"Блейд: Троица" - За продукцията

След хита “Блейд”, излязъл по кината през 1998 г., през 2002 г. се появява неговото продължение, което постига още по-голям успех. Третата част “Блейд: Троица” изправя главния герой пред най-голямото му предизвикателство като ловец на вампири.  
Дейвид Гойър, който е сценарист на трите части на филма, базиран на популярния комикс със същото име, е и режисьор на последната част. Той ни предлага своята визия за успешната поредица, която привлича нова и нова публика.
“Трилогията притежава една особена артистична цялост. И трите филма са мрачни. Първият се появи във време, когато хората бяха свикнали да виждат по-лустросани филми за супергерои. Публиката беше готова да види нещо по-сурово. Поредицата се отличава със свой собствен характерен стил, като определено оказа силно влияние върху зрителите, особено на фона на всички останали кино- и телевизионни заглавия”, споделя режисьорът.

Колкото до възхищението на Гойър към темата и желанието му да продължава да пише за главния герой, той признава, че е силно привлечен от характери, които малко или много се намират във война със самите себе си. “Винаги са ме интригували антигероите. В света на комиксите Блейд е може би най-мрачният герой. Той е герой въпреки самия себе си, определено е противоречива натура и не е най-готиният тип, когото бихте могли да познавате”.
“По същия начин, по който персонажът на Клинт Истууд в “Непростимо” е конфликтен образ,”, продължава Гойър, “Блейд е принуден да прави нещо в полза на човечеството, но без човечеството в същото време да се интересува особено от това. За мен тази тема винаги е била интересна”.

В последната част сценаристът създава две преплитащи се сюжетни линии, всяко от които е натоварена с доста премеждия за главния герой.
“Първата е свързана с решението на вампирите да го изхвърлят от играта, като донякъде го постигат с това, че успяват да накарат ФБР и местната полиция да го преследват и по този начин да работят за самите тях”, разказва Гойър. “Тогава Блейд е принуден да приеме помощта на Ханибал Кинг и Абигейл Уислър, които са членове на огранизацията Нощни бойци, която също преследва вампири. Така те стават новите му съюзници .”

“В същото време”, продължава Гойър, “вампирите се опитват да възкресят своя крал, от когото всички те произхождат. Във филма той носи името Дрейк и съществува повече от седем хиляди години. Както и Блейд, той оцелява на дневна светлина и това е причината вампирите да се опитват да го върнат към живота. Те смятат, че благодарение на неговия ген ще могат да бродят наоколо и през деня. Идеята е, че през тези няколко хиляди години вампирската кръв е била замърсена от кръстосването между тях и обикновените хора и така те са загубили способността си да оцеляват на слънчева светлина”.

Продуцентът Питър Франкфурт се спира на еволюцията на Нощни бойци. “Те са нещо като партизанска група, която е наясно със ситуацията. В миналото Ханибал Кинг е бил нападнат от вампири и е станал един от тях, но в последствие е успял да се излекува. Точно заради това живее с амбицията да унищожи целия им род. От своя страна Абигейл никога не е прекрачвала в техния свят, но иска да отмъсти за семейството си”.

Един от интересните аспекти на повествованието се състои в това, че действието в цялата трилогия се развива в реалния свят. “Опитахме се да постигнем в определена степен много от параметрите на реалния свят във всеки един от филмите”, казва Гойър. “Искахме да дадем научно обяснение на вампиризма. Той не е предизвикан от някаква свръхестествена сила, а е вирус, мутиращ в човешкото тяло и превръщащ го в нещо друго. Вампирите са съвсем нов вид. Те са в състояние да се размножават и не са просто “немъртви”. Е, разбира се, има и елементи на фантастика във филма”.

Изправяйки герой като Блейд срещу властите в един съвременен свят, сценарият дава някои интересни възможности, както отбелязва Гойър. “В “Блейд: Троица” ние си задаваме въпроса: “Какво би станало, ако вампирите наистина съществуваха? Как би действало ФБР срещу някого като Блейд?”. За хората, които не знаят, че съществуват вампири, той би бил абсолютен психопат. Всеки път, когато той убие вампир, не остава тяло, тъй като те се превръщат в пепел и затова погледнато отстрани, онова, което той твърди, изглежда налудничаво .”

