За актьорския състав

За актьорския съставЕдин от най-харесваните и уважавани актьори в света, Том Ханкс, се отличава и с това, че е първият от 50 години насам, номиниран за Оскар за главна мъжка роля няколко години подред. През 1993 г. печели наградата за ролята на болен от СПИН адвокат във филма “Филаделфия”, а през 1994 г. – за “Форест Гъмп”. За същите два филма е награден и със Златен глобус. За филма “Форест Гъмп” Ханкс получава много и различни награди, а за ролята си в “Аполо 13” е обявен за мъж на годината.

През 1996 г. Ханкс дебютира като сценарист и режисьор с филма “Музиката, които правиш”, а песента от филма е номинирана от Филмовата кадемия за най-добра оригинална песен и влиза в Топ 10 на много музикални класации. Ханкс също се появява във филма.

Том Ханкс е роден и израства в Оукланд, Калифорния. Започва да се интересува от актьорско майсторство още в гимназията. Докато учи в Калифорнийския Държавен университет в Сакраменто, той играе във “Вишнева градина” и там среща режисьора Винсент Даулинг, който е директор на Шекспировия фестивал във Кливланд. Ханкс е поканен да стажува при него и в последствие дебютира в “Укротяване на опърничавата” в ролята на Грумио. За участието си в произведения на Шекспир получава от кливландската критика награда за най-добър актьор. След това Ханкс се мести в Ню Йорк, където играе в първия си филм – “Той знае, че си сам”, а също и продължава да участва в “Укротяване на опърничавата” на театралната сцена.

След преместването си в Ню Йорк, актьорът участва в “Майсторът на кукли”, след което е избран за главната роля в комедийния сериал “Bosom Buddies”. Следва главна роля в “Ергенско парти” и “Splash” на Рон Хауърд, който става касов хит и превръща Ханкс в един от най-ангажираните холивудски актьори. Високо оценяваните филми на Ханкс включват още заглавия като “Доброволци”, “Необикновен отбор”, През 1993 г. е номиниран за Златен глобус за “Безсънници в Сиатъл”.

Ханкс, който постоянно търси предизвикателства, става изпълнителен продуцент на 12-часовата драматична антология на НВО “От земята до небето”, разказваща за американската космичекса програма Аполо. Той режисира първия епизод и се дори се появява в последния.

Актьорът участва във филма на Спилбърг от 1998 г. “Спасяването на редник Райън”, за ролята в който получава номинация за Оскар. През 1999 г. участва във филма  “Зелената миля”, по романа на Стивън Кинг.

През 2000 г. за ролята си в “Корабокрушенецът” на Земекис, където играе единствен оцелял от самолетна катастрофа на пустинен остров, Ханкс получава поредната си номинация за Оскар. През 2002 г. участва в драмата “Път към отмъщение” заедно с Пол Нюман и Джъд Лоу, а след това си партнира с Леонардо Дикаприо в “Хвани ме, ако можеш”, където играе ролята на агент на ФБР, заловил един от най-големите измамници и фалшификатори на 20-ти век.

Последните участия на Том Ханкс са в черната комедия на братя Коен “Убийците на старата дама” и във филма на Спилбърг “Терминалът” с участието на Катрин Зита-Джоунс.

Том Ханкс живее в Лос Анжелис заедно със съпругата си – актрисата Рита Уилсън и семейството си.

Последното участие на Майкъл Джетър (Смоуки и Стиймър) е в драматичния уестърн на Кевин Костнър “Свободна територия”. Сред другите филми с негово участие са “Дарбата” с Кейт Бланшет и Киану Рийвс, “Зелената миля”, където си патрнира с Том Ханкс, “Кралят на рибарите”, “Ловът на мишката”, “Воден свят 2”, “Танго и Кеш”, “Систър Акт 2” и “Коса” на Милош Форман, където всъщност е и неговият актьорски дебют.

