна и несмущавана гледка от зрителските места, така че публиката е буквално във филма. Огромните триизмерни екрани, достигащи височина на осеметажна сграда, елиминират недостатъците и неудобствата на другите триизмерни системи. Екраните са покрити със пециална метална боя и имат незабележима извивка, като по този начин обхващат и периферното зрение на публиката, давайки й усещането, че наистина се намира във филма. Образите са подсилени от специално създадена 6-канална surround sound система, обхващаща 44 специално изработени говорители, които възпроизвеждат 14 000-ватов чист дигитален surround sound.

Създадената през 1967 г. корпорация IMAX е един от лидерите в създаването на технологии за развлекателния бизнес. Тя е разработила и революцинната технология  IMAX DMR (Digital Re-mastering), която позволява обработването на всеки един 35-милиметров филм. Към юни 2004 г. съществуват 240 кина в 35 страни, показващи филми, обработени по тази технология.
Copyright © 2024 Dir.bg.