“Опитахме се да направим всеки един от трите филма различен”, казва Лин Харис – продуцент. “Едно от основните преимущества на първата част се състоеше в това, че действието се развиваше в реалния свят, но третият филм е доста по-стилен и още повече базиран върху реалността”.

Харис посочва някои ключови моменти в сюжета, които отличават “Блейд: Троица” от предходните две части. “Главният герой вече е познат на полицията, ФБФ  и медиите. В първата серия действието все още се развива под земята. Освен това, тук наблегнахме повече на екшъна и бойните изкуства, както и на оръжията”.
Продуцентът Питър Франкфурт също се спира на някои съществени разлики между трите серии. “Втората част беше по-стилизирана. Сега се връщаме отново в реалността в почти документален стил и сякаш отразяваме истинска война, водеща се по улиците. Операторът Гейбриъл Берищайн засне и “Блейд 2” и една от причините да иска да работи и върху третата част заедно с Дейвид Гойър, беше желанието ни да направим съвсем различен филм. Действително той направи доста нови неща”.

Блейд: Троица е най-силно фокусиран върху образите на героите”, отбелязва Франкфурт. “Той е с най-добра сюжетна линия, но определено тук вниманието е насочено към персонажите в него. Абигейл и Ханибал Кинг са много различни и наистина страхотни нови елементи във вселената на Блейд. Забавно е, защото техните образи ще са доста изненадващи за публиката. Още по-забавно е това, че ще изненадат и самия Блейд. Той не знае как да се справи с тях, а това е наистина  интересно да се види”.

Фактът, че сценаристът Гойър се заема и с режисурата на филма, е логично продължение на нещата, според Лин Харис. Тя казва: “Все пак Дейвид и Уесли Снайпс разаработха този образ. Дейвид е написал сценария и за трите части, така че историята му е позната повече отколкото на всеки друг. Той е човекът, който започна всичко, така че е логично той да го продължи”.

Гойър се заема да доразвие постигнатото от първите два успешни филма. “Беше голямо предизвикателство, защото бяхме вече на третата част, а трябваше да продължаваме да надхвърляме възможностите си и да създаваме още по-добри неща”, признава режисьорът. “В тази част има най-много хумор и това беше абсолютно целенасочено. Сега Блейд вече се е освободил от угризенията си и е готово да продължи. Във филма има много черен хумор и макар че не е комедия, зрителите ще се изненадат колко е забавен всъщност”.  

Блейд: Троица” може да се похвали с най-пъстър и разнороден актьорски състав от цялата трилогия. Обяснявайки някои свои интересни решения, свързани с кастинга, Гойър казва: “Харесвам филмите на независимите компании, както и чуждестранните филми и затова реших да поканя актьори, снимали се в такива заглавия. Много съм доволен от екипа и смятам, че е най-добрият, който сме имали досега”.

Със звезди като Джесика Бийл, Райън Рейнолдс, Паркър Поуси и Трипъл Н, филмът е в състояние да привлече много различна публика. “Това е най-разнообразният актьорски състав, който сме събирали”, добавя Лин Харис. “Благодарение на Трипъл Н, Райън и Джесика, ще привлечем доста нови почитатели, освен феновете, които филмът имаше досега”.

Има един основен свързващ елемент в трилогията, както посочва Питър Франкфурт. “Обединяващото звено, разбира се, е Уесли Снайпс в ролята на Блейд. Той е тук със своите така характерни външен вид и поведение, без значение на всичко около него. Той си е Блейд”.

Никой не се съмнява, че именно Уесли Снайпс е Блейд. Дейвид Гойър си спомня за ранните дни на работата си върху поредицата. “Когато за първи път се спрях на идеята да правя такъв филм, мнението на студиото беше, че единствените актьори, подходящи за ролята, са Уесли Снайпс, Дензъл Уошингтън и Лоурънс Фишбърн. За мен обаче Уесли беше перфектният вариант. Така че още когато пишех сценария за първата част, в ума ми беше именно той. Той има отличен тренинг в бойните изкуства и всичко идва естествено при него. Освен това има вродено чувство за движенията и танца. Независимо че образът на Блейд е донякъде схематичен, Уесли го обогатява с всички тези малки красиви нюанси”.

