За създателите на филма

За създателите на филмаМира Наир

(Режисьор)


Мира Наир е родена и израснала в Индия, но е възпитаничка на университета Харвард. Тя прави световен фурор още с първия си пълнометражен филм “Салем Бомбай!”, който е номиниран за “Оскар” и удостоен с две награди от фестивала в Кан.


Следват “Мисисипи Масала” с 2 награди от фестивала във Венеция, “Семейство Перес”, “Кама сутра”


Последвалият ги “Сватба по време на мусони” е обявен за най-добър филм на фестивала във Венеция и е номиниран за “Златен глобус”. Филмът се превръща в огромен световен хит, нареждайки се сред 10-те най-печеливши чуждоезични филми в САЩ.

След това Наир режисира Hysterical Blindness за HBO, за който Ума Търман печели “Златен глобус”.

Сред бъдещите й проекти е The Namesake със Скарлет Йохансон и Самюел Джаксън.


Джулиан Фелоус (Screenplay)


Фелоус е награден с “Оскар” за сценария си на “Госфорд парк” режисиран от Робърт Олтман. Сред множеството други отличия, които получава за този филм са награда от “Американската асоциация на сценаристите, от Националното общество на филмовите критици и от критиците на Ню Йорк.


Следват “Двама братя” на Жан-Жак Ано и предстоящият “Пикадили Джим”, който е екранизация по Уудхаус.

Матю Фолк & Марк Скийт

(Сценарий)
Фолк и Скийт са едни от най-популярните сценаристи на Великобритания, чийто мечта е адаптирането на любимия им роман “Панаир на суетата” за големия екран. Те започват работата си по този сценарий през 1994г.

Сред предстоящите филми по техни сценарий е Sahara с Пенелопе Крус  Матю Маконахи.


Дона Джилоти

(Продуцент)


Дона Джилоти е една от 5-те жени печелили награда “Оскар” за Най-добър филм, за продуцирания от нея “Влюбеният Шекспир”, които й носи и “Златен глобус” и награда БАФТА. Филмът печели 6 награди “Оскар”


Сред другите й филми са наградените с “Оскар” “Ема” и “Реставрация”. Тя започва кариерата си като асистент на Мартин Скорсезе в “Разгневеният бик”


Тя е и най-младата жена носител ордена “Кавалер на Изкуствата” на Франция.


Деклан Куин

(Оператор)


Един от най-разнообразните и акламирани оператори в последно време, Деклан Куин има дългогодишно сътрудничество с Мира Наир, което включва филмите й Hysterical Blindness , “Сватба по време на мусони” и “Кама сутра”.


Той е носител на много награди и за филмите си за Майк Фигис- “Да напуснеш Лас Вегас”, “Флирт за една нощ” и “В Америка” на Джим Шеридан.


Сред другите негови филми са “Ваня на 42-а улица” на Луи Мал, 28 дни на Бети Томас, One True Thing на Карл Франклин и други.



Мария Джуркович

(Дизайнер продукция)


Сред проектите, по които е работила Джуркович се отличават наградените с “Оскар” филми на Стивън Долдри “Часовете” и “Били Елиът”. И за двата филма тя печели награда от Американската асоциация на арт директорите. Други нейни проекти са “Уайлд”, “Плъзгащи се врати”


Майкъл Дана

(Композитор)


Майкъл Дана е работил с Мира Наир по филмите й “Кама Сутра” и :Сватба по време на мусони”. Той е един от пионерите в съчетаването на източни музикални елементи и класически оркестър във филмовата музика. Сред филмите, чиято музика е композирал са “Ледена буря” на Анг Лий, “8 ММ” на Джоел Шумахер, “Невинни години” и други.


Джени Ширкор

(Грим и прически)


Тя е носителка на “Оскар” и награда БАФТА за работата си в “Елизабет: с Кейт Бланчет. Следват “Момичето с перлената обица”, “Нотинг Хил”, “Добродетелен крадец” на Нийл Джордан, “Нед Кели”, “Енигма” и много други.


Беатрис Аруна Пастор

(Костюми)

Пастор е дългогодишен сътрудник на Гюс Ван Сант за филмите му “Моят частен Айдахо”, “Психо”, “Добрият Уил Хънтинг”, “Да умреш за” и други.

Други нейни проекти са “Нож в раната” на Джейн Кемпиън, предстоящият “Алфи”, “Фермата”, “Обратен завой” на Оливър Стоун, “Момчета-чуо” на Къртис Хенсън, “Тя е толкова прекрасна” на Джон Касавитис, “Неприлично предложение” на Айдриън Лайн, “Кралят на рибарите” на Тери Гилиъм, “Музикална кутия” на Коста-Гаврас и много други.

Сред предстоящите й филми е  Aeon Flux с Чарлийз Терон.
Copyright © 2024 Dir.bg.