Джетър привлича вниманието на критиката с участието си в телевизионния сериал “Вечерни сенки” заедно с Бърт Рейнолдс. Печели Еми през 1992 г. и е номиниран още два пъти за ролята си на треньора Херман Стайлс. За участието си в “Чикаго Хоуп” също получава номинация за Еми. Множеството телевизионни участия на актьора включват още “Палавата Сюзън”, “Чикаго Хоуп”, “Мърфи Браун” и др. Децата го разпознават навсякъде заради ролята му на обичания Г-н Нуудъл от “Улица Сезам”.  

Джетър е участвал и в много постановки на Бродуей, като за “Гранд Хотел” печели награда “Тони”. Актьорът умира на 30.03.2003 г., след приключване на работата си върху “Полярен експрес”.

Питър Сколари (Самотното момче) е основател на Колонадската театрална лаборатория, където участва в 13 постановки, сред които “Отражения” и “Бълха в ухото”. Участвал е още в театралната постановка “Брилянтин”, а наскоро изпълни главната роля в “Чужденецът”, режисиран от Скот Шварц, за което получи наградата за най-добър актьор на театралния фестивал в Беркшир.

В списъка на телевизионните му участия откриваме “Bosom Buddies” и “Newhart”, за който получава четири номинации за Еми. До скоро Сколари играеше на Бродуей в Театър Баримур в “Хитрата лисица” на Лари Гелбърт. Живее с актрисата Кати Триън, от която има две деца.

Нона Гей (Момичето) е родена във Вашингтон и е най-известна с ролята си на съпругата на Мохамед Али, изигран от Уил Смит във филма на Майкъл Ман “Али”.

За първи път се появява на сцената, когато е на три седмици, заедно с баща си – соул легендата Марвин Гей. Когато е на шест, баща й заявява, че “пее доста добре”. На 14 записва първото си демо, а на 16 подписва договор с “Атлантик Рекърдс”. През 1992 г. издава първия си албум “Love for the Future”, който е високо оценен от музикалната индустрия. Скоро направи дует с баща си за All-Star Уикенд на НБА.

Като фотомодел Нона Гей се е снимала за Армани и Джани Версаче.  През 2001 г. се връща в студиото, където записва с Боно и приятели песен против епидемията от СПИН в Африка.

След като отглежда сина си Ноулан, тя решава да постигне мечтата си да стане актриса. Първото й участие е в “Али”, където се справя толкова добре, че “USA Today” я предлага за номинация за Оскар за второстепенна женска роля. Гей наскоро участва и във втората и третата серия на “Матрицата”, където си партнира с Киану Риивс, Лоурънс Фишбърн и Кари-ан Мос.
Еди Дийзен (Многознайкото) изгражда две паралелни кариери в Холивуд – като актьор и дубльор, в продължение на 20 години. Той дебютира през 1978 г. във фантастиката Laserblast, след което участва в “Брилянтин”, “Искам да държа ръката ти” и други, а сред последните му участия е това в “Шпионирай трудно”.

Актьорът е демонстрирал многостранния си гласов талант в озвучаването на филми като “Скууби Ду – Арабски нощи” и “Лабораторията на Декстър”.

Чарлс Флайшър (Главното джудже) започва кариерата си в чикагския театър Гуудман. Уникалните му гласови данни и комедийният му талант при изпълнението на ролята на Заека Роджър в “Кой натопи Заека Роджър” му спечелват национална популярност. Той е една от най-големите звезди на американската комедийна сцена. Невероятните му импровизации карат публиката да посещава представленията му по два пъти, тъй като всеки път са различни.

Сред филмовите му участия са “Завръщане в бъдещето”, “Нощна смяна”, “Кошмари на Елм Стрийт” и “Дик Трейси” на Уорън Бийти.

Флайшър е автор на книга с математически теории, която получава отлична оценка от учените. Актьорът често вплита по комичен начин сложните теории в много от представленията си. Любовта и желанието му да обучава деца е толкова голямо, че е създал учебен CD-ROM за седмаклосници и води предаването “Досиетата на Флайшър” по Discovery Channel.

Флайшър смесва любовта си към технологиите с тази към комедията и в популярния си сайт monkeydog.com, където посетителите могат да разглеждат произведения на изкуството, да прочетат за математическите теории на автора, както и да използват машината за обиди, чрез която могат анонимно да изпратят обида на всекиго по Интернет.
Copyright © 2024 Dir.bg.