Описвайки процеса на работа със Снайпс, режисьорът добавя: “Винаги, когато работехме заедно с него върху първоначалния вариант на сценария, резултатът беше, че орязвахме репликите на героя му още повече. Само талантлив актьор може да се справи с такъв образ, като го пресъздаде по начин, който не е прекалено вдървен или без да го кара да прилича на анимационен герой”.

Уесли снайпс описва евилюцията на Блейд, която достига своя апогей в третата част така: “Той се сблъсква със съдбата си, изправяйки се срещу вампирите на всички вампири. Това е най-тежкото му изпитание. Този път изискванията бяха  още по-високи, тъй като искахме да дадем на публиката много повече от преди, като бъдем по-креативни и се повтаряме в по-малка степен. Това изискваше повече внимание, защото трябваше да постигнем още по-добър резултат”.

Джесика Бийл, изпълняваща ролята на дъщерята на Уислър Абигейл, бързо приема да участва във филма, защото е голям почитател на първата серия и защото смята, че развитието на сюжета е много интригуващо. “Чудесно е, че към Блейд се присъединяват и други хора, които му помагат и които са от почти същия калибър като самия него”, казва Бийл. “Хареса ми това, че се борим срещу Дракула. Той не е просто обикновен вампир. Той е онзи, от когото е започнало всичко. Това, което харесвам в героинята си е, че е дъщеря на Уислър, благодарение на което тя е толкова страхотна. Все пак Блейд е научил всичко от баща й, така че тя е с много подходящ произход”.
Бийл впечатлява и с актьорските се способности. “Джесика притежава невероятно излъчване и камерата я обича”, отбелязва Гойър. “Нейната героиня също е доста схематична и затова тя трябваше да изпълни образа с присъствие. Това никак не е лесно, но тя се справи чудесно”. “Джесика Бийл е перфектно човешко същество”, добавя Питър Франкфурт. “Тя е много красива, секси, а в същото време е много забавна. Тя е не само талантлива актриса, но и много спортна натура, която се справя великолепно с бойните сцени”.

Самата актриса е много развълнувана, че ще участва в поредицата, като приема на драго сърце всички физически предизвикателства, свързани с ролята й. Тя е очарована от възможността да се превъплъти в образ, изпълнен с толкова сила: “Абигейл е твърда, умна и владее бойни изкуства и бокс до съвършенство. Тя може да се бие срещу вапирите толкова добре, колкото и мъжете. Страхотно е да можеш да премериш сили с тях – както във физическо, така и в умствено отношение.”

“Чудесно е да си част от това приключение”, продължава Бийл. “Физическото натоварване беше огромно, но в същото време беше много забавно. Освен това беше невероятно удоволствие за мен да работя с Уесли Снайпс”.
Актрисата е изключително доволна и от съвместната си работа с Дейвид Гойър, когото тя определя като душата на “Блейд”. “Той има поглед върху идеята на филма, какъвто не би могъл да има никой друг режисьор, тъй като е написал сценария за всичките три части. Имам му пълно доверие и смятам, че този филм ще бъде най-добрият”.

Актьорът Райън Рейнолдс, който е известен с чувството си за хумор, е очарован от идеята да изпълни ролята на екшън герой, който в същото време има и смешна страна. “Ханибал Кинг е комичен герой и общо взето не се взема на сериозно. Според мен това е един много свеж момент във филма. Ободряващо е, когато нещата се успокоят след многото екшън, да се появи такъв персонаж, който се присмива както на себе си, така и на всички останали. Когато обаче стане въпрос за унищожаване на вампири, той се превръща в машина за убиване. За мен беше много забавно да изпълнявам ролята на герой с две толкова силно изразени различни страни.”

