BG филмови събития през януари

20.01.2005 г.
BG филмови събития през януариНашумелият филм “Мила от Марс” на режисьорката Зорница София, след като обиколи различни авторитетни кинофоруми по света, стигна чак до фестивала в Палм Спрингс - Калифорния.

Представянето му там бе своеобразен вид реклама, тъй като именно тази творба е българското предложение към предстоящите американски номинации за “Оскар” за неанглоезичен филм.

Мила от Марс” е първата родна кинопремиера през новата  филмова година.

Напоследък Зорница София е обърнала поглед към неигралното кино. Първият й документален филм е за наркокомуните и се нарича “Смъртта и целият път обратно”.

Има още един документален проект, спечелил субсидия от Националния филмов център. Посветен е на ексцентрични млади хора, живеещи по странни места, най-вече в села.

Заедно с още трима млади режисьори ще заснеме филма “Международни отношения” по четири разказа на Алек Попов. А за следващия си самостоятелен игрален филм все още не бърза да говори.

Какво си пожелава Зорница през Новата година?

“Първо си пожелавам “Мила от Марс” да има прекрасна премиера, хората да дойдат да го гледат. И то тези хора, които не са ходили по фестивали и т.н., а обикновената публика, която ходи на театър. Надявам се да сме им събудили интереса с всичкия този шум, който се вдигна около него и да им хареса. Надявам се също останалите ни проекти да се развиват така, както сме ги планирали. И също така се надявам да мога да зарадвам моя мъж-мечта с едно бебе-мечта”- казва режисьорката, която очаква първото си дете.

Националният филмов център покани в Театъра на армията кинотворци от всички гилдии  тържествено да отбележат 90-годишнината от премиерата на първия български игрален филм “Българан е галант”.

Творбата на режисьора Васил Гендов за съжаление е безвъзвратно изгубена още в първите години след излизането му на екран.

Затова сюжетът бе припомнен с филмова възстановка. Актьори интерпретираха моменти от него в минипостановка. Лили Иванова, Васил Найденов, Васил Михайлов, Нона Йотова, Нети, Стефан Вълдобрев наелектризираха публиката с шлагери от известни български филми.

Прочетен бе поздравителен адрес от премиера Симеон Сакскобургготски.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.