Описвайки отношенията си с предводителката на вампирите Даника Тейлъс, чиято роля се изпълнява от Паркър Поуси, Рейнолдс казва: “Тя е женски вампир, отговорен за възкресението на Дрейк. Тя е онази, която превръща моя герой във вампир. Затова той така силно я мрази и живее, само за да я унищожи. Истината е, че всички ние обичаме вампирите”, обяснява Рейнолдс успеха на жанра. “Има нещо секси в тях и в идеята за безсмъртието”.

Дейвид Гойър е доволен, че е избрал Рейнолдс за ролята, чиято духовитост и чувство за хумор допринасят не само за великолепното му превъплъщение на екрана, но и за чудесната атмосфера на снимачната площадка. “Райън е страхотен актьор. Много е истеричен както на сцената, така и извън нея. Той даде много предложения за развитието на героя си. За разлика от Блейд, оръжието, което използва Ханибал Кинг, е хуморът. Във филма има няколко наистина забавни сцени с него”.

Продуцентският екип се спира на Паркър Поуси за ролята на вампирката Даника Тейлъс. За актрисата това е нещо ново, тъй като предпочитанията й винаги са били насочени към роли от независимото кино.
“Честно казано, не съм фен на екшън-филмите, но трилогията ми се стори доста добре обоснована като цялостен замисъл”, споделя тя. “Освен това съм почитател на историите за вампири и реших, че ще бъде забавно да бъда една от тях”.

За Гойър актрисата е перфектният завършващ елемент за пресъздаването на света на Блейд. “Направих особен подбор на актьори, но аз обичам да поставям някого в роля, в каквато никой не е очаквал да го види”, разказва режисьорът. “Паркър има съвсем различно излъчване и енергия от Уесли и когато двамата са заедно, се получава нещо наистина интересно”.

Гойър намира труден противник на Блейд в лицето на Доминик Пърсел, изпълняващ ролята на Дрейк. “Доминик е чудесен австралийски актьор, който е доста атлетичен и с това придава тежест на образа”, отбелязва режисьорът. “Той е достоен партньор на Блейд в единоборствата между двамата”.

Пърсел, който е дългогодишен почитател на поредицата, веднага се възползва от възможността да участва в проекта. “Фен съм на Блейд още от дете, а от друга страна винаги съм искал да се снимам в екшъни”, споделя актьорът.
“Филмът не само е един от най-известните в жанра, но и ми даде възможност да науча неща, каквито не правя по принцип, като например да скачам върху сгради и да взривявам коли. Беше страхотно”.

Сред другите изпълнители на поддържащи роли е професионалният кечист Трипъл Н, който изпълнява ролята на поддръжника на вампирите Гримууд. “Когато ми предложиха да участвам, много се зарадвах, защото харесвам първите две части на филма”, казва Трипъл Н. “Допада ми мрачната атмосфера в тях и това, че не са от  типичните екшън филми, както и че носят усещане за опасност”.

Коментирайки безпощадния образ, който пресъздава, актьорът добавя: “Той е нещо като Терминатор на вампирите. Той просто не може да бъде спрян. Можеш да го застреляш или да го пребиеш или да направиш каквото и да е с него, но той се връща отново и отново”.

“Трипъл Н се оказа чудесен човек и доста добър актьор. Първоначално бях скептично настроен, когато разбрах, че иска да участва във филма, но се оказа страхотно да работиш с него”, казва Гойър.

След започването на работата по филма във Ванкувър, членовете на актьорския състав, и най-вече Джесика Бийл и Райън Рейнолдс са подложени на стриктен дневен режим, включващ много тренировки и строга диета. Скоро става очевидно, че младите членове на групата Нощни бойци започват да се превръщат в истински екшън герои. Освен това става ясно, че Бийл се справя отлично със сложните каскади и с хореографията на бойните сцени. Всички са изумени от лекотата, с която тя се справя с тях.

Никой друг не е толкова ентусиазиран, колкото режисьора. “Джесика изглежда невероятно на екрана. Налагаше се да правим изключително сложни комбинации, при които тя се бие с трима или четирима противника едновременно, без да се налагат нови дубли. Тя прави точно това, което изискваш от нея и отгоре на всичко е невероятен човек. Обичам я до смърт. Искам тя да участва във всичките ми филми занапред”.

Отговорникът по каскадите и дубльор на Блейд Клей Фонтено също се спира на подготовката и уменията на младите звезди: “Работата с Джесика беше огромно удоволствие. Тя е истински образец от физическа гледна точка, като същевременно е отлично ученичка. Беше в състояние да се справи с всичко, на което я подлагахме”.

Друг уникален аспект на третата част от поредицата съ състои в това, че тук е разчитано в най-малка степен на дубльори. “Райън, Джесика и Доминик започнаха да тренират три месеца преди снимките”, казва Гойър. “Всеки ден в продължение на четири часа се упражняваха във вдигане на тежести, тичане, ръкопашен бой и бой с мечове. С изключение на няколко наистина много сложни каскади, като падания от големи височини и сцени с пиротехника, всичко е направено от самите тях”.

Филмът предлага внушителен брой оръжия за борба с вампири. Като лидер на екипа си, Абигейл е въоръжена с необичайни средства, които допълват бойните й умения. В арсенала й влизат ножове и револвери, неочаквано оказващи се със седем куршума. Най- впечатляващ е специално конструираният лък, изстрелващ стрели със сребърни накрайници. Стрелите се оказват доста неприятна изненада за вампирите, защото съдържат капсула със смъртоносната за тях ултравиолетова светлина, която се взривявя няколко секунди след удара. Лъкът е изработен от специални материали, които го правят изключително лек и удобен за носене.

“Абигейл има няколко страхотни оръжия, които са наистина уникални”, обяснява Джесика Бийл. “Лъкът е изключително здрав и може да пробие бронежилетка, а стрелите се движат в невероятна скорост”. “Тя има и ултравиолетов лазер, който буквално може да разполовява хора. Тя просто прави “шат-шат” и тях просто ги няма”, добавя победоносно актрисата.

Инструкторът по стрелба с лък Чък Ленд, който работи изключително с Бийл преди по време на снмките, е силно впечатлен от напредъка й. “Да кажа, че Джесика и работата й са перфектни, е малко. Когато обучавам някого в стрелба, първото нещо, което коментираме, е техниката, но най-важното нещо е, че те трябва да се превърнат в някой, който е напълно наясно какво се случва процеса на стрелбата. Във всеки изстрел има 12 елемента, които го превръщат в процес и ние трябва да изучим всеки един от тях”. Ленд се присъединява към останалите членове на екипа, които са възхитени от Джесика Бийл: “Тя е невероятно атлетична! Бих искал да имам още 12 като нея, защото тогава щях да съм най-известният треньор по стрелба с лък в света! Всеки урок се заснемаше и на следващия ден тя разглеждаше снимките и анализираше прогреса си и елементите, върху които трябваше да работи още”.

“Ханибал Кинг също разполага с внушителен арсенал, но в неговия случай става въпрос по-скоро за свръхчовешката му физическа сила, както и за огнестрелните му оръжия”, казва Райън Рейнолдс. “Той има рефлексна памет от времето, когато е бил вампир и затова е по-ловък и по-силен от един нормален човек. Той има стотици оръжия. Когато отивах в гардеробната, имах чувството, че навсякъде има само оръжия.”

“Той има два електронни пистолета, закачени на краката, и един голям “Бифийтър” отстрани. Освен това има и пушка, която е модифицирана версия на армейско оръжие, което може да стреля с три различни вида амуниции. Той има и гранати. Вероятно носи още боздуган и прашка. Ако беше въоръжен с още нещо, сигурно щеше да притежава военната мощ на армията на една малка   държава.”

Третата част на филма се развива в реалния свят и затова визията и атмосферата в нея са коренно различни от тези в първите две части. Операторът Гейбриъл Берищайн коментира разликите между трите филма: “Първата и втората част са направени в готически стил. Знам, че вторият режисьор Гилермо дел Торо ще ме намрази заради това, което ще кажа, но това си беше готически филм. Последният обаче не е такъв. Тук действието се развива в града, а героите са реални същества. За първи път Блейд убива истински хора, така че филмът отива на съвсем различно ниво. Така че и начинът на заснемане и операторската работа като цяло също бяха много различни”.

Дейвид Гойър също посочва някои разлики, като се спира специално на гамата от цветове, използвани в различните серии: “В първата част имаше много нюанси на синьото, докато във втората преобладаваше охрата и жълтото. Последната част е заснета във Ванкувър и логично в нея има доста зелено, както и флуоресцентни светлини. Във Ванкувър, който е наричан още Изумрудения град, законът задължава офис сградите да бъдат със зелени стъкла и аз реших да се възползвам от това.”

Дизайнерът на продукцията Крис Горак се заема със задачата да създаде декорите на света, населен от модерни вампири. “Още от самото начало идеята беше да изградим един съвременен гъсто населен град, обитаван от вампири”, разказва Горак. “Направихме го точно такъв, като оставихме Нощни бойци да живеят на края на този град”.

Гойър обяснява как обликът на декорите отразява с какво се занимават обитателите им. “Нощни бойци са хора, които нямат такива финансови средства, с каквито разполагат вампирите, водят живот на отрепки, затова и местата, на които се подвизават, са по-мрачни и са в безпорядък, докато вампирите, които са завладели институциите и съответно парите, живеят в много по-подреден свят, повлиян от модерната архитектура. ”  

Погледнато от стилистична гледна точка, темата за модерната архитектура е застъпена широко във филма, като нейни образци могат да бъдат видени в офис сградите в града и полицейския участък. Хладният и изчистен облик е характерен и за щабквартирата на вампирите, построена от стъкло и метал. Нейната кула е арена на последната апокалиптична битка между Блейд, Абигейл и нейния тим с вампирите. Декорът представлява 4-етажна конструкция, висока 15 метра и дълга 60 метра и е изграден във Ванкувърското студио Bridge, като атриумът го свързва с реално съществуваща сграда.

Горак описва някои от уникалните елементи на декорите, изработени за филма. “В сценария сградата е на няколко етажа и още от самото начало решихме да създадем триетажна конструкция, която да използваме в последния филм”.

“Вампирите загиват при съприкосновение с ултравиолетова светлина”, продължава Горак. “По ирония на съдбата част от сградата беше пряко изложена на слънчевите лъчи. Получи се така, че вампирите обитават място, направено от стъкло и най-лесното беше да ги затворим в черна кутия на върха й, но използвахме друг подход. Облицовахме цялото съоръжение със слънчеви рефлектори. Възползвахме се от възможностите, които се разкриха в тази посока и покрихме стените с нови и много интересни материали”.

Работата по изграждането на основните декори ангажира участието на над сто души, сред които са много специалисти, работили по построяването на мостове и сгради в целия град. Двама архитекти участват в създаването на Кулите Феникс, които трябва да изискват на всички строителни стандарти, приложими към истинските строежи. Работата продължава три месеца и половина, като не е използван нито един пирон. Цялата конструкция е от бетон и е закрепена с винтове.  


Статусът на Нощни бойци не е толкова висок, поради което тяхната щаб-квартира е разположена на гигантска баржа в градското пристанище. Първоначално двуетажното съоръжение е било използвано за ресторант на “Макдоналдс” и пребивава на това си място от доста години. “Всъщност ние го използвахме само като черупка”, спомня си Горак. “Първо го почистихме, а после сложихме там цялото имущество на Нощни бойци – компютрите им, оръжията, лекарският им кабинет, въобще всичко, което е нужно, за да водиш борба срещу вампирите и да оцелееш”.


Музиката към филма също е обект на специално внимание от страна на екипа, създал филма. Режисьорът държи визията да бъде придружена с неповторима музика и затова се обръща към хип-хоп композитора и член на култовата група Wu-Tang Clan RZA. “За мен беше фантастично да работя с него, защото съм негов почитател от много време и смятам, че е гений”, казва Гойър. “Работата му в продукции като двете части на “Kill Bill” и “Дух куче” е зашеметяваща. Бях сигурен, че той ще внесе уникална нотка и в нашия филм. Освен това смятам, че той е един от най-страхотните хора на света”.
Copyright © 2024 Dir.bg.